VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Familia Filat. Poveste de Crăciun Sanda şi Vlad Filat
Decembrie 2005, Nr. 20-21

Familia Filat. Poveste de Crăciun Sanda şi Vlad Filat

Comentează   |   Cuprins

E timpul poveştilor. E momentul să dăruim, să iertăm, să bucurăm şi să ne bucurăm împreună cu ceilalţi. Misterul zilelor de decembrie e taina Crăciunului şi bucuria unui nou început de an. Iubirea şi armonia sunt cele mai frumoase cadouri pe care Moşu’ le poate aduce în sacul lui magic. Daruri pe care noi le-am „simţit” intrând în universul unui cămin de familie, în care Sanda şi Vlad Filat ne-au primit cu mult drag, iar copiii lor, Luca şi Iustina, ardeau de nerăbdare să vadă ce le-a adus Moşul de la „VIP magazin”.

Nu am ales întâmplător să petrecem una dintre cele mai importante sărbători în mijlocul familiei dlui deputat Vlad Filat. Înainte de toate, e sărbătoarea lor de familie, e ziua când se fac şi se primesc daruri, când rudele şi prietenii de suflet se adună împreună la cina de sărbătoare. Ne-a fost dor să-i revedem pe Luca şi Iustina, doi copii minunaţi, talentaţi şi tare dulci. Odată ce s-a deschis uşa, Luca ne-a făcut o primire specială, cântând la pian un vals vienez, introducându-ne direct în lumea de vis a Crăciunului. Am simţit imediat atmosfera deosebită a casei, cu brad împodobit, ghirlandă din ramuri de brad cu luminiţe aşezată cochet în faţa şemineului, cu lumânări mirositoare. Focul din cămin aruncă licăriri jucăuşe. Sanda poartă o rochie din şifon şi mătase lila, adusă special de la Berlin pentru sărbători, Iustina, aidoma prinţeselor, îşi aranjează rochiţa lungă. Bărbaţii au ales ţinute clasice, dl Filat optând pentru o cravată în acelaşi ton cu rochia soţiei.

Ca un fulg, Iustina zboară din odaie-n odaie: ar vrea să înceapă cât mai repede şedinţa foto, să-i arate fotografului vreo trei mutricele pe care numai ea ştie să le facă şi să meargă să-şi facă lecţiile (este în clasa I-a şi are o mulţime de responsabilităţi pe cap). Pomul de Crăciun a fost împodobit de copii, ce-i drept, anul acesta s-a întâmplat cel mai devreme. Chiar dacă fraţii concurează în diverse domenii, în faţa bradului s-au potolit: Luca a avut grijă de globuri, iar Iustina a împărţit generoasă pe ramurile verzi fulgii de nea.

Atmosfera sărbătorii

„Sărbătorim Crăciunul pe stil nou, pentru că primul nostru Crăciun împreună l-am făcut la Iaşi, fiind studenţi”, îşi aduce aminte capul familiei. „Exista o tradiţie: în ajun de Crăciun, studenţii de la teologie veneau în faţa căminelor noastre şi colindau. Deschideam larg ferestrele ca să intre aerul de sărbătoare în odaie, un aer divin, încărcat cu vocile subţiri, ca de îngeri, ale colindătorilor”, ne povesteşte Sanda. De atunci, şi la propriu, şi la figurat, soţii Filat nu s-au despărţit niciodată şi petrec an de an Crăciunul în familie. „De Crăciun suntem întotdeauna acasă, foarte rar s-a întâmplat să fim plecaţi”. Tradiţiile familiei ne spun că după ce sărbătoresc Crăciunul şi Revelionul, merg cu toţii în satul de baştină a dlui Filat, Lăpuşna (Hânceşti). „Tatăl meu este Vasile şi, respectiv, mergem să-l sărbătorim. La ţară, ne place să ascultăm urăturile. În părţile noastre sărbătorile de iarnă şi-au păstrat culoarea şi frumuseţea tradiţiei. Cea mai frumoasă amintire de Crăciun? Serile în care colindam, zăpezile în care mă afundam cu soră-mea până la genunchi, fumul care ieşea din hornuri, covrigii şi bomboanele pe care le împărţeam. Îmi plăcea să învăţ în fiecare an câte o urătură nouă”, ne spune dl Filat, pe vremea lui, colindător neostenit şi „aprig” duşman al celor care nu învăţau bine urăturile şi uitau strofa următoare.

Masa de sărbătoare

După ce curăţenia generală e făcută, bradul şi casa sunt împodobite, iar scrisorile către Moş sunt trimise (e un moment important în care atât cei mari, cât şi cei mici reflectă asupra anului care trece şi-l roagă pe Crăciun să fie bun cu ei), se face meniul de sărbătoare. În familie există o faţă de masă specială de Crăciun, ornată cu brazi şi globuri, în culori albe şi roşii. Se pregătesc bucate tradiţionale, cozonac, răcituri şi salate. Întotdeauna se serveşte un vin bun, adus din România. „Fetelor din familie le plac surprizele şi Vlad ştie să le facă. Ne impresionează mai ales cu buchete mari de flori. Iar noi sporim misterul şi emoţia apariţiei lui Moş Crăciun, împodobim bradul, aprindem lumânări, ascultăm colindele lui Ştefan Hruşcă”.

Daruri de la Moşu’

Odată ajunşi la capitolul dorinţe, în casă domină confuzia. Iustina se pisiceşte şi dă din umeri... mai degrabă ar vrea să-i facă ea cadou moşului cu plete dalbe - să-i cânte  la pian ceea „ce vrea el”. În schimb, Luca are o listă întreagă: „Moş Crăciun, te rog să-mi aduci jocuri pentru game boy nintendo. Jocurile să fie despre bătăi, maşini, piraţi, star wars I şi II, cong fu şi despre americani! Te rog să-mi aduci acest cadou. Iartă-mă de toate cuvintele spuse, mai greşesc câteodată!”. Vlad Filat ar vrea ca moşul să le îndeplinească copiilor toate dorinţele, iar Sanda îşi doreşte ca anul viitor să aducă şi mai multă armonie şi voie bună în casa lor.

... Am petrecut o seară minunată în sânul familiei Filat. Ne părea rău că ne despărţim. Dar înainte ne aşteptau sărbătorile, plăcerea de a despacheta cadourile, de a descoperi prima zăpadă şi prima plimbare cu sania, şi serile romantice petrecute în faţa şemineului sau la geamurile fumurii-albăstrui... Le-am lăsat gazdelor noastre în dar o jucărie imaginară cu diaramă, în care Domnul de Sus să cearnă peste ei belşug şi sănătate. Sărbători fericite!

Text: Rodica Trofimov
Foto: Roman Canţîr

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

Sunteti o familie deosebita!!!
Chiar invidiez putzin
STrATeG   -  
29 Noiembrie 2010, 17:26
Sus ↑
Imi pare bine , ca in familia Filat domneste armonia si intelegerea.Este un exemplu pentru majoritatea cuplurilor.
gabriela   -  
17 Ianuarie 2011, 22:55
Sus ↑
daca au de toate e si normal sa domneasca armonia
vasile   -  
25 Martie 2011, 15:46
Sus ↑
Dl Filat este un om deosebit.Ne mindrim cu el ca politician!!!
deea   -  
27 Aprilie 2011, 13:13
Sus ↑
Este o familie frumoasa shi deosebita.....au tot ce le trebuie
Anya   -  
29 Aprilie 2011, 20:53
Sus ↑
Sunteti o familie foarte frumoasa!
Mirela   -  
02 Iunie 2011, 10:04
Sus ↑
vreau de mult sa vorbesc cu matale de mult va cautam,dar nu va pot gasi.
Daca vedeti sms,aces scrietimi inapoi vrun adres vreau sa ma ajutati
am chitat untrun bida mare
si am nevoie de ajutor te rog sami scrii
Daca nu pe Odnoklassniki.ru(.....KosTy)ma gasiti
va rog...?
Astept cit mai repede cu atita mai bine.
Besleaga30@mail.ru   -  
20 Iulie 2011, 03:50
Sus ↑
bravo asa trebue sa fie in familie
ion   -  
11 Octombrie 2011, 10:53
Sus ↑
vlad filat sa avut o fica mai mare era extraordinar doar asa nui..
nelu09   -  
01 Martie 2012, 14:43
Sus ↑
E BINE CA SINTETI UN TATA BUN SI UN SOT ATENT ,SE VEDE DIN IMAGINE CA SINTETI UN OM CUMPATAT SI DESTEPT , NE MINDRIM CU D -VOASTRA ,ASTEPTAM STABILITATE SI ORDINE IN TARA .
ANGELA COZMA   -  
03 Martie 2012, 10:11
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău