VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
„Cebacot Agro” – o prosperă afacere de familie
Iunie 2015, Nr. 131

„Cebacot Agro” – o prosperă afacere de familie

Comentează   |   Cuprins

La circa 90 de km de capitală, în satul Cozești, r-nul Sângerei, pe o colină cu păşuni verzi, împrejmuit de rusticele aşezări ale Moldovei, se află modernul complex fermier „Cebacot Agro”. Locul nu a fost ales din întâmplare, în această localitate s-a născut mama proprietarului fermei, dl Mihai Ceban. Acest fapt l-a motivat să revină acolo unde a copilărit și să facă ceva bun pentru sat și oameni. Din cei zece copii, cinci fete și cinci băieți, Mihai Ceban își manifesta de mic copil dragostea față de agricultură, dar și caracterul de lider şi, chiar dacă era al patrulea copil al familiei, îi organiza pe toţi la muncă. Astăzi ferma este un vis devenit realitate, care a crescut din ideea unei zone de agrement menite să dezvolte turismul rural. „Cebacot Agro” SRL s-a lansat pe piața din Republica Moldova de mai bine de cinci ani și de atunci își menține întâietatea la capitolul calitate. Ceea ce o deosebește de alte ferme este unicitatea acesteia ca dimensiune şi capacitate. Aici se regăsesc peste 16 mii de iepuri și circa 60 de mii de prepelițe, numărul lor fiind flexibil în funcție de cererea de piaţă. În prezent, „Cebacot Agro” SRL dispune pe teritoriul său de două lacuri artificiale, unul dintre care servește drept sursă de adăpare pe timp de vară pentru vitele localnicilor, altul însă e destinat pisciculturii. Tot aici sunt aranjate doua hale în care sunt crescuți iepurii, o hală destinată creșterii de prepelițe și o livadă de meri și cireși. Și asta e doar începutul – o nouă fermă destinată creșterii de rațe este în proces de construcție, precum și o casă de locuit pentru angajați. Pe lângă locurile de muncă pe care le-a creat prin deschiderea fermei pentru o bună parte dintre locuitori, Mihai Ceban este și ctitorul bisericii locale cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. Pe toate acestea le-a reușit prin munca asiduă, experiența acumulată în vizitele în străinătate, dar și cu ajutorul familiei, care îl sprijină în tot ce face. Și doar Domnul știe câte planuri mai dăinuie în mințile familiei Ceban.

Echipa revistei „VIP magazin” a reușit să ajungă pe teritoriul acestei ferme pentru a afla secretele unei prospere afaceri de familie. Ghidul nostru, fiica domnului Mihai Ceban, Tatiana, este cea care gestionează o bună parte din afacerile familiei, lucru ce îi reușește de minune la cei puțin peste 25 de ani ai săi. Ea a preluat de la tatăl său nu doar cheia unui management de succes, dar şi simțul patriotismului și al responsabilității faţă de oameni.

Ideea de a deschide o fermă și de a reveni în satul de baştină a trăit mereu în sufletul tatălui meu, dar realizarea și-a găsit-o treptat. Inițial am vrut să construim o zonă de agrement rural, unde familiile să vină în weekend pentru a se recrea –  bărbații să prindă pește pe malul iazurilor, iar femeile să facă zeama de pește la foc. Pentru asta, am creat două lacuri artificiale. După care ne-am lansat și în plantarea livezilor de tip super-intensiv. Rezultatele ne-au inspirat să mergem și mai departe. Astfel, în 2010 am pus bazele afacerii în cunicultură, iar după doi ani de investiții, am „cules” și prima roadă. Gustul triumfului a fost dulce datorită depăşirii metodelor învechite de creștere a animalelor și prezentării inovațiilor în domeniul agricol acasă, în Moldova.

Vizitele pe care le făcea tata în afara țării și-au lăsat o amprentă bună în dezvoltarea micului nostru business. Tot ce facem aici e potrivit unei tehnologii italiene pe care am reușit să o asimilăm și s-o implementăm cu succes în Moldova. Întreg utilajul este importat tot din Italia, iar ferma e construită pe bucăți, asemenea unui lego. Totuși nu e chiar construită, e mai mult asamblată. Tatăl meu a insistat mult ca și personalul de la fermă să fie instruit în străinătate, în Italia. Astfel, ei au avut ocazia ca timp de trei săptămâni să se familiarizeze din plin cu tot ce înseamnă progres, iar acesta este obiectivul nostru primordial.

Ca să inițiezi o afacere în agricultură, e nevoie de foarte multă răbdare. În primul rând, trebuie să ai și un spațiu pe care îl vei utiliza. Noi am ales satul Cozești pentru că de el este legată copilăria tatălui meu. Am creat locuri de muncă atât permanente, cât și sezoniere. Astfel, sătenii au posibilitatea să lucreze aici, la sat, alături de familiile lor, să nu plece la muncă peste hotarele țării. Prin asta, încercăm să contribuim și la dezvoltarea și creșterea economiei naționale. Tatăl meu a sfidat, într-un fel, stereotipurile prezentului și a demonstrat că în satele Moldovei poate fi creat ceva frumos, profitabil, dar și care să aducă venit pentru o bună parte dintre locuitori. „Adevăratele obstacole există doar în mintea proprie și dacă aveți încredere în voi înșivă, obstacolele vor deveni soluții”, este una dintre povețele pe care ne-o repetă tata de fiecare dată când venim cu noi idei de proiecte.

Birocrația joacă un mare rol în dezvoltarea unei afaceri. Sunt zeci de acte pe care trebuie să le soliciți atât de la autoritățile locale, cât și de la cele naționale, e vorba de diverse autorizații de construcții de la primăriile locale, certificate de funcționare de la Direcția control ecologic, de la Inspectoratul Ecologic de Stat și chiar acte de la Ministerul Sănătății sau Ministerul Mediului. Experiența și cunoștințele tatălui ne-au permis să înțelegem mai bine toată procedura, inclusiv lucrul cu actele oficiale şi, datorită acestui fapt, azi, ne putem mândri că administrăm cel mai modern complex fermier de pe teritoriul Moldovei.

Ferma dispune de cea mai nouă tehnică. Mereu investim în utilajul pe care îl folosim, iar asta doar datorită lui tăticu. El are o capacitate profundă de materializare a ideilor. E deja demonstrat că progresul, informațiile și inovațiile caracterizează companiile puternice, astfel avem cuști dotate cu o linie automatizată de hrănire și adăpare a iepurilor. Halele au sisteme performante de ventilare, răcire pe timp de vară și încălzire pe timp de iarnă. Totodată, avem și un sistem de eliminare a deșeurilor pe care la sigur nu îl veți întâlni nicăieri în Moldova. Pe teritoriul fermei mai avem și o moară în care singuri preparăm hrana pentru iepuri și prepelițe. Sunt cinci rețete pe care le producem în funcție de vârsta animalelor, asta ar presupune o compilație de cereale transformate în granule necesare unei dezvoltări sănătoase a animalelor și a păsărilor. Astfel, „Cebacot Agro” garantează calitatea produsului livrat, o carne plină de savoare și delicioasă la degustare!

Prin carnea de iepure, care este cea mai dietetică, suntem promotorii culturii consumului de alimente sănătoase. Prin asta afacerea noastră este mai mult decât inteligentă. Obligațiile noastre sunt încadrate în limita posibilităților, pentru că noi ne putem permite prognozarea concretă a cantității de carne pe care o solicită clienții noștri.

Mai multe instituții se stat  au venit cu inițiative de colaborare. Compania noastră deține o hală de creștere a iepurilor de prăsilă, iar aceasta presupune că putem oferi altor companii similare posibilitatea să procure iepuri pentru reproducere. Deoarece suntem unicii în Republica Moldova care utilizează metoda însămânțării artificiale a iepurilor, suntem disponibili să colaborăm și în diferite proiecte de dezvoltare a cuniculturii. Suntem dispuși să organizăm și diverse seminare și lecții, dar și experimente genetice cu această ocazie. Totodată, suntem deschiși să colaboram cu diferite instituții ale statului care oferă cadre specializate, precum Ministerul Agriculturii, Academia de Științe a Moldovei sau Universitatea Agrară din Chișinău pentru deschiderea  unui institut genetic privat și pentru a dezvolta ramura cuniculturii în toată republica.

Timp de două luni am fost iniţiați şi în creșterea prepelițelor. Încă nu ne-am lansat pe piață la acest capitol, dar ferma are o capacitate de peste 60 de mii de capete. Dispunem de două incubatoare mari care ne vor asigura cu numărul necesar de păsări, atunci când cererea va fi mare.

Pe lângă creșterea iepurilor și a prepelițelor, „Cebacot Agro” are și livezi de meri, cireși și pruni. În vara anului 2014 am reușit să vindem toată producția pe piața internă, ba mai mult, n-am acoperit cererea. Dispunem de un frigider cu atmosfera și umiditatea controlată, de linii de sortare și ambalare a fructelor, în funcție de mărimea acestora. Fructele sunt păstrate în starea în care au fost culese, ele nu se usucă și nu își pierd forma sau gustul.

De curând am pus bazele construcției unei noi ferme, în care vom crește rațe. Sperăm să reușim și pe acest segment de piață, pentru că e mai puțin răspândită în Moldova creșterea acestor păsări, dar cererea pentru carnea de rață e destul de mare.

Fiecare zi de muncă e o nouă provocare. Dar spiritul de lider și dorința nestăvilită a tatălui meu demonstrează că oricât de dificil ar fi de realizat un lucru, asta nu înseamnă că e și imposibil. În cifre, ziua ar putea fi caracterizată astfel: 80 de apeluri primite până la amiază, 700 de kg de carne livrate spre clienți, 350 km de drum, 24 de ore de muncă… dar, și așa, tata găseşte două ore pentru a le petrece cu familia.

Secretul unei afaceri de succes este dedicaţia. Fără pic de pasiune și autoperfecționare, acesta este de neatins. Alege să faci ce îți place și nu va trebui să lucrezi nicio clipă, iar noi asta și facem.

Cel mai greu într-o astfel de afacere este să lucrezi cu omul de la țară. Fiind obișnuit cu cele văzute în perioada sovietică, acesta se adaptează un pic mai greu cu noile tehnologii și cerințele actuale. Dar asta nu l-a speriat pe tatăl meu de noile provocări. El mereu ne spune: „Când lumea se odihnește, noi trebuie să lucrăm pentru odihna lor”, chiar dacă asta presupune ca în zilele de sărbători să ieșim la muncă.

Se spune că în afacerile de familie se acordă o importanță deosebită succesiunii. În familia noastră, acest lucru se simte destul de bine. Suntem trei surori şi toate suntem implicate în afacere, pe lângă mămica, care a trăit toate începuturile, succesele, dar și dificultățile care au existat. „În spatele oricărui bărbat de succes se află o femeie puternică”,  îmi repetă ea. Abia acum înțeleg esența acestor cuvinte. Ea este cea a reușit să devină o muză, a știut să fie răbdătoare și a simțit momentele când trebuia să fie puternică și când să își arate slăbiciunea, fiind o fire foarte inteligentă și înțelegătoare. Amalgamul acestor calități pe care le posedă părinții mei, aș vrea să îl moștenesc și eu, ca ulterior să le pot transmite și copiilor mei.

Și totuși, e foarte ușor să creezi o afacere în familie. Copiii cresc în acest mediu, iar interesele tale devin interese comune. Persoanele care inconștient „s-au murat” în acest domeniu pot lucra cu mult mai ușor decât cineva dinafară. Plus la toate, tinerii vin cu idei noi care pot aduce doar beneficii experienței acumulate de predecesorii lor. Iar din toate acestea va avea de câștigat întreaga familie. Noi am reușit să delimităm și să combinăm viaţa de familie cu cea de serviciu, deși acest lucru presupune și o muncă enormă în relațiile interpersonale.

Unul dintre oamenii-cheie ce asigură buna funcţionare a fermei este Vasile, fratele tatălui meu, cel care veghează încontinuu buna funcționare a complexului, 24 din 24. Fără pic de experiență, el a acceptat provocarea de a merge în Italia pentru o stagiere, dar și pentru a acumula cunoștințe și experiența de a avea grijă de întregul complex pe care l-am creat. A studiat  inovațiile în cunicultură, iar entuziasmul, curiozitatea și euforia de a aplica aceste inovații în complexul nostru fermier nu cunoșteau limite. Este o muncă imensă, care necesită mult devotament, trup și suflet. Și el a demonstrat că este cea mai indicată persoană pentru această funcție, pentru că s-a dedicat în totalitate muncii încă din ziua în care am lansat afacerea, în 2009.

Afacerile de familie promovează femeile în poziţii de conducere. Agricultura e un domeniu mai dificil pentru femei şi niciodată nu m-am văzut în această ramură, dar viaţa ia turnuri neaşteptate. Studiile juridice şi economice îmi prind foarte bine acum. Da, e greu, dar nu și imposibil de a te afirma în agricultură în calitate de femeie de afaceri.

 

Brandingul unei afaceri de familie generează încredere. Clienții ne cunosc și știu că suntem niște parteneri demni de încredere. Noi ne asumăm anumite responsabilități și lucrăm mult pentru imaginea noastră. Nu negăm că atunci când prezentăm „Cebacot Agro” SRL, menționăm și faptul că aceasta este o afacere de familie. Nu încercăm să investim mult în promovare pentru că suntem recomandați de clienții noștri altor clienți. Poate din acest motiv avem contracte de livrare cu cele mai mari rețele de supermarketuri și cu cele mai bune restaurante din țară. Plus la toate, recent am fost contactați de autoritățile din Belarus pentru o posibilă ofertă de export, iar acest lucru demonstrează încă odată că avem o reputație impecabilă, nu doar la nivel național. Pornind de la o idee, am reușit să transformăm cu forțe proprii, autohtone, un simplu petic de pământ într-o întreprindere de talie internațională și am adus o bucată de Europa aici, în Moldova.

Noi avem concurenți, dar aceștia nu ne sfidează, deoarece suntem unicii la capitolul tehnologii inovaționale, capacitate de producere, flexibilitate la cererea pieței și relație furnizor-client. Oferim calitate la un preț rezonabil, avem un program comod de livrare și standarde înalte de control al calității cărnii. La fiecare trei luni, solicităm controalele necesare și dispunem de toate actele ce demonstrează că produsul pe care îl realizăm este de calitate impecabilă. Pentru familia noastră, concurența înseamnă controlul riguros al calității produsului și serviciilor prestate și tendința continuă spre perfecționare și inovare.

Consider că tinerii din ziua de azi trebuie să rămână în țară și să creadă în forțele proprii, să caute proiecte de finanțare, atât interne, cât și externe, să contribuie fiecare la dezvoltarea economiei țării pentru ca ulterior să fie țara noastră cea care atrage turiști și tineri plini de entuziasm. Cu multă dragoste și dedicare activității pe care o întreprinzi, ajungi să devii lider, să ai un trecut dificil, dar un prezent glorios și un viitor plin de proiecte și planuri sesizabile. Doar cu gânduri optimiste în raport cu multă muncă, poți dobândi tot ce-ți dorești.

(Text: Svetlana Tataru. Foto Yon Savin)

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

Da. Dupa ce ai facut bani vanzand tigari, e usor sa iti faci business cu iepurasi frumosi si dragalasi.
Anatol   -  
06 Iulie 2015, 13:08
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău