VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Guvernul “DIN UMBRA”
Iunie 2008, Nr. 50

Guvernul “DIN UMBRA”

Comentează   |   Cuprins

Miercuri, zi de şedinţă în guvernul moldovean. Dna Greceanîi îşi face apariţia cu cîteva ghemuri de mohair, verde, pe care le aranjează cu grijă pe birou – se pare că lucrează la o bluză. Victor Stepaniuc intră grăbit şi el în sala de şedinţe, scuturîndu-şi de pe sacou urmele de rumeguş – a avut de schimbat mai multe ferestre la un spital din capitală. Violeta Ivanov, cu manualele de franceză în braţe, îşi ocupă cuminte locul lîngă Vasile Ursu, care vorbeşte voios la celular despre salubrizare şi staţia de epurare. Andrei Stratan, pe lîngă costum, mai „poartă” şi o caschetă de constructor. Igor Dodon, obosit, se prezintă la şedinţă cu un geamantan cu scule. Artur Cozma a intrat ultimul în sală, cerîndu-şi scuze pentru întîrziere, căci nu a avut cu cine-i lăsa pe cei doi copii ai săi.

Desigur, dacă ar fi avut loc o astfel de şedinţă, ţara ar fi aflat că prim-ministrul este pasionat de croşetat, iar ministrul Ecologiei – de limba franceză. De fapt, numele de mai sus nu se referă la cele ale miniştrilor noştri, ci la tizii acestora.  

Fiecare ministru din guvern are cîte o „dublură”. Din lista tizilor lipsesc Zinaida Greceanîi şi Valentin Mejinschi, care se pare că sînt unicii în republică cu astfel de nume şi prenume. Pentru că nu am vrut să lipsim „guvernul de la ţară” de prim-ministru, am delegat-o pe Liuba Greceanîi din s. Crasnoarmeiscoe să conducă guvernul. Ea a acceptat cu bucurie postul, mai ales că toată familia Greceanîi îşi doreşte din suflet să o cunoască pe actualul prim-ministru. Andrei Stratan ne-a mărturisit că urmăreşte cu interes cariera tizului său, Ministrul de Externe şi Integrării Europene, cu toate că lumea l-a mai confundat şi cu fratele interpretului Pavel Stratan, cerîndu-i-se bilete la concert. L-am găsit cu greu pe Igor Dodon, de vîrstă aproximativă cu cea a Ministrului Economiei, pentru că este unul dintre cei mai solicitaţi instalatori de pe şantierele din capitală. Artur Cozma, spre deosebire de tizul său, nu a fost niciodată tentat de vreo funcţie politică, iar lui Victor Stepaniuc prietenii i-au organizat odată o şotie, precum că ar fi fost chemat de urgenţă la Parlament. S-a speriat, apoi a dat din mînă... „nu eu, măi, aţi greşit adresa...”.

Haideţi să cunoaştem împreună oamenii care reprezintă societatea noastră de astăzi – de la oameni cu funcţii la cei care îşi cîştigă bucata de pîine din meserii simple, precum cea de constructor sau cofetar.

Liuba Greceanîi,
46 de ani, casnică


Este originară din satul Crasnoarmeiscoe, r-nul Hînceşti şi toată lumea din sat spune că este o femeie de milioane. De cînd soţul ei, fîntînar de meserie, şi-a pierdut viaţa într-un accident stupid, Liuba Greceanîi nu-şi poate găsi locul. Are de întreţinut o casă şi o familie din patru copii, de aceea îl roagă pe Dumnezeu să-i dea sănătate ca să fie şi mamă şi tată copiilor ei. Nu au agonisit tare multe pe la gospodărie – o văcuţă şi cîteva găini, în schimb toată lumea din sat ştie cît de bun la suflet şi harnic a fost capul familiei, Vladimir Greceanîi. Ca să iasă cumva din încurcătură, Liuba Greceanîi tricotează la comandă pentru o companie din România. Un fes din acril este cumpăratla preţul de 15 lei. Pe zi, poate să împletească 2-3, dar totul depinde de mărimea comenzii.

Zinaida Greceanîi
52 de ani, prim-ministru


S-a născut la data de 7 februarie 1956 în regiunea Tomsk din Federaţia Rusă. Este prezentă în echipa guvernamentală practic de la început. A avansat treptat de la funcţia de viceministru al finanţelor la cea de ministru al finanţelor, apoi la funcţia de prim-vicepremier, pentru ca mai apoi să ajungă prim-ministru. Se bucură de încrederea personală a preşedintelui Vladimir Voronin. Neoficial, se vorbeşte că şeful statului ar aprecia-o nu numai pentru calităţile profesionale înalte, ci şi pentru calităţile omeneşti pe care le are şi, în primul rînd, pentru că este un om cinstit. Unii analişti politici o compară cu cancelarul german Angela Merkel – la fel de onestă, principială, cu calităţi profesionale înalte. Avansarea ei la funcţia de premier a fost cea mai bună alegere pe care o putea face preşedintele, luînd în calcul apropiatul scrutin parlamentar, dar şi situaţia postelectorală.

Igor Dodon
28 de ani, instalator


Cunoaşte tot ceea ce înseamnă domeniul instalaţiilor şi finisajelor. Nu a făcut o şcoală în domeniu, însă a prins meseria din zbor. Pentru a supravieţui a fost nevoit să accepte comenzile din diferite colţuri ale capitalei şi să lucreze de dimineaţa pînă seara tîrziu. Însă cît de greu nu i-ar fi fost la serviciu şi chiar dacă Dumnezeu l-a ferit de patroni haini la suflet, întotdeauna s-a grăbit acasă, la soţie şi la fetiţa lor Andreea. Deşi nu duce o viaţă aşa cum şi-o doreşte, despre care spune modest că este una „normală”, se străduieşte să o trăiască aşa cum l-au învăţat părinţii – liniştit şi cumsecade. Iar cînd îi este greu pe suflet, numai Ion Paladi şi Gheorghe Ţopa îi pot alina durerile.

Igor Dodon
33 de ani, prim-vicepremier, ministru al Economiei şi Comerţului


Este cel mai tânăr membru al Guvernului – s-a născut la 18 februarie 1975 în satul Sadova din raionul Străşeni. A intrat în vizorul puterii în 2001, cînd era preşedinte al Depozitului Naţional de Valori Mobiliare a Moldovei. În 2003 era deja preşedinte al Bursei Universale de Mărfuri, iar din 2005 pînă în 2008 –viceministru al Economiei şi Comerţului, ministru şi prim-vicepremier. A stat la baza mai multor reforme economice importante (a patentelor, legalizarea capitalurilor, amnistia fiscală, cota 0 la impozitul pe venit al persoanelor fizice etc.). Toate acestea i-au scos în vileag calităţile profesionale înalte şi i-au adus încrederea noului premier şi a preşedintelui Vladimir Voronin.

Victor Stepaniuc
47 de ani, tîmplar


Un om care îşi iubeşte meseria, copiii şi promisiunile. Pe cele din urmă nu le face, dacă ştie că nu merge, un bărbat al cuvîntului, mai pe scurt. Lemnar de meserie, Victor Stepaniuc s-a născut la Chişinău. Locuieşte într-un apartament cu două odăi de la Ciocana şi a muncit toată viaţa la mai multe întreprinderi în calitate de strungar şi mai apoi de tîmplar. Într-un accident de muncă şi-a pierdut jumătate de deget, dar se uită senin la mîinile lui pline de bătături. Are o fată bucătar şi un băiat care munceşte în construcţii. Pescuitul este marea lui pasiune şi mîngîiere din viaţă – cea mai impresionantă „captură” a cîntărit 3,5 kg.

Victor Stepaniuc
50 de ani, viceprim-ministru


S-a născut la data de 13 iulie 1958 în satul Costeşti din raionul Ialoveni. A lucrat mulţi ani conform specialităţii – profesor de limbă şi literatură rusă şi de istorie (ulterior a făcut şi studii juridice), iar în politica activă a intrat în 1996, când a devenit deputat în Parlament. Din 1998 capătă cîteva titulaturi neoficiale – „micul Lenin”, „materia cenuşie a lui Vladimir Voronin”, „ideologul comuniştilor”. Toţi se aşteptau ca în 2001 Vladimir Voronin să ajungă preşedinte, iar Victor Stepaniuc – speaker. Se presupune că Vladimir Voronin se temea că, în acest caz, va creşte ratingul personal al lui Victor Stepaniuc şi ar fi urmat o scindare a PCRM. Treptat, Victor Stepaniuc a cedat din poziţiile sale atît în Parlament, cît şi pe linie de partid. Dar, a revenit în forţă la începutul anului 2008, cînd a fost numit vice-premier responsabil pentru probleme sociale. Se presupune că astfel el a fost compensat pentru funcţia de secretar al partidului, pe care avea s-o piardă două luni mai tîrziu.

Andrei Stratan
28 de ani, constructor


Visul cel mare al lui Andrei Stratan înseamnă o casă mare şi frumoasă la poalele Chişinăului, în care să încapă toţi viitorii lui copii şi pe care să o ridice cu propriile mîini, construind-o aşa cum ştie el mai bine. Căci nu degeaba a îmbrăţişat meseria de constructor, absolvind acum cîţiva ani Colegiul de construcţii din Chişinău. Deocamdată, pînă a-şi vedea visul cu ochii, stă cu chirie în oraşul natal. În mai, a împlinit 28 de ani. Din motive de sănătate, nu şi-a permis să plece peste hotare – şi-ar fi dorit să plece măcar pe un an ca să agonisească bani pentru casă. După ziua de muncă, care începe la şapte dimineaţa şi se încheie la şapte seara, îi place să mănînce un borş moldovenesc şi cartofi prăjiţi. Şi, dacă ar avea mai mult timp liber, ar prefera să meargă la un concert, mai ales la unul cu Natalia Barbu sau Aura.

Andrei Stratan
41 de ani, vicepremier, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene


S-a născut la data de 3 septembrie 1966 în Chişinău. Întreaga sa carieră poate fi împărţită în două părţi: 1992 – 2002 la Departamentul Vamal şi 2002 – prezent la Ministerul Afacerilor Externe. Nu este secret că Andrei Stratan este asul din mâneca preşedintelui Vladimir Voronin, folosit de şeful statului pentru a-şi „tempera” anturajul. Şeful statului „îl foloseşte” pe ministrul de externe ori de câte ori are nevoie de a restabili o balanţă relativă între diferite grupuri de interese din rândurile guvernării. Nimeni nu credea că Andrei Stratan va rămâne în funcţie după ce a „organizat” rechemarea din funcţie a reprezentantului Moldovei la ONU, Alexei Tulbure, care, se ştie, este protejat de anturajul prezidenţial. Dar, Vladimir Voronin l-a păstrat în funcţie atît pentru meritele sale pe calea integrării europene, cît şi pentru a asigura şi în continuare acea balanţă între grupările din sînul guvernării.

Mariana Durleştean,
33 de ani, cofetar


Fostă atletă, Mariana Durleştean nu se mai luptă astăzi cu distanţele, ci cu munţii de creme şi aluaturi. Prăjiturile şi torturile sînt obiectivele ei strategice, pe care se străduieşte să le facă cît mai gustoase, în munca sa de cofetar. Nu are nici o preferinţă în materie culinară, iar de Paşti mai era să rămînă fără conozac şi pască pentru cei de acasă. Mariana şi-a făcut studiile la o şcoală profesională din Chişinău, este căsătorită cu un pietrar şi are două fete foarte frumoase. Salariul ei de aproximativ 2000 de lei abia de-i ajunge să plătească facturile şi să facă cîte o cumpărătură nouă pentru fiicele ei. Anul trecut, a mers cu soţul pentru prima dată la cinema. Chiar dacă nu a rămas încîntată de film, s-a simţit extraordinar de bine în fotoliile moi de la cinematograf.

Mariana Durleşteanu
36 de ani, ministru al Finanţelor


S-a născut pe data de 5 septembrie 1971. Este unul dintre cei mai buni specialişti în finanţe pe care-i are Moldova, profesionalismul său fiind apreciat atât în ţară, cât şi peste hotare şi, principalul, e omul de încredere al noului premier, cu care a lucrat ani buni de-a rândul la Ministerul Finanţelor. Mariana Durleşteanu a ocupat de-a lungul anilor atât de multe funcţii importante, încât ar ajunge pentru câteva cariere de succes – guvernatorul Moldovei la Banca Mării Negre pentru Comerţ şi Dezvoltare, Guvernatorul de alternativă al Moldovei la Fondul Monetar Internaţional, vicepreşedintele Consiliului de administraţie al SA „MoldovaGaz”, preşedintele Consiliului de administraţie al SA „Banca de Economii”, viceministru al Finanţelor, ambasadorul Moldovei în Marea Britanie. Este cea mai apropiată persoană de premierul Grecianîi şi, se presupune, una din puţinele candidaturi care nu i-au fost „sugerate” noului premier, ci alese direct de către aceasta. Venirea ei în funcţie de ministru a întărit şi mai mult „blocul economiştilor” de la Guvern.

Vasile Ursu
55 de ani, inginer-constructor, primar


Zîmbet american, suflet moldovenesc şi abordare europeană a problemelor. Vasile Ursu nu este învăţat să meargă încet, aşa că treburile de la primăria satului Drăsliceni nu se amînă de pe o zi pe alta. După ce a lucrat 14 ani la Compania „Acorex Wine Holding”, a decis să îndrepte lucrurile în satul lui de baştină. „Viaţa de astăzi nu e uşoară deloc”, spune cel care ştie că are de rezolvat cel puţin cinci probleme ale unui sat moldovenesc, de la drumuri, salubrizare, plan urbanistic la aprovizionarea cu apă şi construcţia unei staţii de epurare. Bun dansator, dar şi cîntăreţ, lui Vasile Ursu îi place teatrul şi fotbalul, pasiuni ce l-au învăţat să aprecieze frumosul şi să ţină piept adversarilor (a jucat fotbal timp de 40 de ani, în diferite echipe locale).

Vasile Ursu
59 de ani, ministru al Transporturilor şi Gospodăriei Drumurilor


Este cel mai în vîrstă membru al Guvernului – născut la 1 august 1948 în satul Ratuş din raionul Criuleni. În această vară va face 60 de ani. De profesie este inginer constructor şi toată viaţa sa s-a ocupat preponderent de acest domeniu. Deşi a făcut şcoala superioară de partid din Kiev în anii puterii sovietice, de politică nu s-a ocupat pînă cînd nu a fost obligat să o facă. Decizia ex-primarului de Chişinău, Serafim Urechean, de a intra în politică l-a afectat direct, el fiind unul din viceprimarii capitalei. După trecerea lui Urechean în Parlament, ajunge primar interimar şi intră în vizorul puterii, care-l recrutează în rîndurile sale. În 2005, ajunge candidatul comuniştilor la primăria capitalei. Deşi învinge în alegeri, scrutinul este invalidat din cauza prezenţei slabe a electoratului la votare. Ca o recunoaştere a meritelor sale faţă de partid şi ca o compensare a efortului depus pentru PCRM, în 2007 este numit ministru. Deoarece a demonstrat că se pricepe bine la transporturi şi gospodăria drumurilor, este păstrat în funcţie şi în Guvernul Grecianîi.

Violeta Ivanov
40 de ani, profesoară de limba franceză


În copilărie, Violeta Ivanov (după soţ, Groza) a visat să se facă medic. Pînă la urmă, a revenit în satul ei natal, Criva, r-nul Briceni, în calitate de profesoară de limba franceză. Deşi munca de profesoară nu este una uşoară, cea mai mare mulţumire pentru ea fiind notele elevilor ei la universităţile din Chişinău, nu a avut niciodată gîndul să plece la muncă peste hotare. Este fericită alături de soţ şi de cei doi copii. În puţinul ei timp liber, cînd biroul de acasă este liber de caiete şi planuri de lucru, îi place să se uite la filme în limba franceză sau să recitească cartea preferată, „Mizerabilii”.

Violeta Ivanov
40 de ani, ministru al Ecologiei şi Resurselor Naturale  


S-a născut la data de 15 septembrie 1967 în satul Grinăuţi din raionul Ocniţa. A făcut studii în domeniul mediului, protecţiei şi folosirii raţionale a resurselor acvatice în Ucraina, la Harkov. Întreaga sa carieră a ocupat doar funcţii conform profesiei. Este un bun specialist, dovadă fiind calitatea sa de membru în mai multe structuri internaţionale din domeniu. A ieşit la rampă în noiembrie 2007, când a fost numită în funcţia de viceministru al Ecologiei şi Resurselor Naturale. Cu cîteva săptămîni înainte de căderea Guvernului Tarlev, ajunge ministru. Se presupune că guvernarea era în criză de idei cu cine ar fi putut să-l înlocuiască pe Constantin Mihăilescu şi cea mai potrivită opţiune s-a dovedit a fi Violeta Ivanov. Este unicul ministru din istoria Republicii Moldova, care, în decurs de o lună a fost de două ori numită în funcţie şi de două ori a depus jurămîntul.

Artur Cozma
35 de ani, jurist


Artur Cozma se consideră un om fericit la ai săi 35 de ani, pentru că, spune el, soţia sa este sufletul lui pereche. Împreună, au doi copii extraordinari. Cel mai mare are doi anişori şi ceva şi este deja un pasionat inveterat de maşini şi care abia aşteaptă să crească mare ca să-l ducă pe tata la serviciu cu un “Mercedes”. Mezinul familiei are numai cîteva luni şi toate forţele cuplului sînt concentrate acum la plimbări în aer liber şi vizite la medicul de familie. Iar în “timpul liber”, familia Cozma “citeşte” cu regularitate revistele de sprecialitate auto şi „Atlasul lumii”.

Artur Cozma
41 de ani, ministru al Culturii şi Turismului


Născut la data de 2 aprilie 1967 la Chişinău, Artur Cozma este de profesie pedagog de istorie. A absolvit renumita Universitate de Stat „M. V. Lomonosov” din Moscova. Însă, imediat după destrămarea URSS, se „reprofilează”. În 1991 merge la Bucureşti, unde face studii politice şi administrative, iar ulterior face cursuri diplomatice pe lîngă Ministerul Afacerilor Externe al Regatului Suedez şi Regatului Olandez. După aceasta, cariera lui Artur Cozma devine legată exclusiv de diplomaţie. Venirea comuniştilor la putere în 2001, întîmplător sau nu, a coincis cu numirea lui Artur Cozma în funcţia de ambasador al Moldovei în Israel, iar la cea de-a doua venire a comuniştilor la putere în 2005 – ajunge deja ministru. Este o figură „enigmatică” – e greu de spus cărei grupări din sînul partidului de guvernîmânt aparţine şi cine este „acoperişul” său. Dar, un lucru e cert: acest „acoperiş” e foarte puternic – numai în ultimul an s-a vorbit minimum de trei ori despre demiterea sa, dar, oricum, a rămas în funcţie şi chiar s-a regăsit în componenţa noului Guvern.

Text: Rodica Trofimov
Fotografii: Andrei Mardare

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău