VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Constantin Cheianu. Scriitorul anului 2010
 Descarcă
Februarie 2011, Nr. 81-82

Constantin Cheianu. Scriitorul anului 2010

Comentează   |   Cuprins

51 de ani, Dramaturg, jurnalist

În anul care s-a încheiat, Constantin Cheianu ar fi putut să concureze la mai multe categorii. Mai întâi, în televiziune, unde s-a lansat, la JURNAL TV, cu o emisiune pamflet „Ora de Ras”, care a devenit în scurt timp foarte populară. Aici se produce împreună cu actorul Anatol Durbală, fapt ce i-a determinat pe unii telespectatori să-l considere „actor”.

Pe lângă această producţie, nu a încetat să publice comentarii politice în ziarul „Timpul”, să fie directorul publicaţiei „TEATRU”, să participe la numeroase emisiuni ale televiziunilor de la noi.

Postura de scriitor, este adevărat, a prevalat asupra celorlalte. Cartea autobiografică „Sex & Perestroika”, editată în toamna anului trecut la editura „Cartier”, s-a epuizat în două săptămâni. La începutul acestui an respectiva lucrare a cunoscut un al doilea tiraj într-o colecţie de prestigiu, „Cartier Popular”; în care, până la Cheianu, au fost editaţi doar autori clasici, străini sau naţionali.

Iar la Teatrul „Satiricus” sunt cap de afiş trei piese ale lui Constantin Cheianu - „Golanii revoluţiei moldave”, „Made in Moldova” şi „Cu bunicul, ce facem?”, ultima, a cărei premieră a avut loc iarna trecută, fiind dedicată evenimentelor de la 7 aprilie 2009.

Vara trecută publicul chişinăuian a putut vedea piesa „În container” de Constantin Cheianu, prezentată în cadrul Bienalei Teatrului „Eugene Ionesco” de Teatrul „Odeon” de la Bucureşti. Aceeaşi piesă a văzut lumina tiparului în limba germană, în această toamnă, la o editură din Austria. O altă piesă a sa, „Volodea, volodea...” se joacă cu succes la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi (cu titlul „Made in Est”).

Şi în calitatea sa de jurnalist, şi în cea de scriitor, Constantin Cheianu se produce ca un autor profund interesat de destinele ţării, este un om activ, ia atitudine faţă de subiectele cele mai fierbinţi ale vieţii politice şi sociale din Moldova. Este deţinătorul Premiului Uniunii Scriitorilor din Moldova şi al Ministerului Culturii pentru proză şi dramaturgie, a cucerit Marele Premiu al Festivalului de dramaturgie naţională, ediţiile 1998, 2008.  

Cum a votat internetul (www.vipmagazin.md)

Constantin Cheianu - 46%
Savatie Baştovoi - 25,7%
Emilian Galaicu-Păun - 18,1%
Alexandru Vaculovschi - 10,2%

Proiect de
Sergiu Gavriliţă.
Coordonator:
Simion Ciochină, Irina Tribusean
Text: Constantin Cheianu. Marcel Toma. Rodica Trofimov
Foto: www.fotoroom.md, Vadim Jantâc

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

felicitari
elena   -  
07 Februarie 2011, 17:30
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău