VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Pe culoarele căsniciei. Lilu și Călin Roșca
Iunie 2015, Nr. 131

Pe culoarele căsniciei. Lilu și Călin Roșca

Comentează   |   Cuprins

Lilu și Călin Roșca

Educația copilului

Să fii părinte e minunat!, susțin într-un  glas Lilu și Călin. De aproape doi ani, fericirea lor zâmbește larg și are un nume gingaș, Amelie. Sunt convinși că prietenia dintre copii și părinți există exact din ziua când aceștia apar pe lume și cel mai mult tind să fie în primul rând prietenii gâzuliței lor, așa cum le place să o dezmierde, și apoi părinții care au grijă de ea.
În familia lor nu există „polițistul bun” sau „polițistul rău”, pentru că ei nu vor ca cineva să fie privilegiat și altcuiva să îi cadă misiunea grea de a fi cel care își ceartă copilul. Iar dacă Amelica mai face vreo șotie, mama coboară la nivelul ei, adică se pune în genunchi şi îi spune că nu se comportă bine, că ceilalţi din jur au de suferit, o îmbrăţişează şi astfel o potolește. Tata zice că face exact ca mama.

Tot el spune că Amelie se lipește mai mult de mama. Mama, însă, ştie foarte bine că atunci când se aude uşa scârţâind, Amelie aleargă prin toată casa strigând „Tataaaaaa!”.

Știu bine că atunci când fetița lor va mai crește un pic, îi vor povesti toate poznele și aventurile lor. Or, „atunci când copilul ştie că şi părinţii lui au fost ca el, acesta capătă încredere în ei, cei care cândva au însemnat doar autoritate”.
Lilu și Călin sunt părinții care întotdeauna vor respecta alegerea fiicei lor, pentru că aşa ei încearcă să o educe, să crească un om vertical, care să ştie ce vrea şi cum să obţină. „Ne vom bucura când copilul nostru va fi independent astfel încât să zboare cu propriile aripi”.

Dar, până atunci, Amelie scrie „politica editorială” a familiei, și-a ales singură oliţa și biberonul.

În dormitor

De aproape doi ani, Lilu și Călin împart patul cu o altă femeie... în miniatură, un omuleţ pe care vor să îl îmbrăţişeze noaptea, să îi arate steluţele de pe cer şi să viseze cu ea. Ea e rezultatul dragostei dintre Lilu și Călin și tot ea a devenit „șefa” dormitorului lor.

Până micuța Amelie visează dulce lângă părinții săi, noi ajungem la tema mai puțin cuminte. Or, despre dragoste, după părerea acestui cuplu, chiar este nevoie să se discute, altfel rămâne doar un exercițiu fizic, mai puțin emoțional. Iar dacă nu ești pregătit să crești un copil, spun ei, atunci metodele de contracepție sunt bine-venite.

Bucătăria cuplului

Când vine vorba de bucătărie, Călin e cel care face ritualul de dimineață, când mami e la muncă. Adoră să îi gătească omlete şi să stea îmbrăţişaţi în timp ce alungă somnul.

De fapt, gătește mai mult acela care are timp. Micul dejun este responsabilitatea lui Călin, iar de cina în familie se ocupă Lilu.

Deja de vreo doi ani, cinele lor sunt acasă. Dar, din când în când, le place să mai evadeze de la aragaz şi să mănânce în oraş.

Dacă vorbim despre ingredientele fericirii în familia lor, fiecare le are pe ale sale, la fel cum fiecare iubeşte diferit. „Noi ne întărim relaţia prin planurile comune realizate, prin copilul care creşte frumos, prin prietenii pe care îi avem în jurul nostru”.

Timp liber

Lilia și Călin sunt convinși că partenerii unui cuplu au nevoie de un respiro. Fără el, relația ar fi sufocantă şi saturată precoce. „Noi ne oferim unui altuia libertate, pentru că avem încredere, iar asta întăreşte şi mai mult o relaţie”.

De când au un copil, timpul liber îl petrec împreună cu fetița lor. Le place să se joace și ei, retrăind starea pură pe care o poți avea doar în copilărie.

Noțiunea timpului pentru ei este una relativă, adică în mâinile și în mintea lor. Și nu le rămâne decât să îşi facă un regim încât să le reuşească pe toate.

Bani

Atunci când vine vorba de bani, tot ce câștigă investesc în familia lor, deci nu există conflicte la acest capitol. Și nici noțiunea de „șef pe bani” nu are importanță pentru ei, esențial fiind faptul că există un singur buget, al familiei, pe care Lilu și Călin știu să-l gestioneze corect, așa încât să le ajungă pentru orice și-ar dori.

Carieră

Echilibrul cuplului Lilu și Călin a apărut atunci când s-a născut fetița lor, pe 3 august 2013. „Ea ne motivează, ne mişcă înainte şi ne permite să le facem pe toate”, spun ei. Deși multe familii ajung în situația când doar un compromis le-ar asigura armonia, ei nu au întâmpinat niciodată astfel de probleme.

Au învățat să acorde timpul necesar muncii, ştiu să fie productivi şi aşa le rămâne şi timp suficient pentru membrii familiei.

„Pentru noi, cariera tot timpul stă pe locul doi. Atunci când îţi va fi mai greu, cariera, colegii de muncă, oamenii care te admiră nu vor şti cum te simţi, doar familia îţi va fi aproape. Trebuie să ne cunoaştem priorităţile în viaţă şi să facem alegerile corecte”, a spus Lilu.

Shopping

Prezentatoarea de televiziune a demonstrat că poți să faci shopping de calitate chiar și într-o piață de vechituri. Important e să ai ochi bun pentru lucrurile frumoase, despre care a scris, timp de câțiva ani, pe blogul ei personal. Iar atunci când familia Ojovan-Roșca nu găsește pe piață lucrurile pe care le visează, și le creează singură. 

Fiind încă o fashionistă, ce-i drept, nu atât de înrăită ca pe vremuri, Lilu are un soț ingenios care știe să facă față așteptărilor îndelungate lângă cabinele de probe. Tuturor bărbaților, Călin le oferă un sfat sigur cum să transforme așteptarea din chinurile lui Tantal în plăcere: „E simplu – faci și tu cumpărături!”

Text: Olesea Buianovscaia

Foto: Yon Savin

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău