VIP Magazin
26 Februarie 2020
Print
Print
Print
Print
Din lipsă de scenă mare, cântăm printre mese
Noiembrie 2011, Nr. 91

Din lipsă de scenă mare, cântăm printre mese

Comentează   |   Cuprins

Inesa Stratulat
Interpretă, regizor


Expert al proiectului 50 cele mai influente vedete 2011

Dacă acum doi-trei ani avalanşa de tineri interpreţi era mult prea promiţătoare şi ţi se bucura sufletul urmărind schimbările, aşteptând o ruptură de rânduri şi ceva nou şi bun în showbizul moldovenesc, anul 2011 i-a „aşezat” pe toţi (aproape pe toţi) pe la petreceri. Cu sau fără dorinţa lor, asta a devenit aproape singura ocupaţie din acest an a vedetelor autohtone (plus campania electorală). O bună parte din artişti s-au angajat serios să lucreze pe la nunţi şi alte ceremonii, pentru a aduna un „ban grămadă” şi pentru a putea lansa, ulterior, un album, a filma un videoclip, a susţine un concert.  

În loc să se apropie de noţiunea sa firească, showbizul din Moldova s-a asociat, în ultima perioadă, cu noţiuni ca „pe apa sâmbetei” sau „în gura lupului”. Sau, mai bine zis, showbizul de la noi e o antiafacere ce exclude, din păcate, cele mai importante elemente ale sale – talentul, efortul, profesionalismul şi managementul, aducând în prim-plan doar tendinţa spre aşa-numita viaţă publică… Or, prezenţa în acest business înseamnă muncă asiduă, profesionalism şi studii în domeniu (ultimul lipseşte cu desăvârşire). Accesul la pârghiile acestei „industrii” a persoane-lor necompetente din ultimii ani aduce în faţa publicului pseudoartişti şi, din păcate, promovează, de-a lungul anilor, lipsa de cultură, de rafinament etic şi estetic. Într-un final, ajungem să auzim şi să vedem la radio şi TV tot mai des produse de proastă calitate.

Ţin cu tot dinadinsul la ideea că a fi artist este o meserie şi ea trebuie să aducă venit. De ce atunci în toată lumea această afacere e una dintre cele mai profitabile şi reprezentanţii acesteia au toate şansele să devină milionari, iar la noi artistul adevărat devine sinonim cu „sărăcia”?

Numeroasele campanii electorale din ultimii ani, acţiunile publicitare ale brandurilor mari, precum şi accesul gratuit la produsul showbizului datorită Internetului au dezvăţat publicul nostru să plătească pentru show. Astfel, piaţa de desfacere pentru acest business pierde cele mai importante terenuri: concertele şi vânzările de CD. Urmează partea cea mai dureroasă – dreptul de autor. În timp ce acesta în toată lumea este cel mai profitabil aspect al showbizului, la noi are cea mai săracă îmbrăcăminte.

Actuala tendinţă a publicului de a angaja stelele pentru petreceri private le-a furat din sclipire. Steaua (vedeta) e doar atunci când nu o poţi atinge cu mâna. Noi însă, din lipsă de scenă mare, cântăm printre mese. Nu, nu zic că e cel mai urât lucru, dar atunci când există doar asta, lucrurile iau o altă întorsătură.

În concluzie, la capitolul „show-business din Moldova” poţi ataşa doar câteva nume. Dan Bălan e un exemplu al unui management bine gândit şi al unei strategii corecte, necaracteristice pentru ţara noastră. Cătălin Josan e un talent preţuit şi crescut de altă ţară. Probabil, producătorii de acolo văd mai bine unele lucruri şi ştiu unde se ascunde banul (şi reuşesc să-l scoată pe prostia noastră).

Faptul că îi pierdem pe cei mai buni e şi din cauza că avem prea mulţi cumetri şi prea puţini specialişti. În foarte puţin timp riscăm să rămânem doar cu odraslele părinţilor care vor cu tot dinadinsul şi cu orice preţ să-şi vadă copilul la televizor.

Un interpret nu trebuie să se ocupe de promovarea sa. Şi pentru că la noi lipseşte o şcoală de acest gen, de management şi promovare se ocupă cine şi cum poate. Trist. Iar când interpreţii ajung la vreun festival internaţional sub drapelul acestei ţărişoare, euforia durează exact cât eşti peste hotare. Imediat cum pui piciorul pe scumpul pământ al scumpului plai, înţelegi că, de fapt, nimănui nu-i pasă de tine, iar distincţiile de stat se dau pentru alte merite.

Dar mi-a rămas un sâmbure de speranţă: că lucrurile vor lua o altă turnură. E vorba de tinerii cu adevăraţi talentaţi şi de perspectivă. Sunt mai mulţi. Sper din tot sufletul că anume ei vor întoarce macazul şi ne vor învăţa să facem Show-Business.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

Se creaza impresia ca o buna parte dintre aceste vedete va sunt prieteni, d-aia ii plasati...
albert   -  
22 Ianuarie 2013, 20:56
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău