VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Boris şi Lili Moraru. O casă pentru oaspeţi şi lăutari
Iunie 2005, Nr. 14

Boris şi Lili Moraru. O casă pentru oaspeţi şi lăutari

Comentează   |   Cuprins

El – un om foarte calculat. De o linişte fără margini. Ea - o femeie vulcanică, cu privire cochetă şi cu o inimă în care ar încape toată partea tristă a universului. Sunt soţii Boris şi Lili Moraru. Deşi ambii au absolvit Institutul de Arte, linia vieţii lor a continuat foarte diferit. Boris a simţit că este economist de vocaţie şi a lucrat tocmai 23 de ani director pe probleme economice la Uniunea Teatrală. Lili  s-a dedicat, după finalizarea studiilor, artei. Doar că mai mult din culise.

DOI ÎNTR-O POVESTE

Boris a văzut-o pentru prima dată în holul Uniunii Teatrale. Proaspăta angajată a acestei instituţii savura o cafea cu o ţigară. A cunoscut-o mai bine la un “subotnik leninist”, la care ea, nou-venita, nu a vrut să care cărămizi şi la care el, şefu’, a chemat-o “la discuţie”. „De ce, domnişoară, aţi blocat tot procesul...?” „Credeam că sunteţi mai isteţ!”, i-a replicat cocheta care nu găsise altă modalitate de a se face remarcată. Erau deja doi oameni maturi, dar asta nu le-a încurcat să mai încerce să iubească o dată. Au în spate 21 de ani de căsnicie şi doi feciori, Sergiu şi Vitalie, din prima căsătorie a domnului Boris.

Deşi nu a făcut niciodată mare caz din meritele sale, doamna Lili se poate mândri cu multe lucruri bune pe care le-a făcut pentru arta din Moldova. Îşi cunoaşte preţul, dar este modestă şi povesteşte foarte puţin despre cele întâmplate în viaţa ei. Nonconformistă incurabilă, în clasa a 9-a a fost exclusă din rândurile comsomoliştilor pentru că îşi făcea notiţe în grafie latină şi pentru că ducea flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi la bustul lui Eminescu. Devenise atât de populară pentru curajul său în rândurile colegilor de şcoală, încât peste ani, a aflat că unul dintre cei mai renumiţi publicişti şi dramaturgi din Moldova, Val Butnaru, i-a dedicat o piesă.

Popularitatea ei a continuat cu prezentarea emisiunilor pentru copii la Televiziunea Naţională şi cu rolul principal jucat alături de actorul Vitalie Rusu în filmul “Paula”, regizat de Sergiu Prodan. Ori de câte ori au nimerit în situaţii aparent fără ieşire, actorii şi marii artişti au alergat la familia Moraru. În casa lor s-a găsit întotdeauna un vin bun, un ban pentru salvare şi o vioară care să obosească abia în zori. Acum, dna Lili mai are un vis – ca, într-o bună zi, soţul ei să-i construiască un Teatru pentru care s-ar întoarce acasă echipă împrăştiată prin lume a teatrului “Eugene Ionesco” de la Chişinău.

Domnul Boris nu s-a abătut nici pentru o zi de la domeniul economiei. Cariera de constructor o începuse tot în cadrul Uniunii Teatrale, fiind autorul  Combinatului teatral şi căminului în care au locuit foarte mulţi actori, în pofida faptului că acesta fusese conceput pentru lucrătorii combinatului. Tot atunci a construit şi baza de odihnă de la Zatoca a Uniunii teatrale. După Uniunea Teatrală, deschide o afacere cu produse cosmetice, înfiinţând firma “Flamingo”, iar în 1993, alături de cântăreţul Ştefan Petrache, pune prima piatră la temelia afacerii lor. Şi unul, şi altul locuiau pe atunci în câte 20 de metri pătraţi. Astăzi sunt patronii firmei “Bis-engineering” şi au construit deja cinci case de elită cu 67 de apartamente.


IMPRESIONANT!

Sunteţi curioşi să ştiţi cum arată apartamentul omului care construieşte cele mai luxoase case din Chişinău? … Impresionant!!! Chiar dacă are tocmai 150 de metri pătraţi şi este foarte spaţios, emană atât de multă căldură şi ospitalitate, încât la un moment dat te prinzi la gândul că parcă ai fi la tine acasă. Doamna Lili spune că şi-au amenajat apartamentul aşa cum şi-au dorit de mult, iar divergenţele au fost doar de natură financiară. Singura condiţie în amenajarea interiorului era ca toate materialele să fie naturale.

Deşi ştiau exact cum trebuie să arate casa lor, au apelat la un designer, deoarece şi-au dorit claritate în stiluri şi ordine în culori, dar şi un mobilier pe potriva casei. Au muncit opt luni de zile la amenajare şi iată că, de un an, primesc oaspeţi în noua lor casă. Doamna Lili îşi doreşte să mai completeze peisajul cu ceva mobilier din Thailanda, cu o lustră din Italia şi o oglindă prinsă într-un şevalet – idee inspirată din revista „Oglinda lui Salvador Dali” şi realizată la comandă de acelaşi designer autohton.

Ca la toată lumea bună, casa soţilor Moraru începe cu un living de tocmai 58 de metri pătraţi înnobilat cu tapet din stofă naturală de o combinaţie între bej şi piersic. Livingul a fost conceput din start ca o cameră pentru oaspeţi, din care cauză stăpânii nu l-au prea încărcat cu mobilă – ca să încapă lăutarii! Doar obiecte necesare: o masă impresionantă din lemn cu multe scaune tapiţate cu material bej, mobilier adus din România şi un set de canapele din piele de un verde pal. Atmosfera livingului este întregită de o mică oază cu flori de cameră, de un covor din piele care se combină cu desenul gresiei şi de un covor din mătase naturală, executat manual, adus de soţii Moraru tocmai din Israel. Tot aici este „expusă” şi mini-colecţia din flori Swarovski, care îţi fură ochii de cum intri în apartament. Doamna Lili glumeşte, spunând că o asemenea colecţie este invenţia ideală pentru oaspeţii care se oferă să le aducă câte un cadou.


ODĂILE INTIME

Lilia şi Boris au dormitoare separate, pentru că doamna şi-a dorit unul în „stil feminin”, cu motive persiene inspirate de renumitele „O mie şi una de nopţi”. Pentru a-i conferi un aer romantic, a ales un tapet încrustat cu flori de culoare bordo şi cărămiziu. Piesa forte a dormitorului ”feminin” este un pat larg „de origine” spaniolă. În scurt timp aici îşi va găsi locul şi un birou mic din ratan (palmier foarte bătrân).

Dormitorul soţului este într-o nuanţă de galben pai cu un pat la fel de impresionant, făcut din bambuc. Dormitoarele sunt însoţite de o lungă seră cu peste 30 de specii de flori ce beneficiază de o îngrijire specială din partea unei angajate a Grădinii Botanice.

Evident, televizoarele sunt omniprezente şi nu lipsesc nici într-o odaie. Toate „cutiile magice” sunt de dimensiuni impresionante, şi nu doar pentru a se potrivi cu întreaga locuinţă, dar şi pentru că proprietarii preferă un unghi de vedere larg asupra lucrurilor.

Ca şi în orice casă construită conform standardelor europene, apartamentul soţilor Moraru are o cameră-garderobă şi două băi: una având cabină de duş şi alta - jacuzzi. Baia este dotată cu ultimele noutăţi în domeniu. Şi în cazul sălilor de baie, stăpânii au dat preferinţă verdelui pe care îl consideră o culoare aristocratică.

Cea mai „plăcută şi necesară” cameră a apartamentului – bucătăria - a fost concepută în stil rustic. Deşi are toate dotările moderne, bucătăria doamnei Moraru seamănă mult cu cea a bunicii sale. Bufetul a fost făcut la comandă din frasin, avându-l ca prototip pe cel al bunicăi, tavanul „se sprijină” pe grinzi din lemn ca în „casa mare” de pe vremuri,  iar pereţii sunt decoraţi cu broderii manuale rămase ca moştenire de la mătuşi.

Ceea ce nu pot lipsi din apartamentul soţilor Moraru sunt picturile semnate de autori locali şi duzina de scrumiere din bronz. Cel mai avangardist interior îl are, totuşi, beciul. Mai întâi, doamna Lili şi-a văzut beciul în vis, în formă de portocală. Visul a inspirat-o la un model mai vesel şi a decis să zugrăvească pereţii beciului în oranj, aranjând şi nişte poliţe de culoare verde.

Şi-ar mai dori foarte mult în casă un pian la care să cânte oaspeţilor romanţe. Dar asta depinde de domnul Moraru, cochetează drăgălaş doamna Lili. În plus, mai visează la o terasă cu mobilier, de data asta, ultramodern, în stil „high-tech”.    

Text: Rodica Bileţchi
Foto: Roman CanţîrSus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău