VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Sergiu Voloc. Rebelul anului 2011
Decembrie 2011, Nr. 92

Sergiu Voloc. Rebelul anului 2011

Comentează   |   Cuprins

Sergiu Voloc este un actor fascinant care a „comis” o singură greşeală: cea de a se naşte departe de Los Angeles. De aceea, în loc să se filmeze în lungmetraje la alde Coppola şi Spielberg, se filmează în scurtmetrajele lui Cobileanski şi Mardare, care au „comis” şi ei aceeaşi unică greşeală fatală.

De vreun an sfidează patriotismul naţional într-un show de râsul lumii la Publika TV, arătând că în Moldova sunt multe lucruri cool, iar cine nu le vede e un looser. Voloc e un rebel pe platou, pe ecran, în viaţă, în comunicare, în tăcere (inclusiv tăcerea telefonului deconectat). Dialogul cu el e scurt, repezit, între filmări şi între palierele unui sediu – mai că-ţi pare că e virtual ca un scurtmetraj terminat subit de un scurtcircuit.

„Un rebel care nu se vede pe ilustratele de Crăciun”

>> Crezi că ţi se potriveşte calificativul „rebel” care îţi e atribuit? eşti rebel sau doar te vorbeşte lumea de rău? Sunt rebel în măsura în care orice actor este un rebel. Iar orice actor este un rebel pentru că se revoltă împotriva propriei identităţi, ca şi împotriva destinului uman de a trăi în vreo 70-80 de ani o singură viaţă. Rolurile pe care le joacă îi multiplică personalitatea, spectacolele îi multiplică viaţa…

>> Adică, uneori joci rolul de rebel, alteori – cel de băiat cuminte sau tocilar, sau loial convenţiilor? Pot să joc şi rolul de băiat cuminte, dar cred că Stanislavski se răsuceşte în mormânt şi strigă: „Nu cred!”.

>> Adică nu eşti convingător în roluri de papă-lapte? Meseria mă obligă să fiu convingător, iar publicului îi revine rolul să decidă dacă sunt într-adevăr aşa. Dar eu mă simt în rolurile acestea ca într-un costum prea strâmt sau în pantofi cu o măsură-două mai mici decât talpa mea. Adică, mă descurc, mă mişc, zâmbesc, dar numai eu ştiu cât e de vai de capul meu… Sau vai de picioare…

>> Deci, un Romeo nu ţi s-ar potrivi? De ce nu? În primul rând, nu sunt băiat urât, într-al doilea – nu arăt bătrân. Dar chiar înaintea primului rând, dacă tot vorbim de rebeli, apoi cine este Romeo dacă nu rebelul perfect, care sfidează prejudecăţile, rivalitatea familiilor, respectabilitatea ipocrită a societăţii?

>> Ei, apoi aşa poţi să spui despre orice rol că e rebel – şi Othello, şi Jago… Aşa poţi să spui despre orice om şi o să ai dreptate. Othello este, pe de o parte, omul stabilităţii, iar pe de alta – un rebel împotriva minciunii şi înşelăciunii. Jago se revoltă împotriva fericirii altora şi vrea s-o submineze – este o revoltă mai familiară nouă, nu-i aşa? Decesul caprei vecinului ca ideal revoluţionar, cam asta ne caracterizează…

>> Reiese cam paradoxal – şi cel care se opune rebeliunii poate fi considerat un rebel contra rebeliunii… Da, mersul pe jos este o rebeliune contra statului. Statul e o rebeliune contra mersului. Iar somnul e o rebeliune împotriva amândurora.

>> Iar realizarea unei emisiuni cool la televiziune este o rebeliune împotriva somnului, dat fiind că e difuzată cam pe la miezul nopţii? Nişte scenarişti descuiaţi la minte şi nişte regizori cu imaginaţia sărită de pe fix m-au plasat în emisiunea „Cool Publika”, care vrea să le spună oamenilor că felul nostru de a fi are şi harul de a avea haz. Poate nu e rău?A-i face pe oameni să râdă de tine poate că e mai bine decât să-i faci să plângă din cauza ta.

>> O fi mai bine, dar nu-ţi deteriorează imaginea publică apariţia permanentă în ipostaze de inşi cam săriţi de pe fix, cam anapoda? Nu ştiu cum va fi percepută paralela, dar o să răspund citând-o pe actriţa Asia Argento, care nu are complexe la filmarea scenelor nud şi chiar aproape porno. Ea zice cam aşa într-un interviu: „Faptul că accepţi să-ţi arăţi sânii nu-ţi denotă nicidecum desfrânarea şi amoralitatea. Cei mai desfrânaţi şi mai imorali oameni de pe glob arată atât de cumsecade, încât sunt numai buni de tipărit pe cărţile poştale de Crăciun”.

>> Nu ştiu dacă am perceput corect citatul, dar pare să sugereze că târfele adevărate sunt încheiate ermetic la gât… Ca să nu ne reţinem suspect de mult în domeniul obsesiilor sexuale, îl voi cita şi pe dramaturgul rus Grigori Gorin, al cărui personaj, Münchhausen, ne îndeamnă la finalul piesei: „Zâmbiţi, domnilor, zâmbiţi! Nu uitaţi că cele mai mari tâmpenii de pe lumea asta au fost făcute de oameni cu chipurile foarte grave!”.

Nu uităm. Zâmbim. Cel puţin pentru a nu fi consideraţi tâmpiţi înainte de proba contrarie.

Foto: Victor Pictor

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

imi place Voloc, e amuzant
SSSSSSSSSSSSSSSS   -  
26 Ianuarie 2012, 15:17
Sus ↑
Mie imi place Voloc.
Anna   -  
28 Ianuarie 2012, 17:04
Sus ↑
un baiat de nota 10... succes
Galina   -  
07 Februarie 2012, 09:18
Sus ↑
Mesajul Personajului Voloc este clar.....cine are de inteles sa inteleaga...
OLesea   -  
14 Februarie 2012, 11:31
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău