VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Părinţii spun lucruri… Frumoase. Eduard & Rada şi Timofei Musteaţă
Iunie 2008, Nr. 50

Părinţii spun lucruri… Frumoase. Eduard & Rada şi Timofei Musteaţă

Comentează   |   Cuprins

Copiii mei sînt diferiţi ca temperament. Rada este foarte energică, trebuie să le ştie pe toate, să participe la toate discuţiile din casă, să ţină situaţia sub control. Timofei îi cedează Radei la acest capitol. Pe de altă parte, cu băiatul este mult mai simplu să te înţelegi, pentru că el se concentrează mai uşor la discuţie.

 Mi-a plăcut cum a fost tratat subiectul privind educaţia copiilor într-o emisiune televizată, pe care am privit-o recent. Acolo se menţiona că până la cinci ani un copil trebuie tratat ca un rege, de la 5 pînă la 15 ca un soldat şi de la 15 acesta trebuie tratat ca un prieten.

 În cazul lui Timofei e prea devreme să vorbim despre educaţie, ci doar despre grijă şi dragoste. Rada deja are anumite sarcini şi i se cer mai multe lucruri. Dar este important să faci totul cu afecţiune. Chiar dacă pedepseşti copilul, ori îl mîngîi, trebuie să o faci cu dragoste.

 Consider că dacă copilul nu ascultă, aceasta este problema părintelui şi nu a copilului. Este necesar ca un părinte să fie suficient de răbdător şi de explicit, atunci conflictele cu copilul vor fi în mare parte reduse.

 Metoda „palmei” nu este exclusă din educaţia copiilor mei, dar acesta este un neajuns de-al meu şi întotdeauna am remuşcări. Băiatul este „mai familiarizat” cu nueluşa şi asta din cauza unui stereotip de-al moldovenilor, care persistă de secole, precum că băiatul trebuie educat mai sever.

 Eu şi soţia sîntem solidari în educaţia copiilor. În familia noastră nu există cineva mai dur şi cineva cu alintul. Urmăm aceleaşi principii de educaţie, de aceea nu avem conflicte la acest capitol. Cînd unul dintre copii face o boroboaţă, atunci este certat şi de mama, şi de tata.

 Nu urmăm nişte reguli bine stabilite în educaţia şi creşterea copiilor.
Încercăm să ne facem unele tabieturi. De exemplu, ne propunem să diminuăm rolul televizorului în viaţa noastră, de aceea avem doar unul, vechi, în casă. Acest timp îl compensăm cu jocuri, poveşti, plimbări în aer liber.

 Acum educaţia se face mai mult strategic, cu mai mult calcul. Fiecare situaţie trebuie explicată şi este nevoie de un parteneriat cu copilul. În comparaţie cu copilăria noastră, astăzi educaţia se face pe principii. E mult mai productiv să te înţelegi cu copilul pentru fiecare situaţie în parte. De exemplu, dacă ai făcut un lucru nepotrivit, atunci tu trebuie să faci asta şi asta. Trebuie să-i vorbeşti copilului depre emoţiile pe care ţi le-a provocat, acţionînd într-un fel sau altul.

 Tehnologiile informaţionale nu au mare importanţă în dezvoltarea copilului. Ei însuşesc foarte repede şi calculatorul şi cum să folosească un telefon mobil, dar asta nu le dă nimic. Sînt mult mai importante relaţiile interumane. Trebuie să te integrezi în societate, să poţi comunica cu oamenii.

 Consider că nu este important să fii un tată modern, este mult mai important să obţii încrederea copilului şi el să poată fi sincer cu tine şi să-ţi împărtăşească totul, iar tu, la rîndul tău, să-l poţi ajuta.

 Cînd aveam 18 ani, mi-a venit o idee să-mi scriu mie o scrisoare, pe care să o citesc atunci cînd copiii mei vor avea 18 ani şi care, după părerea mea, ar fi putut rezolva conflictul între generaţii. Dar, din păcate, ideea a rămas nerealizată.

 Nu vreau ca hobbyurile mele să-mi influenţeze copiii. Nu mi se pare normal faptul că dacă tatăl iubeşte muzica, atunci neapărat şi copiii trebuie să cînte. Pe de altă parte, îmi place să învăţ îndeletnicirile lor. Radei îi place foarte mult să picteze. Mi-am cumpărat cartea „Primii paşi în desen” şi încerc să desenez cu ea, chiar dacă nu am mari abilităţi.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău