VIP Magazin
21 Octombrie 2018
Print
Print
Print
Print
PRO TV de ZECE
August 2009, Nr. 64-65

PRO TV de ZECE

Comentează   |   Cuprins

Acum, dacă privesc înapoi, în timp, am senzaţia că Pro Tv a fost tot timpul la Chişinău. La 10 ani de Pro Tv, aproape că nu-mi imaginez cum au fost anii fără. Ani cu un singur post de televiziune, cu o singură opinie, indiscutabilă, cu aceleaşi feţe mereu grave. Aşa că, în momentul din care am avut Pro Tv în televizoare, am învăţat sensul adevărat al cuvintelor Altfel, Liber, Opinie, Descătuşare, Accesibilitate, Informaţie.

>> Dacă în presa scrisă frumoasele respiraţii libere îşi dăduseră frîu încă la mijlocul anilor ’90, în televiziune lumina urma să vină în septembrie 1999, prin PRO TV. Cu altfel de ştiri, altfel de prezentatori, altfel de reporteri. „Un jurnalist bun nu se lasă schimbat de vremuri, ci schimbă el lucrurile şi oamenii din jurul lui”, urma să declare Cătălin Giosan, directorul postului PRO TV, în Topul celor mai influenţi străini în Moldova, în decembrie 2008.

>> „Ai văzut ieri ştirile?” Este fraza cu care de 10 ani moldovenii îşi încep ziua de muncă. Şi, cînd zic ştiri, ei au în vedere Ştirile PRO TV. În 10 ani, nici un eveniment şi nici o opinie  nu a rămas pe dinafara ştirilor de la acest post. Nici o durere nu a fost a unui singur om sau a unei singure familii. La PRO TV am putut urmări în 10 ani schimbarea la faţă a unei naţiuni. Am văzut cum ne maturizăm, dar şi cum ne prostim. Am învăţat să zburăm, dar şi să trăim dezamăgirea. Am văzut cine minte şi cine spune adevărul. Vreau să cred că am învăţat să ne respectăm... Şi să vorbim liber. Şi să credem. Şi că nu sîntem singuri.  De la reporterii PRO TV am învăţat ce e curajul şi ne-a fost ruşine să nu avem curaj...

>> Cătălin Giosan, directorul Pro Tv, este omul care a fost primul.  El a creat firma, a stabilit politica editorială, a „identificat”  viitoarele vedete şi a făcut ca Pro Tv să ajungă viaţa lor. „O lungă perioadă de timp am crezut că eu i-am construit pe ei, că eu i-am schimbat, ni se destăinuie dl director Cătălin Giosan după 10 ani în care nu l-aţi văzut niciodată nici la ştiri, nici la „În profunzime”, nici la „VIP magazin”, nici măcar la „Auto-expert”. Eu i-am angajat pe fiecare dintre ei, pe mulţi dintre ei eu i-am învăţat tot ce ştiau şi, mult timp, am crezut că energia mea, pasiunea mea, visele mele i-au transformat şi pe ei, ajutîndu-i să fie astăzi cei care sînt. Dar… m-am înşelat. Am înteles că, de fapt, după aceşti zece ani, eu sînt un alt om. Că, de fapt ei, colegii mei, m-au transformat pe mine. Că eu am devenit, treptat, cîte o parte din fiecare dintre ei. Că, inspirat de fiecare dintre colegii mei, am devenit mai puţin conformist, mai puţin precaut, mai lipsit de constrîngeri, de rezerve, mai puţin intransigent, mai maleabil şi, în acelaşi timp, mai curajos, mai puternic, mai responsabil. Am înteles că, pe masură ce colegii mei învăţau de la mine televiziune, eu învăţam de la ei ceva infinit mai preţios: să fiu liber, să mă simt liber, să gîndesc liber.”

>> Vasile Botnaru, directorul de cîndva al ştirilor PRO TV, compară PRO TV cu o uzină care se apucă de produs Mercedes-uri într-o ţară în care toată lumea circula cu Moskvichi-uri şi Jiguli-uri. „Invitat de administraţia unei atare unităţi, accepţi pînă şi locul de portar, darmite funcţia de director la ştiri... PRO TV le-a adus oamenilor ceea ce meritau demult - mai mult decît o sursă de ştiri. E ca şi ruda cea mai respectată din familie la care mergi după un sfat atunci cînd eşti în derută, dar nu îi vei cere niciodată bani cu împrumut ca să păstrezi distanţa de politeţe.”

>> În  Republica Moldova, unde libertatea presei a fost tot timpul în declin, PRO TV este cel care a adoptat din start un model de comportament „liber”. Pledoaria echipei  pentru libertate, lipsa de compromis, i-a adus de multe ori pe muchie de cuţit, în prag de a-şi pierde licenţa, adică dreptul de a vorbi şi a spune adevăruri.

>> „În săptămînile în care ştiam că putem să ne pierdem licenţa eram bolnav de îngrijorare
, îşi aminteşte Cătălin Giosan. Nu pentru afacere şi nu pentru ziua de mîine. Ci pentru că nu ştiam ce vor face a doua zi, după ce nu vom mai emite, colegii mei. Ei au crescut în adevăr şi au acea igienă morală care nu le permite să facă jurnalism decît în limitele eticii jurnalistice şi a legii. Ei nu pot să lucreze şi să creeze decît într-un mediu care le asigură libertatea de a o face conform conştiinţei lor. Ei sînt liderii unei generaţii care gîndeşte liber. Ei sînt ceea ce a creat PRO TV în Moldova, ei sînt PRO TV. Dacă există o caracteristică care să ne definească pe fiecare dintre noi, aceasta este capacitatea noastră de a ne comporta, de a ne simţi, de a gîndi liber. De a fi liberi.”

Text: Rodica Ciorănică.
Foto: Florin Tăbîrţă

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău
+18°