VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Părinţii spun lucruri… Frumoase. Mircea & Ştefan Butnaru
Iunie 2008, Nr. 50

Părinţii spun lucruri… Frumoase. Mircea & Ştefan Butnaru

Comentează   |   Cuprins

După două fete, Olga şi Nadia, Ştefan este băiatul mult aşteptat. Puţine pot spune despre el la al său doar un an şi jumătate. Cert este că îmi seamănă foarte mult mie la caracter, are temperamentul meu şi este foarte energic, deşi mi-am dorit să-i semene soţiei şi să fie liniştit.

Sînt mîndru de felul în care mi-am educat fetele
, însă îmi propun să educ puţin diferit băiatul, să fiu mai puţin dur cu el. Deşi sînt mari, chiar şi acum fiicele îmi aduc aminte, în glumă, că le-am pedepsit odată cu centura. Nu-mi sînt plăcute aceste amintiri şi regret foarte mult, dar în acea perioadă  generaţia mea a avut altă opinie despre educaţie.

Cu copilul trebuie să comunici, să-i explici orice, chiar şi la o vîrstă atît de fragedă. Sînt convins că el pricepe totul. Cuvînt cu cuvînt pot fi depăşite trăsăturile negative ale caracterului şi se pot învăţa lucruri frumoase. Deşi am un temperament sangvinic, rar cînd strig la copiii mei. Consider că nu e cea mai bună metodă de a explica ceva, în plus, strigătele pot trauma psihicul copilului.

Nu mă conduc în educaţia copiilor de reguli stricte. Fiecare om este o personalitate şi necesită o atenţie specială. Trebuie să-ţi înţelegi copilul şi să-l tratezi pe picior de egalitate. Dacă urmezi aceste două reguli, orice conflict între generaţii este exclus. Sînt mulţumit de relaţia mea cu toţi cei trei copii. Este una deosebită, sîntem foarte apropiaţi şi deschişi unul faţă de celălalt.     

Sarcina mea în educaţia lui Ştefan este comunicarea. Mă străduiesc să-i acord tot timpul meu liber, să discut cît mai mult cu el şi să ne jucăm împreună. Toate celelalte necesităţi ale lui sînt satisfăcute de către mamă, dădacă şi bunică.

Aş vrea ca şi băiatul meu să se bucure de plăcerile copilăriei, aşa cum m-am bucurat eu. De aceea ne-am cumpărat casă lîngă parc, că să aibă spaţiu pentru zbenguială, să se caţăre în copaci. O să mă străduiesc să amân la maxim intrarea tehnologiilor informaţionale în viaţa copilului. O să mă consult cu specialiştii şi o să fixăm împreună vîrsta optimă pentru televizor, calculator, internet etc. Şi fetele mele au avut o copilărie foarte sănătoasă. Au comunicat mult cu alţi copii, au avut timp limitat  pentru televizor şi calculator. Generaţia nouă, din păcate, petrece prea mult timp la TV şi net, iar eu nu-mi doresc o astfel de copilarie pentru Ştefan.

Diferenţa de peste 20 de ani între fiice şi băiat nu m-a speriat deloc. Pentru că ele sînt mai tot timpul peste hotare, sper deja ca nepoţii mei să aibă o relaţie mai strînsă  cu Ştefan.

Nu voi mai opta în cazul lui Ştefan pentru şcoli peste hotare,
aşa cum am procedat cu fiicele mele. Sînt în Anglia şi le simt dorul mereu, chiar dacă vorbim zilnic şi ne vedem destul de des. Am optat pentru şcoli peste hotare în speranţa că se vor întoarce în ţară şi vor continua businessul de familie. În cazul fiicei mai mici, încă nu mi-am pierdut speranţa, iar cea mare are deja o carieră în Anglia. O să depun eforturi pentru a-l încadra treptat şi pe Ştefan în afacerile mele. Cred că cel mai bun profesor îi voi fi eu, pentru că cel mai bine se învaţă din practică,  dar totuşi aş vrea să meargă la traininguri peste hotare, pentru a-şi consolida cunoştinţele. Sînt de părere că şi în Moldova se poate face carte, aşa cum şi se poate de trăit bine.

Şahul, sportul, teatrul
sînt unele dintre pasiunile mele. Le-am transmis fiicelor şi sper să le îndrăgească şi Ştefan. Consider că sînt nişte hobby-uri care te pot dezvolta multilateral şi cred că în mare parte am realizat cîte ceva în viaţă datorită acestora.

Ma consider un tătic modern şi primesc o plăcere deosebită atunci cînd fetele mă invită să facem shopping împreună. Faptul că părerea mea contează, iar gusturile mele sînt apreciate, mă flatează. Am un stimul în plus pentru a fi la curent cu tot ceea ce se petrece. Trebuie să fiu la fel de modern şi pentru Ştefan.

Text: Marcel Toma, Rodica Bileţchi. Foto: Fotoroom.md, Andrei Mardare

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău