VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
La şezătoare cu 5 femei deputate
Martie 2008, Nr. 47

La şezătoare cu 5 femei deputate

Comentează   |   Cuprins

De Mărţişor, am mutat sala de şedinţe a Legislativului în incinta Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală pentru o şezătoare – varianta rustică şi originală a Parlamentului – protagonistele căreia sunt cinci femei deputate. Cu ajutorul lor şi a colecţiei vestimentare, semnate de Valentina Vidraşcu, ne-am asumat riscul să vă prezentăm cinci caractere care persistă în fiecare femeie. Iar deputatele, chiar dacă deţin posturi importante, tot femei rămân. Au rezistat cu brio „interogatoriului” „VIP magazin”, în timpul căruia ne-au destăinuit cum reuşesc să se împartă între a fi femeie şi parlamentar, cum se împacă cu bărbaţii în viaţa politică, dacă li s-au realizat visele şi ce reprezintă pentru ele sărbătoarea „8 martie”.

Valentina Buliga

Vicepreşedinte PD • Preşedinte al Comisiei parlamentare pentru protecţie socială, sănătate şi familie • De meserie farmacist, specialist în administraţia publică • Are „în palmares” 20 de ani de activitate în sistemul de sănătate şi 27 de ani de căsnicie • Creşte doi copii: Alexandru şi Cristina.

În afara Parlamentului este un cetăţean simplu, cu griji ca la toată lumea. Este o femeie obişnuită, pentru care familia este tot ce are mai sfânt şi mai drag – se simte mai bine cu statutul de mamă şi soţie. Acasă nu face “trafic de influenţă” parlamentară - nu domină pe nimeni şi întotdeauna are parte de ajutorul şi susţinerea familiei. Pentru ea, 8 martie e o sărbătoare în care este omagiată femeia, iar cel mai plăcut cadou este că, în această zi, nu e admisă la bucătărie. Totuşi, îi trezeşte şi amintiri triste, pentru că de 19 ani nu o are alături pe mama.

Era cea mai mare în familie, respectiv, ducea lipsă de timp liber. A avut parte de o copilărie frumoasă, cunoscând splendoarea vieţii de la sat şi traditiile populare.

De mică, dorea să devină o personalitate, să facă lucruri măreţe şi să fie o mamă bună. O mare parte dintre acestea le-a realizat deja. Nu şi-a propus să devină deputat – în 1996 a decis că trebuie să se implice în viaţa politică. Şi-a dat seama că are capacităţi şi posibilităţi, dar cel mai mult îşi dorea schimbarea. Astfel, a devenit membru al PDM. A urmat susţinerea colegilor, care a şi adus-o în Legislativ pe listele formaţiunii respective.

Este sigură că femeile pot schimba în bine politica moldovenească, iar promovarea lor în politică este o modalitate nouă de implicare şi rezolvare a multiplelor probleme cu care se confruntă societatea. “Femeile sunt la fel de muncitoare, capabile, motivate, responsabile şi pot contribui la crearea unei societăţi mai tolerante, mai democratice, unde toţi cetăţenii să fie împliniţi, egali şi să traiască decent. Ne putem completa în politică, ne putem consolida capacităţile, suntem, poate, mai responsabile, mai emotive”, e de părere Valentina Buliga.

Adriana Chiriac

Deputat în Parlamentul Republicii Moldova, fracţiunea PPCD. Absolventă a Facultăţii de limbi străine a USM, licenţiată în filologia spaniolă, a făcut masteratul în jurnalism la Universitatea Autonomă din Madrid. Fost redactor-traducător la „Radio Moldova Internaţional” şi  Radio „Antena C”, ex-director în  comunicare şi relaţii externe la întreprinderea “UNION FENOSA”.

În copilărie visa să devină actriţă, dar, pe parcurs, a înţeles că nu avea nici un pic de talent pentru aceasta. Nu-şi aminteşte să fi avut un vis „al vieţii” pe care să-l regrete acum, deşi s-a gândit de multe ori că i-ar fi plăcut să facă medicina şi intuiţia îi şopteşte că ar fi fost, poate, un medic bun. Niciodată nu a crezut că va face politică, dar, printr-o fericită întâmplare, a făcut cunoştinţă cu Iurie Roşca, pe care l-a admirat întotdeauna, şi cu toată conducerea Partidului Popular Creştin Democrat. Anume aceasta a şi determinat-o să încerce să se implice în politică: mai întâi a fost mandatul în Consiliul municipal Chişinău şi apoi cel de deputat în Parlament.

E de părere că participarea femeilor în politică mai reduce din duritatea acestui domeniu, tradiţional atribuit bărbaţilor. Precum femeile reprezintă puţin mai mult de jumătate din populaţia Republicii Moldova, şi prezenţa lor în politică ar fi trebuit să fie proporţională. Deşi, recunoaşte: criteriul  de bază, indiscutabil, rămâne competenţa, formarea şi disponibilitatea fiecărei persoane. Nu vrea să delimiteze politică făcută de femei sau de bărbaţi, precum nu putem vorbi despre divizare pe criterii de sex în oricare alt domeniu. Bărbaţii sunt buni şi eficienţi, atunci când au femei alături şi viceversa, or, acest fapt este absolut firesc şi bine cunosut de când Dumnezeu a creat omul.

Pentru ea, primăvara, ca şi oricare alt anotimp, are farmecul său, este frumoasă prin flori, verdeaţă şi multă viaţă, dar îi place mai mult toamna. Nu este de acord cu semnificaţia zilei de 8 martie. O consideră sărbătoare străină nouă, deşi destul de înrădăcinată în tradiţia noastră. E frumos, sigur, bărbaţii dăruiesc flori, cadouri, fac declaraţii de dragoste, dar, se întreabă, ce îi încurcă să facă aceleaşi gesturi în celelalte 364 zile din an?! Şi apoi, de ce avem o zi a femeilor şi nu şi o zi a bărbaţilor? Oare nu este aceasta o discriminare? Bună întrebare… Oricum, fiind născută în una din primele zile ale primăverii, cadourile de „8 martie” s-au contopit, de obicei, cu celelalte. Iar cel mai frumos şi dorit cadou, întotdeauna a fost bucheţelul de ghiocei, de care soţul său nu a uitat niciodată.

Valentina Cuşnir

Vinificator de profesie, cu un stagiu de 30 ani la fabrica de vinuri şi divinuri Călăraşi, unde a activat mai mulţi ani în calitate de tehnolog-şef. Tot în zona Codrilor şi-a găsit sortitul. are un băiat şi o fată - Vlad şi Năduţa.

Atunci când iese la microfonul „parlamentar”, nici unul din ceilalţi 100 de deputaţi nu-i poate reproşa nimic – o bucură faptul, deşi e conştientă că mai are de realizat multe din cele propuse: să meargă pe calea dreaptă, să nu se poticnească şi să ajute oamenii, să lupte pentru adevăr. Nu s-a folosit de statutul de deputat nici acasă, dar nici cu alte persoane, pentru a arăta cine-i şeful.

A intrat în politică în 1988. A simţit din interior că trebuie să fie în rândul întâi. Nu şi-a propus ca scop să devină deputat, dar a fost mereu pe baricade şi pentru a deveni un bun specialist, dar şi în lupta politică, adunând în jur mulţi oameni buni, care au adus-o şi în funcţia de demnitate publică - deputat. E convinsă că doar femeile pot schimba politica în bine, desigur, susţinute de umărul puternic al bărbaţilor. Politica făcută de femei diferă de cea „bărbătească” - femeile sunt consecvente, sigure şi nu dau înapoi. Ele simt mai fin situaţia şi cântăresc bine.  Bărbaţilor, însă, nu le prea place să le aibă alături.

De mică, şi-a dorit să se facă medic care ar putea de la prima vedere să apreciezecorect boala şi să-i găsească leacul. Mai târziu, a înţeles că nu va putea face acest lucru pentru oameni şi s-a apucat să „vindece” vinul – unica „fiinţă” în starelichidă, care, ca şi omul, se naşte, trăieşte şi moare, având nevoie de îngrijire şi tratament profesionist. Pe parcursul activităţii de tehnolog, a dat naştere mai multor vinuri şi divinuri, apreciate cu cele mai înalte distincţii la diferite concursuri naţionale şi internaţionale.

Vitalia Pavlicenco

Vicepreşedinte al Comisiei parlamentare pentru politica externă şi integrarea europeană. Preşedinte al Partidului Naţional Liberal. Doctor în filologie. Cunoaşte franceza, spaniola, rusa, învaţă engleza. Căsătorită cu Sergiu Pavlicenco -  doctor habilitat, profesor, şeful Catedrei de literatură universală la USM. Are o fiică, Beatriz, care e violonistă şi munceşte peste hotare.    

A fost mereu „medaliată”. Îi plăceau istoria şi limbile moderne, vroia să cunoască alte civilizaţii, fapt ce i-a reuşit la Facultatea de limbi străine. Nu se visa profesoară de limbă şi literatură, dar, pe atunci, nu existau alte specialităţi pentru visul său. Se vedea în sfera relaţiilor externe, dar a ajuns în politică. A vorbit de la tribuna unor înalte foruri internaţionale. Deci, totul se leagă… Visul său a fost să poată face dreptate şi lucruri bune, a luptat mereu pentru libertatea de exprimare.

În politică a intrat când maică-sa a spus cuiva, repetat, că „Vitalia este pentru dreptate” - ea a văzut-o, de fapt, ca luptător şi i-a deschis drumul spre politică. Femeile pot schimba în bine politica moldovenească. O recunosc şi bărbaţii. Cu toate acestea, spune dna Pavlicenco, ei rămân, cu mici excepţii, invidioşi şi misogini. De aceea, femeile trebuie să se adune, pentru a se solidariza în numele viitorului copiilor şi pentru asigurarea unei bătrâneţe decente părinţilor. „Dacă nu vom proceda astfel, ne vom mai bălăci în mizerie vreo 10 ani, cu toţi bărbaţii ăştia „nouţi, europeni, democraţi şi sexy”, care, „în politică, nu cooperează cu femeile, pe care şi le doresc doar în buzunar, având capul plecat. Păcat. Politica feminină înseamnă - indiferent de ce cred bărbaţii - corectitudine, obligativitate, curaj şi demnitate, incoruptibilitate şi un bun intermediariat”, zice doamna.

Acasă nu o face pe şeful graţie funcţiei de deputat: împreună cu soţul, sunt în aceeaşi măsură şi şefi, şi subalterni, în funcţie de factorul „timp”. E şefă doar în sensul că nu-şi vede capul de lucru: are extrem de multe plângeri de la oameni şi, deşi nu le poate rezolva problemele, care, în cea mai mare parte, ţin de justiţie, nu lasă nici o petiţie fără reacţie. Soţul îi spune că este o „naivă”, însă ea vrea să fie împăcată cu forul său interior.

Pentru ea, 8 martie este, tradiţional, o stare de spirit de care nu poate face abstracţie, iar cadourile o incomodează. Nu pune preţ pe lucruri materiale - o ştiu prietenii şi colegii. Pentru ea contează discuţiile. Desigur, fiica Betty  este o excepţie. Cadourile de la ea o fac fericită!

Zoia Jalbă

Specialitatea: pedagog - 30 ani de activitate în domeniul învaţământului. Învăţator la clasele primare, profesor de istorie şi director adjunct la gimnaziul “Mihai Eminescu” din oraşul Orhei. A născut şi a educat doi copii, care sunt mândria vieţii sale, dar şi cea mai mare realizare.

Un vis din copilărie a făcut-o să devină învăţătoare. Realizarea lui a însemnat o viaţă trăită printre caiete, planuri, lecţii deschise… Funcţia de deputat nu a fost un scop anume, dar nici întâmplare nu poate fi numită - a fost mereu în faţă, iar aceasta, probabil, a jucat rolul decisiv de fiecare dată când a acces într-un post sau altul. Activitatea, străduinţa şi perseverenţa cu care realiza tot ce-i cerea viaţa nu puteau rămâne neobservate de către cei cu care mergea alături. Nici nu poate spune care anume a fost momentul când a intrat în politică.

Îşi dă foarte bine seama că femeile ar putea face o schimbare pozitivă în politica moldovenească. Chiar dacă ele o fac într-un stil mai "gălăgios", poate, pun mult suflet în tot ceea ce fac. De aceea, şi politica o fac sincer, corect şi cu dăruire.

Nici nu s-a gândit să folosească statutul său de deputat acasă – “el” demult a înţeles cine-i şeful, lucru care, se pare, chiar îi convine. Dna Jalbă încearcă să se impună, în schimb, ca deputat în Parlament, pentru că nu a reuşit să-şi realieze unul dintre vise – acela de a-şi vedea neamul la un loc, ţărişoara în rând cu lumea civilizată. Ca să aibă ce lăsa copiilor… Dar şi nepoţelului!

Pentru ea, sărbătoatea de 8 martie este o asociere cu cărăruşa spre cele trei izvoare din satul său natal, pe care mergea primăvara să culeagă ghiocei. Cele mai sincere cadouri le primea de la elevi. Şi astăzi, în biroul său din Parlament, putem vedea un mic mileu, croşetat de o fetiţă din clasa a treia...


Text: Marcel Toma.  Foto: Roman Canţîr
Locaţie: Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală
Vestimentaţie: Valentina Vidraşcu


Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău