VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Vlad Filat. Politicianul anului 2011
Decembrie 2011, Nr. 92

Vlad Filat. Politicianul anului 2011

Comentează   |   Cuprins

A continuat să domine viaţa politică şi în acest an. Cu vocaţie de lider natural, premierul ne-a obişnuit cu gândul că este peste tot primul.

„Statul este obligat să ofere, dar şi cetăţeanul trebuie să contribuie”

>> ce aţi învăţat în ultimul an? Am învăţat foarte multe. Din păcate, am avut experienţe triste în acest an; am fost în situaţia în care nu doar să văd, dar şi să simt ce înseamnă trădare în politică.

Alegerile locale au fost un test pentru partid, pe care l-am susţinut având o reuşită bună, ar fi putut fi şi foarte bună dacă nu ar fi existat acele trădări. Am avut o experienţă inedită în ceea ce priveşte relaţiile cu partenerii din exterior, am fost acceptaţi în Partidul Popular European. Am avut două aprecieri pe care mi le-au făcut colegii de la Consiliul Nord-Atlantic şi în cadrul forumului economic de la Krynica. Am trăit iarăşi acea mulţumire, atunci când eram afară, şi un gust amar când veneam acasă. Sincer să vă spun, deja îmi displace această stare, atunci când rezultatele sunt văzute doar din afară şi sunt categoric refuzate a fi văzute acasă, şi nu este vorba doar de mine.

>> dacă s-ar repeta anul 2011, ce lucruri nu aţi face? Poate că nu aş fi intrat în polemici cu colegii din Alianţă, care, de altfel, nu doar mie mi-au provocat prejudicii, ci şi partidului, şi alianţei. M-aş fi concentrat pe activitatea la Guvern şi partid. Experienţa de anul trecut a demonstrat că e mai corect să te concentrezi pe agenda proprie. Nu m-aş fi lăsat atras în acest măcel politic.

>> mulţi îşi condiţionează fericirea de guvernare, zicând că, dacă nu se alege preşedintele, pleacă din ţară ori fac alte declaraţii de acest gen... O guvernare urmează să asigure condiţii în care cetăţeanul să se poată manifesta fiindu-i asigurate drepturile, însă categoric fericirea nu poate fi legată de evoluţia proceselor politice. În conştiinţa cetăţenilor rămâne ideea că de denumirea partidului va depinde şi gradul democraţiei. Această stare va fi demolată, Moldova nu va reveni niciodată acolo unde a fost pe parcursul a opt ani. În doi ani avem instituită o presă liberă, avem o masă critică de oameni care niciodată nu o să accepte dictatură sau devieri de la principiile statului de drept. Trebuie să mai spunem că avem o societate civilă care, oricum te-ai uita la ea, are capacitatea să prezinte o alternativă. Categoric, fericirea unui cetăţean nu i-o poate da preşedintele sau preşedintele interimar, la fel ca şi prim-ministrul. Aceşti funcţionari trebuie să îşi facă datoria.

>> ce bloguri citiţi? Nu atât de multe. Am decis să citesc presa în general mai puţin. Nu pentru că nu aş aprecia ceea ce se întâmplă în presă, dar din cauză că îmi doresc o atmosferă un pic mai pozitivă. Eu ştiu ce se întâmplă, fiind informat de consilieri. Dar atunci când accesez vreun blog, nu o fac pentru că sunt intervievat de un blogger, mai urmăresc ce scrii şi tu, mă mai uit când apare Posmotrel la orizont. Sunt şi mulţi alţii care scriu bine. Această posibilitate de exprimare într-o lume fără frontiere a Internetului este un lucru bun.

Revenind la negativism, accentuez că se întâmplă foarte multe lucruri bune, cu oameni ca noi. Sunt oameni care reuşesc, iar aceste exemple pozitive trebuie să ajungă la oameni. Într-o atmosferă negativă, în care se vorbeşte doar despre probleme, nu putem construi ceva durabil. Avem nevoie de o societate în primul rând tolerantă, o societate în care nu se ascund problemele, dar dincolo de critici, trebuie să oferim soluţii. Într-o democraţie, statul este obligat să ofere, dar şi cetăţeanul să contribuie, şi nu mă refer doar la plata impozitelor, ci şi la oferirea soluţiilor.

Am fost în toată lumea şi am văzut oameni diferiţi. Moldovenii sunt oameni buni. Oameni buni, numai că trebuie înlăturaţi cei care cu atâta îndârjire continuă să îi ţină divizaţi. Noi avem nevoie de comunicare şi înţelegere. Nu este corect să-i dai în cap celui care reuşeşte, ca să fie ca şi tine. E mult mai corect să iei exemplu de la cel care reuşeşte, să munceşti mai mult, să vezi cum a reuşit şi să ajungi şi tu să reuşeşti.

>> vă place bradul din acest an? Nu. Dar nu vreau ca răspunsul meu direct să fie privit ca o critică faţă de primarul general Dorin Chirtoacă, chiar cred că avem nevoie de un pom de Crăciun care să fie foarte frumos. Este suficient să vedem cum arată pomul de Crăciun de la Bucureşti sau în alte părţi. Dacă nu găsim ceva mai inedit, cel puţin să copiem.

Foto: Igor Moşneaga

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău