VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Viorel „Posmotrel” Mardare. Bloggerul anului 2011
Decembrie 2011, Nr. 92

Viorel „Posmotrel” Mardare. Bloggerul anului 2011

Comentează   |   Cuprins

E om de creaţie. Din Chişinău. Are două facultăţi. În viaţa lui a făcut... de toate. Iar acum e regizor, scenarist, editor de imagine, designer, jurnalist şi... blogger. Chiar dacă percepe acest cuvânt mai degrabă ca pe o înjurătură la adresa lui, zice că blogul www.posmotrel.eu este gazeta lui de perete.

„Noi, moldovenii, suntem experţi în nesimţire”

>> Anul trecut ai fost nominalizat de „VIP magazin” la categoria „Rebelul anului”. anul acesta ai luat premiul „Bloggerul anului” 2011. Când vei fi „iubitul anului”? (Întrebare de la Nata Albot. Râde) Iubitul cui? Iubitul Natei? Glumesc. Este prea intimă întrebarea. Pot spune doar că exact în acest moment, sufletul meu este plin de o femeie. Sunt îndrăgostit. Mi se întâmplă pentru a doua oară în viaţă. Eu cred că dragostea va salva lumea (notă: vezi ultima pagina a acestei reviste).

>> Câtă responsabilitate pui în ceea ce faci? Eu măsor de şapte ori înainte de a tăia şi nu cred că am avut vreo postare în care să nu mă gândesc la toate reacţiile posibile. Dacă nu ofensez vreun om. Dacă nu fac atac la persoană, în loc de a-i ataca acţiunile. Îmi asum responsabilitatea pentru fiecare cuvânt scris pe blog: „Пацан в ответе за свои слова”.

>> Dar cum explici postările pline de obscenităţi? De exemplu „art huiart” sau „idite nahui party”. Mama ta ce zice? Mama mea este filolog şi îi place foarte mult cum scriu, inclusiv când scriu cu înjurături. Eu cred că atunci când ai de exprimat o idee, orice armă este justificată pentru a intensifica mesajul. Multora nu le place, însă eu nu am târâit pe nimeni cu arcanul pe blogul meu. Vrei, intri! Nu? Paşol nafig!!!

>> Te consideri talentat? De unde îţi vine inspiraţia la scris? Nu ştiu. În liceu din nota şase la română nu ieşeam şi pentru mine este un mister că există atâta lume care are 10 la română şi nu poate închega două cuvinte. Eu vorbesc în primul rând de ortografie. Nu ştiu cum se predă la noi limba română, dar ceea ce văd e un dezastru. Moldovenii nu pot scrie corect. Suntem un popor analfabet.

>> Ce sfat ai da unui „copil” din clasa a X-a, care se visează blogger sau jurnalist şi vrea să scrie? Nu am nicio reţetă. Ştiu un singur lucru: textul pe care îl scrii trebuie să fie o poveste interesantă. Atunci când povesteşti o istorie, de fapt când ai ce spune, atunci poţi să scrii. Dacă nu ai ce spune oamenilor, atunci de ce să mai combini cuvinte?

>> Totuşi îţi dai seama că o bună parte din succesul tău l-ai obţinut pe internet? Da. Eu ştiu una, că dacă vrei să ai priză la publicul de pe net, trebuie să fii sincer cu cititorii tăi. Eu ştiu nişte soiuri de bloggeri pe la noi care au făcut reclamă diferitor politicieni sau diferitor companii. „Ah! Am fost aseară la un club şi să ştiţi că servisul este de nota zece!”, scriu ei. Gandoni. Atunci când îi bagi cititorului tău reclamă camuflată, nu joci cinstit. Nu îţi respecţi cititorul.

>> Se bârfeşte prin oraş că ai mare succes la femei. Îţi cumperi cămăşi înflorate... Cum ţi-ai ales acest stil? Eu nu mă pricep la îmbrăcat. La un moment dat am văzut că toţi au „stiluri” şi că pronunţă des nume italieneşti. Am văzut că am o cămaşă cu floricele şi m-am gândit că ar fi bine să îmi mai cumpăr una.

>> Gândeşte-te, te rog, la trei lucruri în ordine descrescătoare, care te enervează. Care sunt pilonii pe care se ţine la noi pseudocultura? De fapt, la noi există un singur, dar foarte sigur şi adânc înfipt pilon – nesimţirea. Moldovenii sunt un popor de nesimţiţi. Toate relele noastre descind din aceasta. Stăm într-un local unde poţi fi furat sau servit cu bere amestecată cu apă, sau eşti prost deservit, deoarece chelnerul este un nesimţit, sau ne sufocăm de fum pentru că nesimţit este proprietarul. După asta o să ieşim pe strada plină de băltoace şi neasfaltată. Asta pentru că proprietarii caselor din centru sunt nişte nesimţiţi şi nu vor să paveze o bucată de drum din faţa casei lor. O să ne stropească pe urmă o maşină, pentru că şoferul este nesimţit şi nu se gândeşte la pietoni. Şi toate aşa-s la noi – începând de jos şi până sus. Soluţie nu există. Aşa este specificul nostru. Noi suntem experţi în nesimţiţire. La noi veşnic o să se arunce bălegarul în stradă. Moldovenii de la naştere se cred buricul pământului, iar pentru asta eu nu am soluţii.

Foto: Dragoş Cojocaru

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

Ramai la fel, indiferent de cate baltoace sunt in MD
Acva   -  
24 Ianuarie 2012, 13:59
Sus ↑
Cum spune Artemii Lebedev ! "mudak" al RM nu ştiu ce prinde la public la el. însă una pot zice, muligambia intruchipată intrun om. multă baftă şi făne de cct mai departe o meriti .eşti moldovan. eşti intruchiparea poporului .
Lambda*   -  
24 Ianuarie 2012, 14:44
Sus ↑
Bravo, Viorele! doar sa te lepezi de injuraturi! :)
Sv. Viz.   -  
24 Ianuarie 2012, 15:20
Sus ↑
Vai Lambda da tu in afara de Artemii Lebedev si Pole Ciudes ce mai stii?

Tara asta de trebuie impluta cu Mardari si atunci poate mai avem o sansa. Da tu dute si termina pristroica intre timp
MC   -  
24 Ianuarie 2012, 16:24
Sus ↑
injuraturile folosite de mardare, adauga colorit si sunt foarte sugestive)
madsdjoejd   -  
24 Ianuarie 2012, 17:24
Sus ↑
Nesimtiti - Foarte buna apreciere, Sergiu. Unul de pizine articole ca am citit in romana en ultimii ani si unul de mai buni. Good luck - Maria
Maria Bercova   -  
24 Ianuarie 2012, 19:29
Sus ↑
shi Bravo si deshtept! =)
walter   -  
27 Ianuarie 2012, 09:30
Sus ↑
Lambda, la cite greseli ai facut tu intr-o simpla propozitie, sunt sigura ca-l intreci pe Mardare la facut tara de cct...

Noi sintem moldoveni... Tra la la Tra la la

Succes, Mardari ;)
Lima   -  
30 Ianuarie 2012, 11:46
Sus ↑
Viorel Mardare! Mai ?ii minte cum ai fost ideologul ?i inflacaratul sus?inator al ru?inosului fenomen
Prietenul lui Pavel Turcu   -  
05 Februarie 2012, 00:48
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău