VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Bal mascat. Vasile Botnaru / Dimitrie Cantemir
Decembrie 2008, Nr. 56

Bal mascat. Vasile Botnaru / Dimitrie Cantemir

Comentează   |   Cuprins

 După ce a fost lăsat ostatic la Poarta Otomană preţ de 15 ani (la care s-a adăugat apoi şederea fratelui Antioh), pentru ca nu cumva tatălui său (necărturar), domnitorului Constantin, să-i dea prin cap să scoată Moldova de sub tutela sultanului, Dimitrie (Konstantinovici, cum i se spune în enciclopediile ruseşti, în semn de respect pentru că s-a aliat cu Petru cel Mare, dar nu şi Sfînt), Cantemir ar fi avut temei să se impună mai curînd ca un Tepeş-doamne, decît un domnitor luminat.

 Adevărata libertate a lui Cantemir i-au oferit-o muzele şi nu posesia de vasali, cadîne, latifundii, bănci, casinouri şi echipe de fotbal. La asta mă gîndeam atunci cînd doamna Tatiana, machioza de la “Eugen Ionesco”, se chinuia să transforme face-ul meu de ocnaş într-o faţă de domnitor di(e)stins şi dobă de carte. Era tocmai prima zi de “samitceseist” şi mă bătea gîndul să ies în stradă, împopoţonat cum eram, cu perucă şi jabou, ca să trec arogant pe lîngă cordoanele de securişti şi să intru şăgalnic în Palat (ul Republicii), ca să le cer socoteală urmaşilor pentru că nici ţara nu au pus-o la adăpost de nădejde, dar nici suveranitate adevărată nu au dobîndit. Doar că venise deja Ion Creangă să-mi ia locul la machiaj şi doamna Tatiana mi-a şters faţa cu tot cu gîndurile năstruşnice.

 Politica pe vremea ceea nu era mai brează. Ca şi astăzi, erau aproximate necesităţile şi interesele unor oameni aparte în numele unei Sume abstracte de necesităţi şi interese. Numai că, făcînd abstracţie de secole, oricum îmi inspiră ceva mai multă încredere un membru al Academiei berlineze, care a lăsat moştenire “Descrierea Moldovei”, decît un fost rezident berlinez (cu faţă de lup şi ochi de peşte, cum l-a descris scriitorul şi pictorul rus Maxim Cantor), autor al unui ghid de lupte marţiale.

 Aureliu Busuioc este unul dintre puţinii oameni, din vremea noastră, care ar fi în măsură să stea de vorbă, pe picior de egalitate, cu Dimitrie Cantemir. Nu doar pentru că ambii sînt născuţi pe 26 octombrie. Numai că va trebui, Busuioc, dar şi Cantemir, să-şi împrospăteze latina sau franceza.

 Sînt convins că dacă ar veni vorba despre paradoxurile zilei noastre, Cantemir s-ar întreba de ce nu ştim să profităm de civilizaţie şi sîntem sinucigaşii care îşi taie, una cîte una, toate crengile de sub fund.

 Minunile sînt pentru cei disperaţi. Iar numărul lor creşte.

 Cea mai misterioasă (greu de înţeles) persoană în istorie este, după mine, regele Macedoniei, Alexandru, cel căruia i-a reuşit cel mai mare Imperiu al Antichităţii, prin urmare a avut de înfruntat cele mai mari dileme şi contradicţii.

 În viaţa anterioară trebuie să fi fost calfă la un meşter de viori. Mi-ar plăcea să cred. Sau de poloboace, care sînt şi ele nişte potenţiale instrumente muzicale.  

 Horoscopul
este o justificare bună pentru firile vulnerabile.

 Capricornii doar în aparenţă sînt (cei mai) încornoraţi.  

 Sărbătorile de iarnă din copilăria mea erau turnate în două “vase comunicante”. Unul era cel laic-şcolăresc: cu miros de brad, năvălit în sala de sport peste duhorile de gumă şi transpiraţie şi cu învăţători deveniţi fericiţi şi indulgenţi pentru cîteva zile. În celălalt vas se produceau spectacolele sărbătorilor creştineşti, interzise de ochii lumii. Cele mai frumoase amintiri de acolo vin. Dacă ar fi să aleg o singură zi în care aş vrea să mă întorc, ar fi una de iarnă, cînd nămeţii ajunseseră să acopere gardul bisericii şi împreună cu fratele meu Victor mergeam să o vizităm pe bunica Ştefănia în satul de alături, Echimăuţi. Şi era o expediţie comparabilă cu descinderea lui Celiuskin la pol.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău