VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Anul 1991. Cronologie
Septembrie 2011, Nr. 89

Anul 1991. Cronologie

Comentează   |   Cuprins

Era anul în care lumea stătea la coadă după produse alimentare, haine, mobilă, electrocasnice. În care săpunul şi chibriturile se vindeau într-o anumită cantitate.  Când oamenii protestau împotriva imperiului sovietic şi apărau pe străzi şi baricade simbolurile democraţiei. Ascultau muzică patriotică şi priveau în saloanele video filme de acţiune cu Stallone şi Van Damme. Făceau bişniţă în România. Plecau de la serviciu pentru a se uita la serialul mexican „Şi bogaţii plâng”…  

Cu ocazia celor 20 de ani de Independenţă, ne-am propus să ne amintim împreună cum a fost anul 1991, care au fost simbolurile de atunci, reformele-şoc din economie şi finanţe, despre cum şi de unde se îmbrăcau oamenii, ce salarii aveau şi ce puteau să cumpere din ele, cine erau idolii muzicii uşoare şi cei mai influenţi moldoveni de atunci, ce se vindea la talcioc şi de unde se lua marfă. Dar şi să le povestim tinerilor de astăzi prin ce au trecut părinţii şi apropiaţii lor în ultimul an de existenţă al URSS şi primul an de Independenţă al Republicii Moldova.

În unul dintre sondajele anului 1991, la întrebarea „Câţi ani vor trece până ce în ţara noastră oamenii vor trăi la fel ca cei din Occident acum?”, 42% dintre moldoveni au răspuns „peste 11 ani”. Reiese că în 2002 ar fi trebuit să trăim ca la Paris sau ca la Roma. La 20 de ani de la Independenţă însă, moldovenii s-au mutat ei la Paris şi Roma. Iar la Chişinău vor trece încă mulţi ani în care am putea trăi mai bine…

Dar nu cu asta am fi vrut să începem articolul dedicat celor 20 de ani de Independenţă… În 1991, la cel de-al doilea Pod de Flori, atunci când am făcut cunoştinţă, noi le-am dăruit vederi cu trandafiri şi animale, ei – o carte cu poezii de George Bacovia şi flecuşteţe la care ţineam foarte mult. Tot atunci, sufeream enorm că încă nu aveam, ca toată lumea, nici blugi şi nici pulover de angora. În schimb, eram fericiţi să primim scrisori din România, cu flori uscate, vederi cu Angela Similea şi calendare cu Ştefan Bănică jr. Şi să ascultăm „Roxette”, să nu ne dezlipim de televizor când mergea serialul „Dallas” şi când îl arătau pe Gheorghe Ţopa cu celebra sa coafură…

Anul în care ne-am proclamat Independenţa ne-a găsit, de fapt, pe cont propriu. Fiecare, cred, încerca cumva să supravieţuiască într-o situaţie în care totul se prăbuşea. În primăvara lui ‘91 preţurile au crescut de aproximativ trei ori. La începutul anului 1 kW/h costa 4 copeici, iar în decembrie 1991 – 15 copeici. Peste noapte, mai toţi moldovenii s-au făcut bişniţari. Lumea îşi făcea provizii alimentare şi se gândea cum şi de unde să-şi îmbrace familia şi ce să mai cumpere din salariul care se devaloriza în fiecare zi. De aici cozile la mobilă, frigidere, televizoare etc. Care, pe urmă, luau şi ele calea bişniţei. Aşa dispăreau din casele oamenilor televizoarele „Alfa”, frigiderele „Dnepr”, casetofoanele, fiarele de toate mărimile şi întrebuinţările. Unii se duceau în România în excursii la mănăstiri, alţii – la piaţă. Cozile interminabile de la vama Leuşeni au „născut” multe mituri şi legende. Un banc de pe timpurile celea de-a lui Urschi spunea că lumea se cunoştea la vamă şi acolo făceau şi nunta. Iar odată s-a întâmplat ca unul să moară stând la coadă – acolo l-au şi înmormântat, că doar nu puteau să lase oamenii rândul… La un moment dat, vameşii de pe atunci nu mai ştiau ce să facă cu banii, atât de mari erau „chilipirurile” pentru trecerea de hotar… Deficiturile care mai ajungeau prin instituţii erau împărţite prin tragere la sorţi – ce fericire să câştigi la „loterie” un magnetofon „Panasonic”, o scurtă din blugi sau un cearşaf flauşat… Vremuri deloc uşoare sau fericite…

Dincolo de politica „mare” de la Chişinău, lumea simplă îşi trăia viaţa de zi cu zi. În articolul dedicat celor 20 de ani de Independenţă, „VIP magazin” a revenit la investigaţia de acum cinci ani despre soarta deputaţilor din primul Parlament care au votat Independenţa, şi şi-a propus să vadă anul 1991 prin prisma schimbărilor de atunci din economie, modă, jurnalistică etc.

CRONOLOGIE MOLDOVA

Ianuarie
Salariul mediu al unui ţăran este de 220-250 de ruble. 1 kg de carne costă 1 rub.76 cop.

Februarie
La 20 februarie, Televiziunea Română transmite primul episod al filmului-serial „Dallas”.

Sorocenii cer Guvernului difuzarea programului I al TV Române în loc de programul II al Televiziunii Unionale.

Martie
La 1 martie, în scopul apărării pieţei de consum de economia ilegală, se introduce vânzarea mărfurilor alimentare şi industriale pe bază de carnet. Preţurile brusc se măresc. 1 kg de carne de porc costă 20 de ruble.

Aprilie 1991
Hotărârea Preşedintelui RSS Moldova de a introduce moneda naţională „leul moldovenesc”. Zece ruble vechi vor fi echivalente cu 1 leu.

În Moldova apar în vânzare televizoare Sony şi Panasonic, după ce URSS încheie un tratat cu Japonia.

Pe 2 aprilie 1991 au fost introduse preţuri noi. Preţurile se măresc datorită inflaţiei. O franzelă – 74 copeici.; o pâine – 1 rub. 20 cop.; o pereche de pantaloni – 200-300 rub.

În Partidul Comunist al Moldovei a apărut aripa democratică.

Din cauza crizei economice, în ziare apar tot mai multe anunţuri de schimb. De exemplu: „Schimb un tăuraş de 500 de kg pe o motocicletă MT-10”.

Blocul centrist al partidelor şi mişcărilor politice l-a desemnat pe Vladimir Voronin drept candidat la preşedinţia Federaţiei Ruse. Potrivit T.A.S.S., anterior fuseseră anunţate două candidaturi – Boris Elţin şi Vladimir Jirinovski.

Mai 1991
Busturile eroilor comunişti V. I. Lenin, A. V. Suvorov şi F. E. Djerjinski, care mai sunt prezente pe rafturile magazinelor, se ieftinesc foarte tare. Lenin – de la 9 la 2 rub.; Suvorov – de la 24,50 la 12 rub.; Djerjinski – de la 11 la 6 rub.

La Chişinău au loc manifestări de stradă între simpanizanţii prim-ministrului Mircea Druc şi poliţie.

Cu 207 voturi Parlamentul Moldovei l-a demis pe premierul M. Druc. Valeriu Muravschi este numit noul şef al Guvernului.

La 23 mai, preşedintele ţării semnează Legea cu privire la schimbarea denumirii statului RSS Moldova în Republica Moldova.

Apare primul număr al revistei „Limba Română”.

Iunie 1991
Pe 4 iunie este semnat Decretul cu privire la înfiinţarea Băncii Naţionale a Moldovei. Leonid Talmaci este numit guvernator.

La Leuşeni are loc un nou Pod de Flori.

Poliţia Economică intensifică lupta cu bişniţa de la frontiera moldo-română.

Iulie 1991
Pe 4 iulie este primită legea privind privatizarea.

August 1991
La 2 august, Vladimir Jirinovski efectuează o vizită oficială în Transnistria.

Septembrie 1991
Tot mai multe mărfuri de strictă necesitate lipsesc de pe rafturile magazinelor.

Are loc greva generală a judecătorilor.

Republica Moldova şi România semnează un acord în care se stipulează închiderea frontierei pentru „speculanţi şi bişniţari”.

Octombrie 1991
La 1 octombrie este înfiinţată Academia de Studii Economice din Moldova.

La 6 octombrie îşi deschide uşile Academia de Poliţie a Moldovei.

După mai mulţi ani, la 7 octombrie este redeschisă la Chişinău Facultatea de Teologie.

Noiembrie 1991
La 14 noiembrie este semnat Decretul Preşedintelui RM cu privire la declararea drept proprietate a ţării a armamentului, tehnicii militare şi a altor bunuri care au aparţinut armatei sovietice dislocate pe teritoriul Moldovei.
Decembrie 1991

Pe 1 decembrie, în pofida protestelor autorităţilor de la Chişinău, în Transnistria au loc referendum şi alegeri prezidenţiale. Smirnov este ales preşedinte al regiunii separatiste. Mai mulţi militari de la Tiraspol blochează podul de la Vadul lui Vodă.

Pe 8 decembrie au loc alegeri prezidenţiale în Republica Moldova. Mircea Snegur este ales preşedinte cu 67,9% de voturi.

Statisticienii au estimat în 1991 că în următorii trei ani, s-ar putea să emigreze în Occident 1,5-2 milioane de sovietici

În 1991, s-au născut 72.040 de copii (în an. 2010 – 40.474), dintre care băieţi – 36.946 (în 2010 – 20.781), fete – 35.074 (în 2010 – 19.693).

S-au înregistrat 39.609 de  căsătorii (în 2010 – 26.483).

Zilnic, la Leuşeni, peste 6.000 de persoane trec frontiera pentru a ajunge în România.

43 de soldaţi moldoveni refuză de a-şi prelungi serviciul în armata sovietică.

15% din ţăranii moldoveni doresc să-şi procure mobilă, iar 6% - unelte.


Dacă alegerile ar avea loc astăzi, pentru ce partid aţi vota? (1991)

1. Alianţa pentru independenţă
„16 decembrie”    5%
2. Frontul Popular din Moldova    18%
3. Liga Democrat-Creştină a Femeilor     9%
4. Mişcarea „Edinstvo”     3%
5. Partidul Comunist Independent     3%
6. Partidul Comunist al Moldovei     5%
7. Partidul Naţional Creştin     7%
8. Partidul Social-Democrat     6%
9. Altul    1%
10. Nu aş vota     22%
11. Nu ştiu     21%

Preţurile de la piaţă (martie 1991)
1 kg ceapă – 2 rub. 50 cop.
1 kg cartofi – 2 rub. 50 cop.
1 kg morcovi – 3 rub.
1 kg mere – 3 rub.
1 kg prune uscate – 8 rub.
1 kg portocale – 15 rub.
10 ouă de găină – 4 rub.
1 găină vie – 30 rub.
1 cocoş – 45 rub.
1 kg carne porc – 20 rub.

NOTĂ: salariul mediu al unui bibliotecar: 90 -110 ruble, al unui medic - 200 rub.


CRONOLOGIE ÎN LUME

17 martie are loc Referendumul unional despre păstrarea URSS. Şase republici unionale, printre care şi R. Moldova, boicotează desfăşurarea acestuia. La acest referendum, alegătorii au votat proiectul creării noii Federaţii a republicilor socialiste suverane, propus de Mihail Gorbaciov.

30 martie, la Los Angeles are loc cea de-a 64-a decernare a premiilor „Oscar”. Cel mai bun film al anului – „Tăcerea mieilor”.

12 iunie – Boris Elţin este ales preşedinte al RSFSR. Primele alegeri naţionale ale şefului statului în Rusia. Vicepreşedinte este ales Alexandr Ruţkoi. Primele alegeri ale primăriilor Moscova (Gavriil Popov) şi Leningrad (Anatolii Sobceak).

1 iulie – în URSS începe înregistrarea oficială a şomerilor. În Moscova şi alte oraşe sunt deschise burse ale muncii.

3 iulie – în SUA pe marele ecrane apare „Terminator-2”.

29 iulie
– RSFSR recunoaşte independenţa Lituaniei.

6 august
– Tim Berners-Lee creează primul site http://info.cern.ch, punând începutul World Wide Web-ului.

19-22 august – puciul din URSS: conducătorii URSS, în frunte cu vicepreşedintele Ghennadii Ianaev formează GhKCeP (Comitetul de Stat pentru Situaţii Excepţionale) şi încearcă să-l înlăture de la putere pe Mihail Gorbaciov, care se afla la odihnă în Crimeea. În mai puţin de 72 de ore aceştia au fost arestaţi, iar Gorbaciov a revenit la Moscova.

În faţa Casei Albe de la Moscova s-au adunat peste 100.000 de persoane, protestând împotriva loviturii de stat.

23 august – apare decretul preşedintelui Federaţiei Ruse despre suspendarea activităţii Partidului comunist din RSFSR.

24 august – Mihail Gorbaciov îşi dă demisia din funcţia de secretar general CC al PCUS şi cheamă CC să anunţe despre autodizolvarea partidului, iar organizaţiile republicane şi locale – să-şi decidă singure soarta.

25 august – Michael Schumacher debutează în „Formula 1”.

29 august - Sovietul Suprem al URSS a suspendat activitatea PCUS pe tot teritoriul ţării.

6 septembrie – Leningradul revine la denumirea de Sankt-Petersburg.

26 septembrie – în România, după două zile de proteste organizate de mineri, care cereau mărirea salariului, pe străzi este scoasă armata. Guvernul, în frunte cu Petre Roman, demisionează. La 1 octombrie, Theodor Stolojan devine noul prim-ministru.

2 octombrie – Guvernatorul Arkansas-ului, Bill Clinton, a declarat despre intenţia sa de a candida în 1992 la postul de preşedinte al SUA din partea Partidului Democrat.

25 decembrie, destrămarea URSS – schimbarea RSFSR în Federaţia Rusă, schimbarea, la Kremlin, a drapelului sovietic pe cel rusesc, declaraţia lui M. Gorbaciov despre încetarea activităţii sale la postul de preşedinte al URSS.  


(Rodica Trofimov)

Anul 1991. Cronologie

Era anul în care lumea stătea la coadă după produse alimentare, haine, mobilă, electrocasnice. În care săpunul şi chibriturile se vindeau într-o anumită cantitate.  Când oamenii protestau împotriva imperiului sovietic şi apărau pe străzi şi baricade simbolurile democraţiei. Ascultau muzică patriotică şi priveau în saloanele video filme de acţiune cu Stallone şi Van Damme. Făceau bişniţă în România. Plecau de la serviciu pentru a se uita la serialul mexican „Şi bogaţii plâng”…  

Cu ocazia celor 20 de ani de Independenţă, ne-am propus să ne amintim împreună cum a fost anul 1991, care au fost simbolurile de atunci, reformele-şoc din economie şi finanţe, despre cum şi de unde se îmbrăcau oamenii, ce salarii aveau şi ce puteau să cumpere din ele, cine erau idolii muzicii uşoare şi cei mai influenţi moldoveni de atunci, ce se vindea la talcioc şi de unde se lua marfă. Dar şi să le povestim tinerilor de astăzi prin ce au trecut părinţii şi apropiaţii lor în ultimul an de existenţă al URSS şi primul an de Independenţă al Republicii Moldova.

În unul dintre sondajele anului 1991, la întrebarea „Câţi ani vor trece până ce în ţara noastră oamenii vor trăi la fel ca cei din Occident acum?”, 42% dintre moldoveni au răspuns „peste 11 ani”. Reiese că în 2002 ar fi trebuit să trăim ca la Paris sau ca la Roma. La 20 de ani de la Independenţă însă, moldovenii s-au mutat ei la Paris şi Roma. Iar la Chişinău vor trece încă mulţi ani în care am putea trăi mai bine…
Dar nu cu asta am fi vrut să începem articolul dedicat celor 20 de ani de Independenţă… În 1991, la cel de-al doilea Pod de Flori, atunci când am făcut cunoştinţă, noi le-am dăruit vederi cu trandafiri şi animale, ei – o carte cu poezii de George Bacovia şi flecuşteţe la care ţineam foarte mult. Tot atunci, sufeream enorm că încă nu aveam, ca toată lumea, nici blugi şi nici pulover de angora. În schimb, eram fericiţi să primim scrisori din România, cu flori uscate, vederi cu Angela Similea şi calendare cu Ştefan Bănică jr. Şi să ascultăm „Roxette”, să nu ne dezlipim de televizor când mergea serialul „Dallas” şi când îl arătau pe Gheorghe Ţopa cu celebra sa coafură…

Anul în care ne-am proclamat Independenţa ne-a găsit, de fapt, pe cont propriu. Fiecare, cred, încerca cumva să supravieţuiască într-o situaţie în care totul se prăbuşea. În primăvara lui ‘91 preţurile au crescut de aproximativ trei ori. La începutul anului 1 kW/h costa 4 copeici, iar în decembrie 1991 – 15 copeici. Peste noapte, mai toţi moldovenii s-au făcut bişniţari. Lumea îşi făcea provizii alimentare şi se gândea cum şi de unde să-şi îmbrace familia şi ce să mai cumpere din salariul care se devaloriza în fiecare zi. De aici cozile la mobilă, frigidere, televizoare etc. Care, pe urmă, luau şi ele calea bişniţei. Aşa dispăreau din casele oamenilor televizoarele „Alfa”, frigiderele „Dnepr”, casetofoanele, fiarele de toate mărimile şi întrebuinţările. Unii se duceau în România în excursii la mănăstiri, alţii –
la piaţă. Cozile interminabile de la vama Leuşeni au „născut” multe mituri şi legende. Un banc de pe timpurile celea de-a lui Urschi spunea că lumea se cunoştea la vamă şi acolo făceau şi nunta. Iar odată s-a întâmplat ca unul să moară stând la coadă – acolo l-au şi înmormântat, că doar nu puteau să lase oamenii rândul… La un moment dat, vameşii de pe atunci nu mai ştiau ce să facă cu banii, atât de mari erau „chilipirurile” pentru trecerea de hotar… Deficiturile care mai ajungeau prin instituţii erau împărţite prin tragere la sorţi – ce fericire să câştigi la „loterie” un magnetofon „Panasonic”, o scurtă din blugi sau un cearşaf flauşat… Vremuri deloc uşoare sau fericite…

Dincolo de politica „mare” de la Chişinău, lumea simplă îşi trăia viaţa de zi cu zi. În articolul dedicat celor 20 de ani de Independenţă, „VIP magazin” a revenit la investigaţia de acum cinci ani despre soarta deputaţilor din primul Parlament care au votat Independenţa, şi şi-a propus să vadă anul 1991 prin prisma schimbărilor de atunci din economie, modă, jurnalistică etc.

CRONOLOGIE MOLDOVA

Ianuarie
  Salariul mediu al unui ţăran este de 220-250 de ruble.
  1 kg de carne costă 1 rub.76 cop.

Februarie
  La 20 februarie, Televiziunea Română transmite primul episod al filmului-serial „Dallas”.
  Sorocenii cer Guvernului difuzarea programului I al TV Române în loc de programul II al Televiziunii Unionale.

Martie
  La 1 martie, în scopul apărării pieţei de consum de economia ilegală, se introduce vânzarea mărfurilor alimentare şi industriale pe bază de carnet. Preţurile brusc se măresc. 1 kg de carne de porc costă 20 de ruble.
Aprilie 1991
  Hotărârea Preşedintelui RSS Moldova de a introduce moneda naţională „leul moldovenesc”. Zece ruble vechi vor fi echivalente cu 1 leu.
  În Moldova apar în vânzare televizoare Sony şi Panasonic, după ce URSS încheie un tratat cu Japonia.
  Pe 2 aprilie 1991 au fost introduse preţuri noi. Preţurile se măresc datorită inflaţiei.
O franzelă – 74 copeici.; o pâine – 1 rub. 20 cop.; o pereche de pantaloni – 200-300 rub.
  În Partidul Comunist al Moldovei a apărut aripa democratică.
  Din cauza crizei economice, în ziare apar tot mai multe anunţuri de schimb. De exemplu: „Schimb un tăuraş de 500 de kg pe o motocicletă MT-10”.
  Blocul centrist al partidelor şi mişcărilor politice l-a desemnat pe Vladimir Voronin drept candidat la preşedinţia Federaţiei Ruse. Potrivit T.A.S.S., anterior fuseseră anunţate două candidaturi – Boris Elţin şi Vladimir Jirinovski.

Mai 1991
  Busturile eroilor comunişti V. I. Lenin, A. V. Suvorov şi F. E. Djerjinski, care mai sunt prezente pe rafturile magazinelor, se ieftinesc foarte tare. Lenin – de la 9 la 2 rub.; Suvorov – de la 24,50 la 12 rub.; Djerjinski – de la 11 la 6 rub.
  La Chişinău au loc manifestări de stradă între simpanizanţii prim-ministrului Mircea Druc şi poliţie.
  Cu 207 voturi Parlamentul Moldovei l-a demis pe premierul M. Druc. Valeriu Muravschi este numit noul şef al Guvernului.
  La 23 mai, preşedintele ţării semnează Legea cu privire la schimbarea denumirii statului RSS Moldova în Republica Moldova.
  Apare primul număr al revistei „Limba Română”.
Iunie 1991
  Pe 4 iunie este semnat Decretul cu privire la înfiinţarea Băncii Naţionale a Moldovei. Leonid Talmaci este numit guvernator.
  La Leuşeni are loc un nou Pod de Flori.
  Poliţia Economică intensifică lupta cu bişniţa de la frontiera moldo-română.

Iulie 1991
  Pe 4 iulie este primită legea privind privatizarea.

August 1991
  La 2 august, Vladimir Jirinovski efectuează o vizită oficială în Transnistria.
Septembrie 1991
  Tot mai multe mărfuri de strictă necesitate lipsesc de pe rafturile magazinelor.
  Are loc greva generală a judecătorilor.
  Republica Moldova şi România semnează un acord în care se stipulează închiderea frontierei pentru „speculanţi şi bişniţari”.

Octombrie 1991
  La 1 octombrie este înfiinţată Academia de Studii Economice din Moldova.
  La 6 octombrie îşi deschide uşile Academia de Poliţie a Moldovei.
  După mai mulţi ani, la 7 octombrie este redeschisă la Chişinău Facultatea de Teologie.

Noiembrie 1991
  La 14 noiembrie este semnat Decretul Preşedintelui RM cu privire la declararea drept proprietate a ţării a armamentului, tehnicii militare şi a altor bunuri care au aparţinut armatei sovietice dislocate pe teritoriul Moldovei.
Decembrie 1991
  Pe 1 decembrie, în pofida protestelor autorităţilor de la Chişinău, în Transnistria au loc referendum şi alegeri prezidenţiale. Smirnov este ales preşedinte al regiunii separatiste. Mai mulţi militari de la Tiraspol blochează podul de la Vadul lui Vodă.
  Pe 8 decembrie au loc alegeri prezidenţiale în Republica Moldova. Mircea Snegur este ales preşedinte cu 67,9% de voturi.

Statisticienii au estimat în 1991 că în următorii trei ani, s-ar putea să emigreze în Occident 1,5-2 milioane de sovietici

În 1991, s-au născut
72.040
de copii
(în an. 2010 – 40.474), dintre care băieţi – 36.946 (în 2010 – 20.781), fete – 35.074
(în 2010 – 19.693).

S-au înregistrat
39.609 de
căsătorii
(în 2010 – 26.483).

Zilnic, la Leuşeni, peste
6.000 de
persoane
trec frontiera pentru a ajunge în România.

43 de soldaţi moldoveni
refuză de a-şi prelungi serviciul în armata sovietică.

15% din ţăranii moldoveni doresc să-şi procure mobilă,
iar 6% - unelte.

Dacă alegerile ar avea loc astăzi, pentru ce
partid aţi vota? (1991)

1. Alianţa pentru independenţă
„16 decembrie”    5%
2. Frontul Popular din Moldova    18%
3. Liga Democrat-Creştină a Femeilor     9%
4. Mişcarea „Edinstvo”     3%
5. Partidul Comunist Independent     3%
6. Partidul Comunist al Moldovei     5%
7. Partidul Naţional Creştin     7%
8. Partidul Social-Democrat     6%
9. Altul    1%
10. Nu aş vota     22%
11. Nu ştiu     21%

Preţurile de la piaţă
(martie 1991)
1 kg ceapă – 2 rub. 50 cop.
1 kg cartofi – 2 rub. 50 cop.
1 kg morcovi – 3 rub.
1 kg mere – 3 rub.
1 kg prune uscate – 8 rub.
1 kg portocale – 15 rub.
10 ouă de găină – 4 rub.
1 găină vie – 30 rub.
1 cocoş – 45 rub.
1 kg carne porc – 20 rub.

NOTĂ: salariul mediu al unui bibliotecar: 90 -110 ruble, al unui medic - 200 rub.

CRONOLOGIE ÎN LUME

  17 martie are loc Referendumul unional despre păstrarea URSS. Şase republici
unionale, printre care şi R. Moldova, boicotează desfăşurarea acestuia. La acest referendum, alegătorii au votat proiectul creării noii Federaţii a republicilor socialiste suverane, propus de Mihail Gorbaciov.
  30 martie, la Los Angeles are loc cea de-a 64-a decernare a premiilor „Oscar”. Cel mai bun film al anului – „Tăcerea mieilor”.
  12 iunie – Boris Elţin este ales preşedinte al RSFSR. Primele alegeri naţionale ale şefului statului în Rusia. Vicepreşedinte este ales Alexandr Ruţkoi. Primele alegeri ale primăriilor Moscova (Gavriil Popov) şi Leningrad (Anatolii Sobceak).
  1 iulie – în URSS începe înregistrarea oficială a şomerilor. În Moscova şi alte oraşe sunt deschise burse ale muncii.
  3 iulie – în SUA pe marele ecrane apare „Terminator-2”.
  29 iulie – RSFSR recunoaşte independenţa Lituaniei.
  6 august – Tim Berners-Lee creează primul site http://info.cern.ch, punând începutul World Wide Web-ului.
  19-22 august – puciul din URSS: conducătorii URSS, în frunte cu vicepreşedintele Ghennadii Ianaev formează GhKCeP (Comitetul de Stat pentru Situaţii Excepţionale) şi încearcă să-l înlăture de la putere pe Mihail Gorbaciov, care se afla la odihnă în Crimeea. În mai puţin de 72 de ore aceştia au fost arestaţi, iar Gorbaciov a revenit la Moscova.
  În faţa Casei Albe de la Moscova s-au adunat peste 100.000 de persoane, protestând împotriva loviturii de stat.
  23 august – apare decretul preşedintelui Federaţiei Ruse despre suspendarea activităţii Partidului comunist din RSFSR.
  24 august – Mihail Gorbaciov îşi dă demisia din funcţia de secretar general CC al PCUS şi cheamă CC să anunţe despre autodizolvarea partidului, iar organizaţiile republicane şi locale – să-şi decidă singure soarta.
  25 august – Michael Schumacher debutează în „Formula 1”.
  29 august - Sovietul Suprem al URSS a suspendat activitatea PCUS pe tot teritoriul ţării.
  6 septembrie – Leningradul revine la denumirea de Sankt-Petersburg.
  26 septembrie – în România, după două zile de proteste organizate de mineri, care cereau mărirea salariului, pe străzi este scoasă armata. Guvernul, în frunte cu Petre Roman, demisionează. La 1 octombrie, Theodor Stolojan devine noul prim-ministru.
  2 octombrie – Guvernatorul Arkansas-ului, Bill Clinton, a declarat despre intenţia sa de a candida în 1992 la postul de preşedinte al SUA din partea Partidului Democrat.
  25 decembrie, destrămarea URSS – schimbarea RSFSR în Federaţia Rusă, schimbarea, la Kremlin, a drapelului sovietic pe cel rusesc, declaraţia lui M. Gorbaciov despre încetarea activităţii sale la postul de preşedinte al URSS.  


(Rodica Trofimov)

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

ASEM-ul a fost infiintat la 25 septembrie 1991 si nicidecum 1 octombrie...
Partizan   -  
26 Septembrie 2011, 22:20
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău