VIP Magazin
15 Decembrie 2018
Print
Print
Print
Print
Veşnicia s-a născut la sat. Natalia Stati
 Descarcă
August 2012, Nr. 99

Veşnicia s-a născut la sat. Natalia Stati

Comentează   |   Cuprins

Natalia Stati
Restaurator, proprietar „Café Café”

Nu-i place să pozeze pentru reviste, nici să dea interviuri şi, în general, nu se consideră o persoană publică. Este mai puţin conformistă, iar dacă vorbim de copilărie, pe atunci nu avea nicio atracţie faţă de jocurile pentru fetiţe, fiind total diferită de sora ei Olesea. Nataliei îi plăcea să se caţăre mereu prin copaci sau să joace ţurca cu băieţii (un fel de baseball modern). Ce mai, era băiatul lui Dumitru Diacov! Şi apropo, încă ceva! Avea un vis neîmplinit. Când toţi prietenii ei din satul bunicului mergeau la păscut vacile, ei nu i s-a permis! Aşă că noi i-am oferit şansa să intre într-un ocol adevărat şi să dea de mâncare încăpăpăţânatului berbec Oscar şi blânzilor bouleni Bill şi George.

Relaţia cu satul
Până la vârsta de 13 ani, nu era vară în care să nu petreacă măcar două săptămâni la  Basarabeasca, în satul tatălui ei, politicianul Dumitru Diacov, sau, tot atâtea în orăşelul din Belarus al mamei ei. Două destinaţii care îi împărţeau în două vacanţele lipsite de griji. Fiind multe nepoate şi de o parte şi de cealaltă, mereu îşi găseau ceva de făcut prin casă sau prin harman (aşa se numeşte grădina în sudul Moldovei). Uneori ajungea chiar şi la prăşit, dar fără titlu de obligaţie. Astăzi, copiii ei sunt la fel de îndrăgostiţi de satele străbunicilor. În Belarus au o străbunică clasică, ca din poveşti.

Ce îi place la ţară
Ştie exact că nu e nimic ruşinos să locuieşti la ţară şi tinde ca familia ei să petreacă cât mai mult timp în acest spaţiu fără asfalt, malluri şi prea multe tehnologii. Din această vară a decis să se mute cu cei trei copii la 20 de kilometri de Chişinău, unde, alături de bunici, copiii Nataliei au grijă de o grădină eco-friendly, fac plimbări cu bicicleta şi role.
Cunoaşte şi admiră oameni care au o plăcere enormă să-şi îngrijească animalele şi gospodăria din sat. Recunoaşte că nu are nici cea mai vagă idee despre recolte sau comercializarea roadei, dar ştie că dacă vrei, înveţi şi reuşeşti în toate. Se gândeşte că poate într-o bună zi se va muta cu totul la ţară, dar deocamdată munca şi ritmul ei de viaţă nu-i permit acest lux pentru mulţi încă neînţeles.   

Ce nu îi place la ţară
Chiar dacă va găsi o explicaţie, o deranjează evadarea oamenilor din sate şi tendinţa Moldovei de a se transforma într-o ţară-oraş.  Nu-i place că în zonele rurale au rămas doar bâtrânii şi copiii şi că o să întâlneşti tot mai rar tineri care au ceva de făcut acolo. Că moldovenii încă nu au dat de gustul adevărat al vieţii la ţară, că îşi pierd pasiunea de a-şi îngriji gospodăriile, de a consuma produse făcute de ei... Dar încă nu e totul pierdut. 

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

Bravo Natalita..Frumos shi foarte sanatoasa idee..i get high from watching this..very positiv.
JC   -  
16 August 2012, 13:08
Sus ↑
Textul, poza cu berbecul, etc nota 2
gggggg   -  
18 August 2012, 21:44
Sus ↑
Iata cum este aratat in poze - chiar asa si doamnele de la tara au grija de gospodariilor lor ????? Hai va rog, ce ati vrut sa aratati cu pozele date????? Atunci cind hranesc animalele doamnele incalta tocuri????
cineva   -  
18 Septembrie 2012, 14:17
Sus ↑
Si eu mi-am petrecut, in copilarie, vacanta la bunicii de la Bascalia. Apropo mi-e cunoscuta si casa (cea cu 2 etaje de la coltul strazii) a buneilor Nataliei.Am amintiri foarte frumoase legate de acest sat. Ce copilarie fericita a fost...cu miros de piine coapta de bunika, cu gust de corasla, cu asteptarea la portita in fiecare seara a vacilor, cu aerul curat de dimineata, cu muzica populara cintata la radio in fiecare duminica... cu oameni harnici, blinzi si buni...ce bine a fost!!! Acum in acest sat au ramas doar batrinii si nepotii, pt ca ceilalti sunt peste hotare...PACAT
vio   -  
20 Decembrie 2012, 00:15
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău
+1°