VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Nuduri femιnine
Decembrie 2014, Nr. 126

Nuduri femιnine

Comentează   |   Cuprins

Vine de la vechii greci și romani, a fost ignorată în Evul Mediu și revalorificată în Renaștere, dar, în contemporaneitate, aproape ne-am obișnuit cu ea, pentru că o întâlnim nu doar în pictură, dar și în fotografie și reclame mai mult sau mai puţin inspirate. Este vorba despre estetica nudului, care, de-a lungul istoriei, a suferit diferite schimbări și reinterpretări. De data asta, vă prezentăm un nou proiect, „Nuduri feminine”, prin care vă invităm să reinterpretaţi corpul femeii împreună cu pictoriţa basarabeană Valeria Duca, studentă la Arte în Marea Britanie. Ea spune că, pentru conceperea unei opere de artă, nudul este tema perfectă. Pe pânzele ei, goliciunea capătă forme și sensuri noi, zici că sub penelul pe care îl mânuiește respiră înseși autencitatea și intimitatea unei femei care (se) iubește și inspiră iubire. Alte dimensiuni ale nudului feminin, vă lăsăm pe voi să descoperiţi mai departe în acest pictorial cu parfum de culori.

 Valeria Duca, pictoriţă

„Pictura, mai mult decât orice, are puterea să vorbească despre abstract: ea nu ne prezintă o femeie dezgolită, însă intimitatea ei – momentul sincer al dimineţii când se trezeşte în aşternutul alb şi, pentru câteva clipe, e ea însăși, cea adevărată… Şi, chiar dacă noi, femeile, adesea ne ascundem după măşti, machiaj, strategii de imagine pentru a crea persoana pe care dorim să o afișăm, realizăm că adevărul se arată în acele câteva clipe matinale când goliciunea nu are puterea să-l ascundă… Cu aceste gânduri s-au născut tablourile despre suflet.” 


Evelina Vîrlan, prezentatoare Moldova 1

Capodoperele artistice realizate de Ivan Shishkin sunt de o frumuseţe rară, iar „Dimineaţa într-o pădure de pini” şi „Ploaie într-o pădure de stejari” sunt preferatele mele. Şi stilul individual al Sophiei Giotto m-a cucerit. În tablourile sale, totul este bine gândit, iar liniile puţine, în combinaţie perfectă cu o bogată gamă de culori, redau pe pânză mesaje puternice.

Felicia Sîrbu, prezentatoare TV7

Estetica nudului deja presupune ceva care vădeşte frumuseţe. Atât timp cât această frumuseţe este prezentă în arta nudului şi nu depăşeşte limitele, iar cerinţele estetice nu-mi „deranjează” ochiul, o pot considera o adevărată capodoperă de artă care preferă să demonstreze splendoarea, mândreţea corpului uman aşa cum este creat de Dumnezeu.

Alexandrina Ţurcanu, model

Pictoriţa Valeria Duca nu ştie ce înseamnă egoismul, căci, în tot ceea ce pictează, se dedică total. Când îi vezi lucrările, înţelegi ce înseamnă să trăieşti pentru a crea, iar picturile sale ştiu să impresioneze şi să placă.

Text: Daniela Caraiman. Picturi: Valeria Duca. Fotografe: Otalia şi Iurie Foca

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău