VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Echipa Glorinal. Valeriu Poiată şi Nicolae Bajora
Septembrie 2011, Nr. 89

Echipa Glorinal. Valeriu Poiată şi Nicolae Bajora

Comentează   |   Cuprins

Valeriu Poiată
52 de ani
Diriginte de şantier


De mic a vrut să devină cosmonaut. Unde mai pui că în Cojuşna lui natală a fost chiar Iuri Gagarin în carne şi oase, iar Valeriu are şi o poză în care verişoara sa îi lega cravata pionerească primului şi celui mai vestit cosmonaut din lume. Însă n-a ajuns la Baikonur, pentru că… pe la 12 ani, părinţii au construit o casă nouă, iar el muncea cot la cot cu meşterii, prinzând din zbor secretele meseriei care i-a şi plăcut. Astfel, mai apoi, cei de-ai casei n-au mai avut nevoie să invite lucrători pentru diferite sarcini –  dl Poiată se descurca la toate, iar prin clasa a opta a prins gândul că vrea să se facă anume constructor. Mai departe, a urmat Institutul Politehnic, după care primul şantier la fabrica de ciment din Rezina – unde a crescut de la maistru până la şef de sector. În 1984 s-a mutat la Chişinău, acolo unde a activat la mai multe trusturi de construcţii, punând umărul la ridicarea mai multor clădiri, uzina de calculatoare inclusiv.

În 2003, soarta a făcut să se întâlnească cu fostul său coleg de facultate, Vasile Chirică, care i-a propus să muncească la GLORINAL, el acceptând oferta de diriginte de şantier la obiectul din str. Melestiu – primele patru case pe care le-a construit la noul şi actualul loc de muncă. Chiar dacă un constructor poate fi uimit cu greu de ceva şi nu se teme de nimic, au fost sarcini care l-au pus la contribuţie, dar care l-au şi impresionat după ce au fost îndeplinite – obiectul construit din Valea Trandifirilor, linia 2, ultimul său şantier pe care l-a condus, dar şi parcările subterane din str. Melestiu. Acum abia aşteaptă să preia un nou şantier pentru ca la încheierea lucrărilor să rămână la fel de impresionat.

Nicolae Bajora
52 de ani
Director de producţie


Constructor get-beget, a absolvit Institutul Politehnic (Construcţie Industrială şi Civilă). După armată a activat la MONOLIT STROI, unde a urcat pe scara profesională de la maistru până la diriginte de şantier, făcând cunoştinţă cu Vasile Chirică. Drumurile li s-au despărţit după ce au plecat ambii de acolo, iar mai apoi, întâlnirea lor s-a soldat cu o colaborare care durează până în prezent. Este la GLORINAL de la înfiinţare (a început ca diriginte de şantier), cantitatea construcţiilor a luat amploare an de an, ajungându-se la un volum de câteva unităţi pe an. Nici calitatea lucrărilor nu a rămas pe planul doi, pentru Nicolae Bajora în special – astfel se şi explică de ce GLORINAL rămâne în topul companiilor de construcţii şi pe timp de criză. Anul trecut, s-a trezit în câmp deschis, la Cotul Morii, unde GLORINAL a primit o comandă de 150 de case pentru oamenii rămaşi fără adăpost ca urmare a stihiei naturii. Şi, în ciuda condiţiilor vitrege de muncă, fără drumuri şi alte comodităţi, brigăzile de construcţie conduse de Nicolae Bajora au plecat primele cu tema făcută, spre deosebire de alte companii implicate în lucrări. Şi asta după ce brigăzile lui construiseră 27 de case peste normă – nu e de mirare că majoritatea sătenilor au vrut să se mute anume în casele ridicate de GLORINAL.

Nicolae Bajora a văzut destule locuri frumoase în Europa, rămânând marcat de spiritul organizatoric şi disciplina europenilor. Curiozitatea profesională l-a mânat mereu pe şantierele din străinătate, de unde avea ce să înveţe. Doar la Barcelona nu i-a fost dat să intre într-un şantier închis, aşteptând răbdător în faţa porţilor acestuia să iasă vreo basculantă pentru a prinde, preţ de câteva secunde, secretele constructorilor catalani. Într-un vis, ar vrea ca, la un moment dat, şi în faţa şantierelor noastre să stea cuminţi constructori de peste hotare să ne fure secretele…  

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

nanu valera a un om minunat
victoria   -  
02 Iunie 2012, 13:01
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău