VIP Magazin
24 Februarie 2020
Print
Print
Print
Print
Petru Bogatu. Liderul de opinie al anului 2011
Decembrie 2011, Nr. 92

Petru Bogatu. Liderul de opinie al anului 2011

Comentează   |   Cuprins

Petru Bogatu, omul al cărui nume îi descrie viaţa. Nici nu ţi se dă limba să spui că e un om sărac, dar bogăţia lui nu este ascunsă în safeuri, conturi şi imobile. E bogat cu spiritul, cu mintea şi cu vorba înţeleaptă. Creştin smerit şi modest. Îndrăgostit de viaţă.

Foarte receptiv şi cald, contrar răcelii pe care o emană, imaginii şi privirii lui care poate provoca fiori reci la primul contact vizual. Este recunoscut de cititorii „Jurnal de Chişinău”, de telespectatorii postului „JurnalTV”, de ascultătorii „Radio Vocea Basarabiei”, dar şi de către politicieni — un public aparte, deosebit de receptiv la ce spune şi scrie Petru Bogatu.

„Mă tem de viaţă fără sens şi de moarte după placul altuia”

>> Aveţi o calitate mai importantă cu care nu vă e jenă să defilaţi? Ce câştig v-a adus aceasta în ultimele 12 luni?
Nu am contabilizat încă debitul şi creditul. Pot spune doar că, oricât de importante şi certe ar fi, calităţile în sine aduc nu câştiguri, ci doar invidie. Contează spiritul de acţiune şi puterea de a persevera, de a nu te opri când mai ai încă de mers.

>> Intuiesc că aveţi şi o bibliotecă personală bogată. Care sunt cărţile „vip”? Îi recitesc pe Jorge Luis Borges, G.K. Chesterton, Mircea Eliade, Mario Vargas Llosa, Karl Popper şi, desigur, Biblia.

>> Descrieţi următorul preşedinte al Republicii Moldova… Mic, şters, slab şi cvasianonim. În caz contrar, nu are nicio şansă să întrunească adeziunea majorităţii calificate din Parlamentul RM.

>> E jenant să vă întreb tocmai după descrierea pe care aţi făcut-o, dar totuşi e vorba de preşedinte… Dacă vi s-ar propune această funcţie, aţi accepta? Nu.

>> Ce moştenire aţi vrea să lăsaţi în urmă? Să se facă  drum bătut pe unde am lăsat vreo urmă mai de Doamne-ajută.

>> Oamenii au calitatea să mai viseze. Unele se şi realizează. care este visul pe care nu l-aţi realizat încă? Cel pe care  încă nu l-am visat. Ca să nu  iau în calcul mulţimea de visuri pe care nu le mai ţin minte. Pentru că uitarea e remediul cel  mai bun al neîmplinirilor.

>> Dacă ar fi să alegeţi între ştiri pozitive şi negative, cărora le-aţi da prioritate şi de ce? Nu sunt sadomasochist.

>> La ce fel de activităţi ale comunităţii (ca voluntar) participaţi? La activităţile de binefacere. Preţuiesc mult spiritul de solidaritate. Din păcate, rareori găsesc timp ca să dovedesc asta.

>>În afară de Dumnezeu, de cine (ce) vă temeţi cel mai mult? De viaţă fără sens şi de moarte după placul altuia.

>> Aveţi un mentor? Vă influenţează? Iisus.

>> O „viaţă bună” are o definiţie în varianta lui Petru Bogatu? Are. Este o acţiune.

>> Dar „fericirea”? Fericirea este cel mai neliniştit lucru ce i se poate întâmpla omului.

>> În ce fel de vacanţă aţi vrea să plecaţi?
Într-o escapadă a sufletului.

>> Responsabilităţi, riscuri şi recompense… Cum le priviţi? „Cel mai sfânt lucru este să-ţi aminteşti cui îi eşti dator” (Publilius Syrus), pentru că până la urmă „fiecăruia i se va da după fapta lui” (Apocalips 22:11-12).

>> Ce aţi face dacă timpul şi banii n-ar fi o problemă? Aş crede că am murit.

>> Există vreun personaj de poveste demn ca să spuneţi că doriţi să fiţi exact ca acesta? Nu mai colorez de mult personaje de poveste.

>> Ce ştiţi/credeţi despre moş crăciun? L-aţi întâlnit vreodată? Cum a decurs întâlnirea? Când eram mic, Moş Crăciun era exilat. Când i s-a permis să revină, eram deja prea mare ca să-l recunosc, darămite să-l întâlnesc!

>> Ce vă place să faceţi în timpul sărbătorilor de iarnă? Cum vă petreceţi crăciunul şi revelionul? Cu o încăpăţânare demnă de o cauză mai bună, încerc să evadez din istorie, din forfota cotidianului  şi eşuez cu succes de fiecare dată. Singurele momente când am avut efectiv senzaţia scufundării în timpul sacru, vorba lui Mircea Eliade, au fost Crăciunul şi Paştele din copilărie.

>> Vi s-a întâmplat vreodată o minune de crăciun? În  ajun de Crăciun şi, respectiv, de Crăciun mi s-au născut fiul şi nepotul.

>> Ce vreţi să vă aducă moşul anul acesta? Ceea ce a uitat să aducă altădată.

Foto: Dragoş Cojocaru

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău