VIP Magazin
15 Decembrie 2018
Print
Print
Print
Print
Veşnicia s-a născut la sat. Lilia Dulgher-Cernei
 Descarcă
August 2012, Nr. 99

Veşnicia s-a născut la sat. Lilia Dulgher-Cernei

Comentează   |   Cuprins

Genţile Furla, Louis Vuitton, Prada, Gucci, rochiile de la Blumarine şi Dolce & Gabbana, ochelarii de la Chloe şi pălăriuţele de la Jil Sander şi-au însoţit stăpânele pentru un fotoshooting plin de contraste la Butuceni. Aceasta a şi fost ideea proiectului – personaje urbane pline de strălucire în contrast cu muncile dintr-o gospodărie ţărănească. Eroinele noastre, în ciuda aparenţelor de femei care nu se mai desprind din saloanele de frumuseţe, au acceptat cu încântare şi dragoste deplasarea spre veşnicie.

Proiect de Rodica Ciorănică.
Poze de Dragoş Cojocaru.
Locaţie: Agropensiunea „Butuceni”

Lilia Dulgher-Cernei
Femeie de afaceri, coproprietar GITANA Wines

Uau, ce bine e să te pomeneşti aici într-o zi de lucru”, constată zâmbind Lilia, plutind uşor spre noi, cu două rochii bine aranjate pe umeraş. „Eu ce trebuie să fac?” Se subordonează ideilor noastre, schimbă rochia, îşi „uită” în geantă cele două telefoane, care imediat încep să sune agitate, şi trece la fotografiat. Lilia nu este pretenţioasă şi e gata „să facă” orice muncă recomandată de noi. Începem de la butoaie. Mai ales că orice e legat de vin face parte din pasiunile familiei ei, producători de vinuri cu tradiţie.

Relaţia cu satul
S-a născut şi a crescut într-un oraş micuţ, Cantemir, dar  îi plăcea să se abandoneze  în vacanţele de la bunicii din Coporani sau Lărguţa. Asta se întâmpla mai des verile şi, recunoaşte, intra în tot felul de daravele. Ori îşi tăia mâna când ducea vreun borcan cu miere, ori se împiedica şi îşi zdrelea genunchii până la sânge. Bunica, care era profesoară, avea grijă să o pună la treabă. Aşa că Lilia avea mereu ceva de făcut. Ba scotea sâmburii de vişină pentru dulceaţă, ba alegea fasole, ba alerga după apă la fântână, iar când zapuşeala era prea mare afară, Lilia evada sub nucul bătrân din fundul grădinii cu vreo carţulie în mână. Iar bunicul, care era agronom, o lua cu el pe dealuri, călare. De acolo a şi deprins dragostea pentru pământ şi natură. Dimineţile îi plăcea să meargă la şcoala din sat, ca să ude florile  din clasa  bunicii. Apoi redactau împreună materialele didactice deosebit de interesante pentru Lilia, panourile cu aplicaţii, cifre şi litere de diferite mărimi.

Ce îi place la ţară
Graţie amintirilor, şi azi satul i se asociază cu căţăratul prin copaci, culesul cireşelor şi diverselor fructe, grădina bunelului fiind  o staţie experimentală unde se cultivau diferite soiuri de struguri şi pomi fructiferi. Această copilărie extrem de fericită i-a tipărit sufletul cu amintiri atât de calde, încât uneori i se taie respiraţia la gândul că nu se va mai repeta niciodată...

Ce nu îi place la ţară
Că oamenii s-au schimbat. Că visele lor de altădată au cedat locul unei disperări pe care o simţi peste tot în satul moldovenesc contemporan.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

o admir pentru felul de a fi zi cu zi
un necunoscut   -  
18 Ianuarie 2013, 14:08
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău