VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Angela Aramă. Ei se tem de femeia adevărată.
Octombrie 2005, Nr. 18

Angela Aramă. Ei se tem de femeia adevărată.

Comentează   |   Cuprins

Femeile despre barbaţi

Cărtărescu a scris o carte - vândută la greu - despre motivele pentru care femeile sunt iubite. Totuşi, cu toată stima, la întrebarea “de ce iubim noi, femeile, bărbaţii?”, aş răspunde scurt pe doi: PENTRU CĂ SUNTEM PROASTE! Asta e! Proaste în sensul că SUFERIM, etalându-ne vulnerabilitatea excesivă şi dependenţa emotivă de ei, bărbaţii. Ne-am băgat în cap ideea precum că “dacă dragoste nu e, nimic nu e” şi-i dăm înainte cu dorinţa acerbă de a fi iubite “ca-n filme” de un Făt-Frumos stors cu mare chin dintr-o Lacrimă himerică. Şi tare ne mai căinăm atunci când “fătul” se dovedeşte a fi, de fapt, leit prietenul său Strâmbă-Lemne sau (şi mai hilar!) un biet iepure care moare de frica problemelor unui angajament sentimental pentru că, vezi Doamne, acesta-i periclitează avântul ambiţiilor sale de mascul plin de sine. Epoca cavalerismului a apus demult, bărbaţii nu mai luptă pentru “Doamna inimii”… Şi trebuie să ne conformăm realităţii – penibile, ce mai! - care vesteşte că “bărbatul adevărat” este un mit – mitul prin care femeia a încercat mereu, chiar dacă a făcut-o tacit, să ridice bărbătuşul la nivelul său spiritual. Evident, există şi excepţii, dar acestea, după cum se ştie, confirmă regula.

Cert este că bărbaţii se tem de femeia adevărată, chiar dacă o doresc. Inventează tot felul de filosofii apropo de sorgintea păcătoasă, ispititoare a urmaşelor Evei, atribuindu-şi o natură creatoare perfectă în sine, care, cică, ar salva lumea, daca nu ar fi împiedicată la tot pasul de instinctul de reproducere al femeii.

În realitate, însă, ei pur şi simplu obosesc să zboare – târâtul cere mai puţin efort şi e mai sigur pentru orgoliul masculin. Şi atunci ei, bărbaţii, preferă surogatul. Mai ales că ceea ce-şi doresc într-o relaţie – sex protejat, libertate şi confort – se poate obţine uşor printr-o căsătorie “aranjată” cu o femeiuşcă lipsită de cine ştie ce personalitate. Secolele de dominare “a stăpânilor tuturor drepturilor” (P. Zarifopol) asupra femeii le-au creat bărbaţilor un complex de superioritate greu de demolat mai ales în ţări provinciale şi puţin culte ca a noastră. Ce face bărbatul atunci când ajunge, totuşi, să se implice într-o relaţie cu o femeie adevărată, complexă? Evident, la început se simte flatat şi crede că o merită pe deplin. Apoi, după cum ziceam, oboseşte şi (una din două) ori începe s-o umilească, s-o înveţe “ce înseamnă viaţa” în încercarea (dictată de educaţia moştenită istoriceşte) de a o “coborî” la nivelul său, ori fuge şi se oploşeşte sub fusta unei tipese comune, comode, prostuţe care nu-i dă mari bătăi de cap “superiorului său”. (La noi în Basarabia, genul unor asemenea “oferte comerciale” are neapărat buricul dezgolit, părinţi muncind la negru în străinătate, garsoniere cu “евро-ремонт” şi uşă de fier, furou negru în eventualitatea unei partide de sex, bijuterii ieftine la oglinda din baie şi …nu sunt scandalizate deloc da faptul că Lord Byron – cine o mai fi şi ăsta?! – a fost un misogin sadea, chiar dacă a scris versuri de un lirism remarcabil!)

Marcel Brion scrie în cartea sa despre Machiavelli că “pentru monştri simţi curiozitate, dar devotamentul îl păstrezi pentru principii adevăraţi, “fiii de rege”, “supraoamenii prometeici”. O fi adevărat, dar dacă raportăm ideea la femeia zilelor noastre, constatăm la rece că ea trebuie să fie doar curioasă, devotamentul excluzându-se ca o noţiune fără “suport material”! O, Zei!

Evident, exagerez (puţin!), dar, dincolo de teorii, ce facem cu nevoia asta blestemată de a iubi şi a fi iubite de monştrişorii de bărbaţi? O ambalăm frumos şi-i tragem apa? Sau renunţăm la statutul de sclave ale lor şi ale propriilor sentimente şi încercăm să învăţăm pentru început a ne iubi pe noi înşine…măcar în perioada dintre fall-in-love-uri? Ca să ştim să ne APĂRĂM DEMNITATEA atunci când suntem umilite şi să NU SUFERIM prea mult după ce vreun iepure năpârlit şi speriat ne-a dat papucii…


Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău