VIP Magazin
21 Octombrie 2018
Print
Print
Print
Print
Vlad Filat. Politicianul anului 2012
Decembrie 2012, Nr. 103

Vlad Filat. Politicianul anului 2012

Comentează   |   Cuprins

Prim-ministru al RM, lider PLDM

Marile Speranţe
Guvernul „Filat 2” a făcut doi ani în această toamnă, Vlad Filat a împlinit trei ani de când este prim-ministru şi continuă să conducă detaşat în topul preferinţelor moldovenilor potrivit sondajelor de opinie. Judecând după care, aceştia investesc mari speranţe în carismaticul premier, fiind şi el, la rându-i, o mare speranţă a lor. Cu toţii trăiesc cu speranţa unui viitor luminos, a călătoriilor fără vize în spaţiul european, a unei familii europene la masă cărei să avem şi noi rezervat un colţişor al nostru. Iar premierul speră în continuare că numerotarea guvernelor pe care le conduce să continue cu 3, 4 etc, până când va fi pregătit să păşească o nouă treaptă în cariera sa politică. Oricare ar fi aceasta, exemplul său este sănătos şi demn de urmat pentru noi toţi – între timp, poate creşte şi speranţa de viaţă a moldovenilor.

Dle prim-ministru, aruncând o privire peste umăr la 2012…
…A fost un an deloc uşor, dar foarte important pentru dezvoltarea ţării. Anume în acest an am reuşit să depăşim efectele crizei constituţionale şi să asigurăm ţara cu condiţii de stabilitate. Tot în acest an a trebuit să facem faţă unei secete fără precedent, dar şi efectelor unui nou val de criză şi astăzi, privind în urmă, cred că putem spune că am reuşit să ne descurcăm destul de bine. Anul 2012 a fost important şi din punctul de vedere al avansării pe calea integrării europene. Graţie inclusiv eforturilor depuse în acest an, în 2013 urmează să semnăm Acordul de Asociere cu UE, care prevede inclusiv crearea unei Zone de comerţ Liber, dar şi să finalizăm implementarea Planului de Acţiuni privind liberalizarea regimului de vize. De aceea, pot spune că în anul 2012, chiar dacă ne-am confruntat cu mai multe probleme, am reuşit să facem un important pas înainte în dezvoltarea Republicii Moldova ca şi stat democratic şi european.       


Care ar fi nota şi aprecierea pe care v-aţi oferi-o pentru reuşitele Dvs. pe durata acestui an?
Ne autoevaluăm şi noi, ne evaluează şi alţii. Personal, mi-aş dori să fiu evaluat de cetăţeni, care sunt beneficiarii finali ai acţiunilor noastre şi cred că ei vor da nota cuvenită atunci când va sosi momentul. În general, pot spune că în acest an noi am ajuns la jumătatea actualului nostru mandat de guvernare. În cei circa doi ani rămaşi urmează să finalizăm toate acele reforme şi angajamente pe care ni le-am asumat prin programul de guvernare, astfel încât oamenii să ajungă să resimtă un nou nivel de viaţă în Republica Moldova. Dacă vom munci cu aceeaşi dedicare ca şi până în prezent, sunt sigur că situaţia peste doi ani va fi cu totul alta.   

Prin ce diferă munca de Premier de restul meseriilor? Prin ce atrage, prin ce lasă a lehamite?
Orice meserie necesită dăruire deplină, căci numai astfel poţi avea rezultate. În cazul muncii de Premier, pot spune că efortul depus trebuie să fie minimum dublu, deoarece un Premier este responsabil nu doar de propria soartă sau de soarta unui grup de persoane, ci a tuturor cetăţenilor. Pentru mine aceasta înseamnă, în primul rând, multă responsabilitate şi multă muncă, iar faptul că sunt în serviciul cetăţenilor (cu riscul de a fi acuzat că spun fraze prea pompoase) într-adevăr îmi dă un sentiment de mândrie.   

Când veţi spune că sunteţi un om împlinit?
În plan politic şi cetăţenesc, aceasta va fi ziua în care vom reuşi să oferim oamenilor ceea la ce ne-am angajat: o viaţă decentă într-un stat liber, democratic, european. În alte planuri – vorbim cu altă ocazie…  

„Marile speranţe”
Charles Dickens
Roman al autorului englez editat pentru prima dată în 1860. Este o poveste dramatică care urmăreşte evenimentele ce i se întâmplă unui băiat în timpul maturizării sale. Reprezintă una dintre cele mai relevante şi populare opere ale scriitorului, judecând după numărul mare de ecranizări şi înscenări teatrale ale acesteia.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău
+13°