VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Dana Mocanu. Inimă de tigancã
Iunie 2008, Nr. 50

Dana Mocanu. Inimă de tigancã

Comentează   |   Cuprins

Ţiganca Rada a coborît misterios de pe ecrane în paginile revistei noastre, e adevărat că mai modern şi mai emancipat. Rolul care a făcut-o celebră pe actriţa Svetlana Toma, printre primele şi puţinele care s-au dezgolit în filmele sovietice, a fost preluat acum de Dana Mocanu, o tînără ambiţioasă şi plină de idei, pentru care familia, cariera şi regăsirea de sine sînt lucrurile cele mai importante în viaţă. De la şedinţa foto a lipsit, ce-i drept, Zobar, dar aşa a fost mai bine – încă un final tragic n-ar mai fi suportat nimeni!

“Girafa” cea frumoasă

S-a născut şi a crescut într-o familie de artişti: tatăl, Anatol Mocanu, este profesor de pictură, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova, mama, Maria Mocanu, este folcloristă la Academia de Ştiinţe şi cîntăreaţă de muzică folk. Pînă şi soră-sa, Rodica, este studentă la Academia de Arte, la design vestimentar. Pentru Dana, familia a fost întotdeauna un etalon - cînd întreprinde un lucru sau ia o decizie, realizează că mama sau tata ar fi făcut la fel.

A avut o copilărie frumoasă, plină de peripeţii şi cicatrice. În  adolescenţă era foarte înaltă şi slabă, iar cei din jur o strigau de multe ori „girafa”, fapt ce o făcea timidă şi neîncrezătoare. Abia pe la 15 ani, cînd o bună prietenă a dus-o de mînă la o şcoală de modele, a înţeles că, de fapt, e un mare atu să fii „girafă”. Modelingul a ajutat-o să capete încredere în forţele proprii, de aceea ocupă un loc special în viaţa ei. După o absolvire sîrguincioasă a liceului şi multe gînduri în privinţa profesiei pe care s-o aleagă, a decis pentru specialitatea română-greacă din cadrul facultăţii de filologie a USM. Au urmat ani frumoşi şi plecări în Grecia, dar după terminare nu şi-a găsit un post de muncă pe plac, de aceea acum face Marketing şi Logistică, facultate pe care o absolveşte deja. A schimbat mai multe joburi, sperînd să se regăsească, ultimul dintre ele fiind la „Air Moldova”- secţiunea „ticketing”. În cele din urmă, şi-a dat seama că are nevoie de un domeniu creativ, fiind crescută într-un mediu artistic. Aşa a ajuns la postul de televiziune „DTV”, care se va relansa curînd într-o formulă nouă: aici i-a fost acceptat proiectul unei emisiuni de modă, sferă care-i este foarte dragă, care a fascinat-o întotdeauna şi despre care are un cuvînt de spus.

Modelingul

Mai mult o pasiune, decît un job. Faptul că ea devenise model era o confirmare a calităţilor sale. Femeilor le place să fie admirate, iar acest job le oferă din plin această ocazie. Plus că avea ocazia să călătorească şi să cunoască lume diversă şi influentă. Alta este problema că modelingul şi, în general, moda, sînt foarte prost dezvoltate la noi şi e mare păcat, pentru că o lume întreagă apreciază şi admiră frumuseţea femeilor noastre, iar noi nu o putem valorifica. La multiplele întrebări de ce nu a mers mai departe pentru o carieră internaţională, răspunde că, pentru această perspectivă, are nevoie de o susţinere materială foarte serioasă şi de un noroc chior ca să ajungă pe marele podium. Mai trebuie să aibă o mare tărie de caracter şi o dorinţă nebună să facă asta. Nu regretă, însă, că nu a reuşit în această direcţie pentru că, odată cu trecerea anilor, îşi dă seama tot mai mult că este un domeniu foarte superficial, iar frumuseţea adevărată este cea care vine din interior. Nu a renunţat definitiv să fie model, doar că acum se implică numai în proiectele care i se par interesante şi o să continue pînă îi va permite silueta. De cînd face modeling, lumea o identifică, mai tot timpul, cu tipajul oriental: arăboaică, indiancă, ţigancă. Înainte de toate, însă, o îmbracă în haine naţionale de moldoveancă.

Plăcerea de a poza nud şi marea dragoste

Îi place ideea de a poza nud – atîta timp cît este tînără şi fizicul îi permite, dar detestă grotescul în fotografia nud. Mai ales în cazul acestui gen de fotografie, totul depinde de fotograf, iar ea apreciază mult simţul artistic al acestuia – corpul omenesc este o capodoperă care trebuie redată ca atare. Îi place să admire poze nud, realizate de fotografi renumiţi.

Crede în marea dragoste - cine nu crede în dragoste este pierdut. Şi mai crede că, acum, trăieşte marea dragoste. Nu degeaba a insistat, pentru rubrica noastră, asupra tipajului de ţigancă – unul pasional, care nu admite jumătăţi de măsură.

Text: Marcel Toma
Foto: Fotoroom.md
Stil: Eugen Reabenchi
Coafură şi machiaj: Marianna Petrenko (salonul „Favorit”)
Vestimentaţie: ansamblul de dans „Edelvais”

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

Artistice poze!!ai intrat bine in rolu` tzigancii...BRAVO!!
barbaris   -  
07 Martie 2010, 09:17
Sus ↑
wow,am ramas un pic shokata cand am vazut-o ca sa dezglot de-a binelea. Nici nustiu ce sa zic,nu vreau sa fiu carcotasa,dar ,daca sincer,nu prea mia placut,accept totul,dar sa nu se vada sfarcurile(mda,ma bucur ca nu au aratat si altceva).Cel putin,cred ca nu-i :sta in fire" revostei cu "goliciuni atat de goale".
Dar fata este foarte frumoasa,ce sa mai,in acest caz,no comment!
wow   -  
23 Martie 2010, 20:59
Sus ↑
se vede bine ca stilistii lukreaza e important
kunmo   -  
30 Noiembrie 2010, 18:50
Sus ↑
Şi mai crede că, acum, trăieşte marea dragoste

Heh, ea doar crede. Eu sunt marea ei dragoste.
DarkoNE   -  
25 Ianuarie 2011, 19:21
Sus ↑
Chiar imi plac pozele...mult..bravo Danutza..Pe linga GIRAFA...o mai numeam MOCANICA..SAU MOCANEL...ma rog toti am fost copii...azi sunt mindra de ea...ca stiu de unde a pornit...si unde a ajuns..ca peste 20 de ani de cunostinta dintre care..4..sau 5 ani cot la cot in banca liceului imi permit sa zic aceste cuvinte...tine-o tot asa DANI draga...pupici
Diana   -  
09 Iunie 2011, 02:08
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău