VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Vlad Filat. Politicianul anului 2010
Februarie 2011, Nr. 81-82

Vlad Filat. Politicianul anului 2010

Comentează   |   Cuprins

41 de ani, Prim-ministru al RM, lider PLDM

Ştie să fie mereu în faţă, fără a fi ostentativ, are o prezenţă discretă, dar pe care nu poţi să nu i-o remarci. Este de doar trei ani în prim planul politicii de la Chişinău, dar îţi lasă impresia că a fost pregătit toată viaţa pentru a deveni ceea ce se cheamă „The One”. În urmă cu un an şi patru luni, când devenea prim-ministru, cei mai mulţi îl vedeau strivit în câteva luni de noua postură. A rezistat, dând dovadă de o  fermitate şi o voinţă pe care puţini i-o bănuiau. A trecut peste neîncredere, obstacole, calamităţi cu tărie, dăruire şi chiar cu un soi de eleganţă. A comunicat, firesc şi cu demnitate, cu greii politicii mondiale (Berlusconi, Baroso, Putin), precum şi cu cele mai influente femei ale planetei (Hillary Clinton, Angela Merkel).

Vlad Filat este Premierul care a preluat ţara în pragul falimentului şi a reuşit nu doar să stopeze declinul, ci să asigure o creştere economică de 5,6%.

Guvernul condus de el a relansat relaţiile cu vecinii şi a amplificat colaborarea cu partenerii de dezvoltare, a refăcut relaţiile cu Rusia, a demarat negocierile cu Uniunea Europeană pe marginea Acordului de Asociere, a iniţiat dialogul privind liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova.

Un loc aparte în prestaţia sa din ultimul an îl ocupă episodul inundaţiilor. Vlad Filat a asigurat lichidarea consecinţelor acestora în decurs de patru luni. Graţie eforturilor lui a luat naştere un sat nou cu circa 600 de case.

Premierul nu a admis restanţe la plata pensiilor şi salariilor, a pus în aplicare un sistem de compensaţii sociale, prin care pensionarii şi familiile nevoiaşe primesc ajutoare în sezonul rece. A introdus un nou sistem de asistenţă socială, în cadrul căruia alocă cu 40% mai mulţi bani decât guvernarea comunistă. A redus costul poliţelor de asigurare medicală, a dispus majorarea indemnizaţiei plătite la naşterea şi la întreţinerea copilului, a creat condiţii pentru ieftinirea cărnii şi a medicamentelor.

Reluarea dialogului politic cu Tiraspolul, dar şi restabilirea circulaţiei trenurilor de pasageri prin regiunea transnistreană reprezintă o altă reuşită a guvernului Filat.

Partidul Liberal-Democrat, pe care l-a fondat cu trei ani în urmă, este unica formaţiune politică din istoria Republicii Moldova care a reuşit în decurs de un an şi patru luni să-şi dubleze ratingul.

Vlad Filat a impus tipul noului politician moldovean – instruit, manierat, pragmatic, calculat, abil - calităţi ce definesc prin excelenţă omul politic de vocaţie. 

Cum a votat internetul (www.vipmagazin.md)
Vlad Filat - 49,5%
Mihai Ghimpu - 30,5%
Vladimir Voronin - 10,7%
Marian Lupu - 9,3%

Proiect de Sergiu Gavriliţă.
Coordonator:
Simion Ciochină, Irina Tribusean
Text: Constantin Cheianu. Marcel Toma. Rodica Trofimov
Foto: www.fotoroom.md, Vadim Jantâc

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

Cine munceste are si merite....Succes Dmn-le Filat!!!
As pune si pariu ca in viitor veti deveni si presedinte al RM
Alexandru   -  
13 Ianuarie 2011, 17:18
Sus ↑
Tot respectul pentru asa Personalitate -Vlad Filat!
Dana   -  
18 Ianuarie 2011, 09:18
Sus ↑
Succese D-nul Filat! D-tra ve-ti scoate tara din impas!
Irina   -  
09 Martie 2011, 22:55
Sus ↑
va doresc succese in continuare
nicolae   -  
12 Mai 2011, 15:57
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău