VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Anul 1991. Ce ne lipseşte...
Septembrie 2011, Nr. 89

Anul 1991. Ce ne lipseşte...

Comentează   |   CuprinsAla Mândâcanu, preşedinta Consiliului moldovenilor din Quebec:

Mi-ar plăcea să revăd cafeneaua „Noroc” (acum cinematograful „Patria”, aripa dreaptă). Acolo se adunau studenţii înainte sau după film. Se serveau plăcinte, „apă dulce” „Friguşor” şi coniac „Focuşor”. Acolo am auzit şi versul „Cea mai bună băutură este apa de izvor / Dacă pui o picătură într-un kil de Focuşor...”. Pe bulevardul Negruzzi aş revedea magazinul „Surpriză” (astăzi „Beer House”).

Nicu Ţărnă, solistul formaţiei „Gândul Mâţei”:
Ambiţia. „Virginitatea” de a crede că vom ajunge acolo unde ne dorim. De fapt, în toţi aceşti 20 de ani am făcut un cerc în jurul unui copac şi am ajuns acolo de unde am pornit… Cred că aş bea un pahar cu „Tarhun” sau „Buratino”.
Gheorghe Ţopa, interpret:
Concertele de atunci, sălile pline şi mulţimea cu sclipire în ochi, dornică de muzică. Lumea anilor ‘90, care era mai unită. Sunt multe lucruri din perioada ceea pe care le-am păstrat în amintiri, nu ştiu dacă îmi lipseşte un lucru anume – acum sunt atâtea bunuri…Nicolae Misail, jurnalist, în 1991 – redactor-şef al ziarului „Sfatul Ţării”, deputat în primul Parlament:
Un ziar ca „Sfatul Ţării”, adică o presă de tip glasnosti, care vine din convingerea profesională a jurnalistului. Care se macină la moara cugetului drept, curat şi curajos, se coace la flacăra convingerilor sale spirituale şi este scos din cuptorul sufletului, nu din goarnele partidului sau ale clanurilor pe interese. Iar cele două vişine de pe tortă ar fi să fie acel fler ce face stilul fiecăruia inedit, expresia elevată şi stilistic, gramatical corectă.Vitalie Cazacu, director Agenţia „DECA-press”:

În 1991 pentru prima dată am obţinut una dintre libertăţile la care visează orice tânăr – libertatea financiară. Era primul meu an de muncă după absolvirea Universităţii şi consumam acea libertate financiară exclusiv prin ţigări „Kent”, procurate la „komisionkă” cu 5 ruble pachetul. Iată Kent-ul cela, adevărat american, îmi lipseşte. Nu mai zic de euforia trăită pe când apăram în august 1991 televiziunea moldovenească, înarmat cu un ciomag, de tancurile sovietice. Sau de celebra „stekleaşkă”, aflată la un cartier distanţă de Casa Presei, unde puteam să discut ore în şir cu tot beaumondul presei moldoveneşti de atunci despre un viitor care, după 20 de ani, e cu totul altfel.

Emilian Galaicu-Păun, scriitor:
Îmi lipseşte Buchinistul ca instituţie. În acea perioadă, plecau mulţi evrei, pe de o parte, iar pe de alta – mulţi oameni erau nevoiţi să-şi vândă obiectele de valoare pentru a se întreţine. În acest fel, găseai la buchinişti cărţi foarte valoroase, vechi, exemplare rare, deosebite. Eu eram un adevărat vânător de cărţi şi am reuşit să-mi cumpăr câteva exemplare rare, printre care o carte de Eugen Barbu, apărută prin ’75 şi care nici în România nu se găsea şi nici acum nu se găseşte.Vitalie Gorincioi, director general al ÎCS „Limagrain”:

Tinereţea. Un pic de voinţă politică. În anii ‘90 eram mai curajoşi şi mai îndrăzneţi. Chiar dacă ni s-a dat Independenţa cam pe degeaba, eram înflăcăraţi şi gata să răsturnăm baricadele. |

Zinaida Julea, interpretă:  

Frumoasele turnee pe care le-am întreprins prin lume. Mi-e dor de Mexic, Brazilia, India. Îmi lipsesc relaţiile de atunci între oameni – erau mai curate, oamenii nu erau atât de materialişti şi egoişti ca astăzi. Aş bea cu plăcere un pahar de criuşon (băutură răcoritoare din struguri) şi aş mânca un covrig de altădată, cu o aromă de neuitat.

Roman Mihăeş, avocat, Preşedintele Ligii pentru apărarea consumatorilor:
Spiritul combativ al tineretului, credinţa nesăbuită în idealurile naţionale şi radicalismul acelor timpuri, avântul şi curajul. Lipsesc grevele foamei, condamnările şi dosarele. Îmi lipseşte OTDM (Organizaţia Tineretului  Democrat din Moldova), principala mişcare de tineret care a fost atunci pe baricadele „antisovietice”, ai cărei membri au blocat Parada Militară din 7 noiembrie 1990, cei care au boicotat şi au blocat înrolarea tinerilor moldoveni în rândurile Armatei Sovietice. Care au organizat şi au participat la o serie de alte evenimente militând pentru independenţa R.M.. Îmi lipseşte ziarul „Dacia Liberă”, editat de OTDM în regim samizdat… OTDM i-a avut ca preşedinţi pe Sorin Bucătaru (1990-1991), Veaceslav Ceremuş (1991-1992) şi Valeriu Babăra (1992-1996). Din Consiliul OTDM au făcut parte personalităţi cunoscute azi opiniei publice, printre care Sorin Mereacre, Alexandru Tănase, Roman Chircă, Lilian Negură. Şi subsemnatul…

Angela Aramă, jurnalistă, producător CTC:
În ’91 eram pe punctul de a trece de la crăinicie la realizarea emisiunilor proprii, eram într-o perioadă de căutare. De atunci m-am realizat din plin în televiziune şi nu cred că destinul ar fi putut să-mi ofere mai multe oportunităţi decât a făcut-o deja. La sigur „Fulguşorul” nu-mi lipseşte, pentru că nu prea am dat pe acolo, iar limonada nu mi-a plăcut niciodată prea tare, pentru că nu suport băuturile dulci. Iar pofta de viaţă şi curiozitatea viitorului le am şi acum în sufletul meu.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău