VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Popoarele lumii văzute de moldoveni
Decembrie 2004, Nr. 07-08

Popoarele lumii văzute de moldoveni

Comentează   |   Cuprins

Proiect de Sergiu Gavriliţă
Fotografii: Roman Canţîr, Gulnara Vâşcu


ARABII

Sandu Grecu
Directorul Teatrului „Satiricus"


Pentru prima dată am îmbrăcat straie albe de musulman pe la 1997, aflându-mă la Festivalul de Teatru din Babilon, Irak. Straniu, dar nu m-am simţit în ele un străin. De fapt, între noi, moldovenii, şi ei, irakienii, există o asemănare spirituală uluitoare. Mai ales, în felul în care aceste popoare se simt în lume. Ca şi noi, sunt mioritici. Mai mult, cântecele lor sunt doar doinite. Chiar şi prin restaurante nu se interpretează cântece vesele. Pentru că din trei în trei ani dau peste ei războaiele şi nu mai reuşesc să-şi tămăduiască rănile. Ne aseamănă ospitalitatea şi sărăcia. Sunt gata să împartă cu tine ultima bucăţică. Dictatorii, de obicei, apar la popoarele blânde.

Paradoxuri. O bere, la arabii-irakieni, face mai mult decât leafa unui muritor de rând. Pe când o tonă de motorină costa mai puţin de un dolar. Pentru că aveam diurne a câte 150 dolari prin buzunare, irakienii nu ne slăbeau din „misteri". Până la ora 15, din cauza căldurilor, localităţile lor sunt pustii. Spectacolele se prezentau noaptea târziu. Bunăoară, „satiricuşii" au jucat în faţa lui Saddam Husein, la reşedinţa lui, după ora unu de noapte.

Deosebiri. Arabii, mare minune, sunt în stare să refuze un pahar de vin. Poate că din această cauză moldovenii au ales altă credinţă. Crezul nostru rămâne, peste ani, de nesecat.

JAPONEZII

Ludmila Belcencova
Vicepreşedinte al Holdingului media NIT


Nu am fost încă în Japonia, dar îmi place mult această ţară. Poporul japonez este uluitor, graţie tradiţiilor şi culturii de mii de ani. îmi place bucătăria japoneză.

Îmi amintesc că ceva mai demult am fost cutremurată să aflu că pentru japonezi nu e important cum trăiesc, ci cum vor muri, cu câtă demnitate vor trece în lumea cealaltă. La fel, m-au impresionat şi mă mai impresionează relaţiile dintre bărbaţii şi femeile din această ţară - au altă filosofie, trăiesc după alte principii şi preţuiesc alte valori, diferite cu mult de ale noastre.

INDIENII

Constantin Moscovici
Instrumentist


În tinereţe, mamei mele îi plăceau foarte mult filmele indiene. Nu scăpa nici o melodramă care se derula "la club". Poate din această dragoste pentru filme indiene s-a şi născut un băiat care semăna mult cu un indian. La şcoală mă porecleau Raj Kapoor, un actor celebru, deoarece eram romantic şi sentimental şi plângeam cu toată sala la filmele indiene. îmi plăcea mai ales coloana sonoră. în studenţie, iubeam o fată din India. Se deosebea de fetele noastre. Era atât de inocentă, îmi permitea doar s-o ţin de mână. îmi plăcea mult să vorbec cu ea. Venea la întâlniri în haine naţionale şi îmi recita poezii, iar eu o învăţam limba rusă. Relaţia noastră s-a întrerupt când a plecat să-şi continue studiile la Moscova.

Din păcate, niciodată n-am vizitat India, dar simt o chemare şi ştiu că voi ajunge neapărat în această ţară. Deocamdată, mă mulţumesc cu ceaiurile indiene care-mi plac nespus de mult. Despre India ştiu că e o ţară plină de contraste, cu o majoritate a populaţiei săracă, dar neobişnuit de binevoitoare.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău