VIP Magazin
30 Octombrie 2020
Print
Print
Print
Print
Moldstar provocarea anului
Iulie 2005, Nr. 15-16

Moldstar provocarea anului

Comentează   |   Cuprins

Întâlnirea cu ei, cu tinerii din „Moldstar”, a fost una cool, cum s-ar zice. Cei mai mediatizaţi tineri din Moldova se pregăteau de întâlnirea cu „VIP magazin”. În timp ce fotograful le elabora nişte imagini stilate, fac cunoştinţă, mai întâi, cu Dana. E un caracter - s-a văzut şi la televizor. Rodica repeta, sârguincioasă, cuvintele unei piese. Sorin fredona ceva la chitară, imitându-l pe Dan Bittman. Cuzencov era foarte atent la tot ce se întâmpla în sală, pe când Cojocaru nu-şi găsea locul – se gândea ce tricou va da mai bine la poză. Camelia vocaliza, de răsuna studioul. Andrei întârziase un pic, împărţind pupici fetelor. Cu regret, a lipsit Elena şi am ratat ocazia de a ne cunoaşte „pe viu”. În final, cu părul vâlvoi şi ochelarii prăfuiţi, îşi făcu apariţia Eugen. Aceştia sunt ei, participanţii proiectului „Moldstar”, lansat în premieră în Moldova de Compania „Moldcell”. Un concurs naţional de muzică, reprodus după cunoscutele „Star factory” şi „Şcoala vedetelor”, cu adaptare locală. Buna tradiţie a „Moldcell”-ului de a sprijini tinerele talente continuă.

O vară placidă a fost tulburată de apariţia acestor nouă tineri, care urmau să demonstreze că sunt mai buni decât cei 2000 rămaşi acasă şi merită să câştige Marele premiu – producerea şi lansarea propriului CD. Sub ochii telespectatorilor de la PRO TV şi a spectatorilor de la Teatrul de Operă şi Balet, tinerii anonimi de ieri au devenit vedetele de azi. Important e să-şi continue drumul spre Olimpul muzical – numai acolo vor putea obţine recunoaşterea şi dragostea unanimă a publicului.
I-am întrebat pe participanţii proiectului „Moldcell” două lucruri:

1. Ce înseamnă pentru ei „Moldstar”?
2. Cum se văd ei peste cinci ani în plan muzical?

Sergiu Cuzencov

24 de ani, Chişinău, absolvent al Facultăţii de canto (estradă) a Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice

Un nume deja remarcat de public: e unul dintre finaliştii preselecţiei naţionale la „Eurovision”. Un admirator al lui Elvis Presley, Tom Jones, Aleksandr Serov, Frank Sinatra. A luat lecţii de chitară şi de canto. După ce a terminat liceul, s-a odihnit un an, deoarece încă nu-şi alesese facultatea. Predispus spre muzică, a făcut doi ani preuniversitari într-un singur an, devenind unul dintre cei mai buni studenţi ai Academiei. E cel care aşteaptă momentul potrivit pentru a ieşi la rampă. Îi place să modeleze corăbioare din lemn: mica sa colecţie a şi încăput pe mâinile prietenilor. Un interpret despre care vom auzi încă foarte multe lucruri frumoase.

1. „Moldstar” este, în primul rând, o şcoală. Aici am însuşit multe lucruri pe care nu le poţi învăţa de unul singur. Este o şcoală serioasă de interpretare, de coregrafie, de ţinută scenică. În al doilea rând, proiectul „Moldcell” este şi o posibilitate de a arăta lumii ce prezinţi şi ce poţi face.

2. Peste cinci ani îmi propun să continuu ceea ce fac acum. Aş vrea să am o carieră muzicală despre care să se audă peste hotare.

Rodica Stegărescu

17 ani, Chişinău, elevă la Liceul „M. Eliade”

Se asociază cu Peppy Cioraplung, cea ştrengăriţă, curajoasă şi prietenoasă. Este fata cu un milion de activităţi pe care se străduieşte să le ducă la bun sfârşit. Cu greu îi găseşti pereche în domeniul dezbaterilor: pentru talentul său oratoric, a fost inclusă anul acesta în echipa naţională la dezbateri. Pentru vara aceasta, avea planuri grandioase: să găsească bani ca să-şi deschidă propria afacere - de producere a jucăriilor din pânză de sac, a învelitorilor de pluş pentru carnete. A absorbit-o „Moldstar”-ul şi poate că e mai bine aşa... Oricum, niciodată nu renunţă la nimic. O admiră pe Mariah Carey, Whitney Houston, îi place stilul r&b.

1. „Moldstar” – o şansă de a-mi dezvălui talentele. Nu mai departe decât anul acesta prietenii mi-au spus că trebuie să mă apuc de cântat cât nu-i târziu. Mă gândeam chiar de unde să iau bani pentru lecţiile de canto, înregistrări în studio. „Moldcell” ne-a oferit posibilitatea de a ne face cunoscuţi. Zău, nu mă aşteptam ca viaţa mea să ia o astfel de întorsătură.

2. Dacă aş rămâne în muzică, aş dori să fac doar muzică de calitate. Nu sunt încântată de felul în care se face muzică la noi. Chiar şi celor mai buni cântăreţi le lipsesc piesele bune. E nevoie de super-compozitori, cu idei originale. Dacă se găsesc, voi fi prima care va colabora cu ei. Aş vrea să particip la cât mai multe festivaluri, să nu mă limitez la concerte în ţară.

Sorin Stratu

18 ani, Cahul, student în anul II la Facultatea de calculatoare, informatică şi microelectronică, UTM

Fanii au început să-i zică Ricky Martin. În şcoală era Hackerul, căci nu vedea în jurul său nimic altceva decât calculatoarele şi Internetul. Nimic, însă, nu a putut eclipsa marea lui pasiune - muzica. E simpatic şi, pe zi ce trece, armata lui de admiratoare se măreşte. De patru ani cântă la chitară. Cei care l-au auzit mai des cântând, spun că are ceva din stilul lui Adriano Celentano. Înainte de faza „Moldstar”, îşi pusese în gând să facă o formaţie rock. Reuşise să adune echipa şi să cumpere instrumentele. A decis să vină la „Moldstar” exact în ziua finalei de la Kiev a „Eurovision”-ului.

1. La „Moldstar” am venit să văd ce mâncare de peşte este acest concurs. Îmi place foarte mult ce s-a întâmplat cu mine pe parcursul acestor săptămâni – am susţinut concerte, am dat interviuri, am avansat atât de fulgerător! Nici nu-mi imaginam cât de repede poţi să devii cunoscut!

2. Nu ştiu ce o să se întâmple cu mine după proiect. E posibil să-mi fac o formaţie sau să cânt solo. Îmi plac mai multe stiluri de muzică - rock, reggae, disco – aşa că am de unde alege.

Sergiu Cojocaru

18 ani, Chişinău, absolvent al Şcolii generale nr. 24

Este romantic, cochet şi visător. Un adevărat idol pentru fetele de 15 ani. Nu s-a gândit vreodată că destinul său va fi muzica. Graţie profesoarei Ala Brodeţchi, a început să cânte, fiind mai întâi solist al Ansamblului „Speranţa”, mai apoi - participant şi premiant al mai multor concursuri de muzică. Un Capricorn cu „zâmbet american” ce nu poate fi trecut cu vederea. Îi place să crească flori de cameră şi de grădină. Să se gătească, dar şi să gătească. Ce mai, un băiat de milioane!

1. Îmi pare foarte bine că „Moldcell” a organizat un asemenea concurs şi mă bucur că sunt printre participanţii acestui proiect. Nu regret nici o clipă de aflare la „Moldstar”. Sper ca, la încheierea proiectului, să fim oarecum sprijiniţi.

2. Sper ca peste cinci ani să nu-mi dispară dorinţa de a cânta.

Andrei Liubineţchi

22 de ani, Chişinău, student în anul IV la Facultatea de vocal a Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice

Vine dintr-o familie cu tradiţii muzicale. Bunelul ştia să cânte la nouă instrumente, iar sora - Cornelia Palii, este cântăreaţă de operă. Este mereu în mişcare, nu poate fi ţinut locului nici cu magneţii. De felul său e meditativ, de aceea câteodată poate părea trist. Dar nu este. Face sport de la opt ani, fost maratonist, practicant de box tailandez. În şcoală era numit Artistul, pentru talentele sale de a cânta la chitară şi pian, de a dansa, de a scrie versuri şi muzică.

1. „Moldstar” este o şansă foarte mare de a te manifesta şi a-ţi realiza visul de a deveni vedetă. E foarte bine că „Moldcell” a organizat un astfel de concurs pentru a „developa” şi a sprijini tinerele talente.

2. Nu pot spune exact: ştiu doar că voi merge înainte şi mă voi strădui să fiu mai bun, mai cunoscut şi mai plăcut publicului.

Elena Matei

17 ani, Chişinău, studentă la anul II la Colegiul de Muzică „Ştefan Neaga”

Este căpşuna de pe tortul „Moldstar”, blonda fatală şi fata ambiţioasă care vrea să cânte, orice s-ar întâmpla. Este orgolioasă şi ştie oricând să dea replica. Cântă de mică sau, cum îi place să spună, de când plângea în gura mare. De zece ani, mama îi păstrează „microfonul profesionist” - un ştiulete „mumificat” de trecerea anilor. Este fană Celine Dion, Whitney Houston, Sarah Connor. Îi plac dansurile şi teatrul.

1. Pentru mine, „Moldstar” este un început pe calea muzicii. Chiar dacă am ieşit din concurs, am avut ce învăţa din toate lecţiile care ni s-au predat aici. La început, am luat totul ca pe o joacă, dar am trecut de prima etapă, apoi de a doua, iar când am ajuns în finală şi trebuia să intru în proiect, mi-am zis că mi se întâmplă un lucru serios. „Moldstar” ne-a  „descoperit” lumii.

2. Peste cinci ani mă văd cântând, cu piese proprii, melodii pe care să le simt nu doar cu vocea, care să mă reprezinte, şi... plecată din Moldova. Mi-aş dori să am bani ca să deschid o şcoală pentru tinere talente. Aş vrea să susţin talentele, exact aşa cum a procedat „Moldcell” în cazul nostru.

Camelia Mocrii

17 ani, Chişinău, elevă la Liceul „Gh. Asachi”

O romantică şi o perfecţionistă în acelaşi timp, care vrea să arate lumii că poate face ceva. Este o luptătoare şi nu-i place când este ignorată pe motiv că e mărunţică şi brunetă. Pasionată de lecturi, mai ales de literatură psihologică. E o natură creativă, îndrăgostită iremediabil de eseuri şi le scrie ori de câte ori simte nevoia de a se refugia între nişte file imaculate.

1. „Moldstar” a fost şi este o provocare. Nu zic că experienţa de aici se va preface neapărat într-o carieră muzicală. Am venit la „Moldstar” ca să văd dacă sunt în stare să cânt. Nu am făcut studii muzicale, dar îmi place muzica. La „Moldstar” am învăţat multe lucruri noi, pe care nu aveam de unde să le ştiu.

2. Dacă mă va „vâna” vreun compozitor sau textier – de ce să nu cânt?! Am toate calităţile vocale necesare unui interpret. Nu ştiu dacă vreau să mă dedic totalmente muzicii. Îmi place foarte mult să scriu, poate voi face jurnalistică...

Dana Marchitan

22 de ani, Ungheni, studentă în anul III la Facultatea de jurnalism şi ştiinţe ale comunicării, USM

S-a născut în Amursk (Rusia). Bătăioasă şi îndrăzneaţă, e fata care nu cedează cu una, cu două. „Miss Ungheni-1999”. A făcut Facultatea de securitate, pază şi detectiv de la USUM (pe care a abandonat-o din cauza problemelor cu licenţa universităţii). Dar s-a regăsit în jurnalistică. Îi place să urmărească oamenii şi să le descopere calităţile. Este optimistă, e cea care reuşeşte şi care merge înainte, orice s-ar întâmpla şi care întotdeauna speră. Muzica şi dansul sunt parte din viaţa ei. Este talentată: indiscutabil, urmează să dea lovitura în muzică. Fană „Zdob şi Zdub”.

1. Am aşteptat trei ani posibilitatea de a mă afirma în muzică. Această şansă se numeşte „Moldstar”. Este o şcoală nemaipomenită, în care am învăţat cum e să fii vedetă, cum e să apari în faţa publicului şi în lumina reflectoarelor. E mişto!

2. Mă văd nu doar în Moldova. Foarte populară. Ştiu că voi reuşi!

Eugen Saighin

21 de ani, Anenii Noi, student în anul IV la Facultatea de limbi străine, USM

Are tot ce-i trebuie pentru a deveni vedetă – voce, ţinută, stil. Muzica este pentru el nu doar o modalitate de relaxare după o zi de muncă, ci chiar viaţa lui. Prima apariţie pe scenă s-a produs la zece ani, când a păşit cu îndrăzneală şi a cântat „Ia liubliu tebea, Marina”, dând gata publicul. A urmat „Ave Maria” şi multe alte piese frumoase. Îi plac „Dream Theater”, „The Beatles”, Led Zeppelin. Despre sine spune că este un „crazy intelligent”. Practică de mulţi ani sportul, în special aikido.

1. „Moldstar” este ultima posibilitate de a mă afirma în marea scenă. Cred că e prea târziu pentru mine să încep o carieră la 21 de ani... Este dificil, mai ales că nu am făcut Conservatorul sau vreo şcoală de profil.

2. Mă văd un tip cu burtă, privind serile televizorul... glumesc, desigur. Vreau să mai fac o facultate, profil economic, - poate devin un Bill Gates sau cumpăr un club de fotbal. Visez să călătoresc mult. Desigur, nu renunţ la visul meu de
A CÂNTA!

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău