VIP Magazin
22 Octombrie 2018
Print
Print
Print
Print
Veşnicia s-a născut la sat. Veronica Vizant
 Descarcă
August 2012, Nr. 99

Veşnicia s-a născut la sat. Veronica Vizant

Comentează   |   Cuprins

Veronica Vizant
Director Comercial SIMTEX Certificare

Veronica ajunge la Butuceni când soarele alunecă deja după deal. Nicio gospodină de la ţară nu spală rufele când e soarele prea sus. Aerul e răcoros, miroase a curat, a iarbă proaspăt tunsă, iar Veronica se înscrie perfect în peisaj, în ciuda sandalelor cu platformă, foarte la modă vara asta, şi a rochiei care îi dezgoleşte destul de îndrăzneţ umărul şi picioarele de un bronz perfect.

Relaţia cu satul
Sclipitoarea blondă cu ochi neaşteptat de albaştri s-a născut la oraş şi, spre marele ei regret, toate bunicile trăiau şi ele… tot la oraş. Veronica a fost lipsită de plăcerea de a merge verile în vacanţele de la ţară. După ce asculta poveştile prietenilor despre aventurile lor de peste vară, destinaţia „la ţară” a început să i se asocieze cu un loc al libertăţii copilăreşti fără limite, un loc plin de isprăvi şi aventuri care mai de care, unde năzbâtiile şi poznele erau iertate cu zâmbetul pe faţă de către bunici. „Deşi eram răsfăţată de părinţii mei, care mă duceau în fiecare vacanţă la mare, uneori simţeam o invidie copilărească faţă de amicii care erau trimişi pe toată vara la ţară, chiar dacă intuiam că şi ei mă invidiază pentru escapadele mele la mare.”

Ce îi place la ţară
În ciuda lookului său foarte modern şi urban, Veronica nu a permis trendurilor să-i afecteze lumea interioară plină de sensibilitate şi înţelegere. De asta a şi acceptat cu atâta încântare ideea proiectului nostru – pentru că e sigură că principiile morale ale unei societăţi s-au născut la sat. „La sat totul este mai pur, neartificial, iar tot ce e mai neafectat de civilizaţie are mai multe şanse la veşnicie. Îi place satul, care e ca o mare familie,  unde toţi se opresc şi se salută, chiar şi cu necunoscuţii.

Între timp, amintindu-şi de copilăria trăită la casa pe pământ alături de părinţi – casă în oraş, dar totuşi pe pamânt, cu curte şi grădină, ori de câte ori vine în casa părintească, Veronica apreciază şi mai mult parfumul naturii, orchestraţiile păsărilor, mirosul florilor de măr şi gustul adevărat al cireşelor şi căpşunelor pe care n-o să le găseşti niciodată la piaţă.  

Ce nu îi place la ţară
Dincolo de idilicul peisajului, o deranjează că tehnologiile şi termopanele schimbă imaginea satului. Că mai rar vom fi serviţi azi cu o plăcintă din cuptor, sarmalele în cel mai bun caz vor fi gătite la aragaz, iar pâinea  „de casă “ va fi de la …  „Franzeluţa”. Hora a cedat locul disotecilor, iar şezătorile au pierdut poziţia în favoarea şezutului pe chat sau pe  Odnoklassniki. Avem mai  mulţi oameni beţi decât gospodari cu sapa în mană şi mai multe fructe cu gust de cauciuc made in Turkey.  Asta e… Acum. Dar poate se mai schimbă ceva,  dacă nu uităm să revenim acolo unde mai credem că s-a născut veşnicia...

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău
+16°