VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Are mama un băiat
Iunie 2011, Nr. 86

Are mama un băiat

Comentează   |   Cuprins

Sau trei, cazul Corinei Fusu, dintre care doi sunt încă flăcăi – un detaliu nu schimbă un generic şi nici esenţa. Dacă 1 iunie e legat de tot ce înseamnă „copii”, „VIP magazin” merge mai departe şi dezvoltă tema relaţiei mamă-fiu, intrând în casele unor femei recunoscute şi afirmate care au crescut câte un „zmeu” (sau mai mulţi) gata-gata să-şi ia zborul din cuibuşorul cald şi să plece pe cont propriu, să şi-l încălzească pe al lor.

Deputata Corina Fusu, şefa de la „Gaz Natural Fenosa” în Moldova, Silvia Radu, poetesa şi notarul Viorica Nagacevschi şi femeia de afaceri Alla Vengher au scos din casă toate secretele despre relaţia lor cu fecioraşii, poveştile lor şi nurorile la care se aşteaptă.

Silvia şi Ovidiu Radu

Ea este preşedintele „Red Union Fenosa”. El este elev în  clasa a XII-a la liceul „Spiru Haret” din Chişinău. Şi fiul ei, primul dintre cei doi copii ai familiei Radu. L-a născut pe când ea avea 20 de ani, iar de caracterul lui a aflat încă din timpul şederii în burtă. Aflându-se într-un autobuz de rută, a pus o geantă pe genunchi şi, fiind deranjat, Ovidiu a împins geanta cu putere – atunci s-a mişcat pentru prima dată. Numele i l-a dat… pentru că era deja Virgiliu în familie, soţul (tatăl) şi a mers tot pe „filiera latină” şi aşa a fost să fie Ovidiu…

Băiatul a fost educat în spiritul egalităţii în familie, considerat mereu o persoană membru deplin al familiei, ce-i drept, fără drept de vot până la vârsta de 18 ani, participarea sa la „consiliul” familiei având caracter participativ-consultativ. A crescut un băiat responsabil, foarte grijuliu faţă de sora sa mai mică, cu o gândire analitică şi foarte chibzuit – de zece ori măsoară şi numai o dată taie, lucru puţin caracteristic celor tineri.

Ovidiu a hotărât să facă medicină la una din cele mai bune şcoli private din Spania. A fost o decizie proprie, iar ea o susţine, fiind vorba şi de o profesie dintre cele mai nobile. Având un băiat tânăr şi ambiţios, şefa reprezentanţei din Moldova „Gas Natural Fenosa” crede în planul lui de a cuceri, cel puţin, jumătate de lume. Cealaltă jumătate o lasă pentru sora sa mai mică... Trecând la aspectul „delicat” în relaţia mamă-fiu, ce ţine de viaţa lui „privată”, ea mai insistă să afle „ce şi cum” pe frontul sentimental al băiatului, doar că el nu prea se destăinuieşte. Îi vine greu să facă „portretul-robot” al potenţialei nurori – important este să-i fie a doua jumătate de măr şi atunci însuşi Dumnezeu îi va avea în paza Sa. Pentru că e băiatul ei iubit, Silvia Radu crede că Ovidiu o merită pe… Ileana-Cosânzeana. Dintre alte candidaturi, ar mai fi şi Zâna-Zânelor, dar aici îi dă mână liberă să aleagă.

Viorica şi Vasile Nagacevschi

Vasile, băiatul textierei şi notarului Viorica Nagacevschi, este cel mai frumos, deştept şi iubit fecior din lume, iar ea este cea mai fericită şi norocoasă mamă. Este un copil dorit dintr-o iubire frumoasă, venit pe lume la 22 de ani ai mamei, răsfăţat în dragoste. „Obligaţiile” lui puteau rămâne timp îndelungat pe rafturi. Mai lua şi câte o porţie aspră de ocară, ca dimineaţa să se cuprindă cu maică-sa şi să uite ce-a fost ieri. Poartă numele bunicului de pe mamă, Vasile Ciobanu, de la Cosăuţi, Soroca. Este un sat în care băiatul a copilărit cel mai mult, unde bunicul Vasile, iarna, o făcea pe Moş Crăciun, sculându-se pe la miezul nopţii şi luând sania, cu câteva fire argintii, făcea drum pentru a-i demonstra nepotului său dimineaţa că Moşu’ a trecut pe la ei şi i-a lăsat un sac de cadouri.

Decizia de a face studii de business au luat-o împreună (s-a sărit peste Drept pentru că erau prea mulţi jurişti în casă) – mai întâi a fost Colegiul „Bethany School” din Kent, apoi s-a transferat la „Bellerbys College”, Cambridge şi acum finalizează anul I, „Anglia Ruskin University”, tot în  Cambridge, Marea Britanie. Viorica şi-ar dori ca fiul său să devină un administrator în afaceri, să ştie cum şi când să investească pentru a obţine un profit care să-i satisfacă cerinţele de „viaţă normală”.

Vasile ţine foarte mult la prieteni, ţine la relaţia în care investeşte dragoste şi prietenie. Este un băiat foarte iubăreţ, îi place să facă surprize dintre cele mai trăsnite persoanei iubite, cum ar fi un coş cu bomboane şi o ramură de orhidee la ora 7.00 dimineaţa... Pentru mama, orice fată care îi va fi soţie va fi una deosebită, deoarece el, pentru ea, este cel mai deosebit copil din lume. Nu pune condiţii şi nici reguli – decizia îi va aparţine lui, oricum. Vorbesc des pe această temă, iar el ştie că o să-i doară deopotrivă pe ambii dacă va greşi.

Corina, Theodor şi Leonard Fusu

Vicepreşedintele PL, Corina Fusu, are trei băieţi. Lucian are 30 de ani, e căsătorit şi lucrează la Universitatea „A. I. Cuza” din Iaşi. Theodor are 27 de ani, a făcut economie şi lucrează la Agenţia Turismului, iar Leonard are 26 de ani, a absolvit Academia de Arte şi este grafician creaţie la Publika TV. Şi-a dorit din start să aibă băieţi şi era sigură că aşa va fi. Îşi imagina că viaţa bărbaţilor e mai uşoară, că au posibilitatea să se concentreze pe carieră. Acum şi-a schimbat părerea: „Recunosc că mi-ar fi fost mai uşor cu fete – ele se decid mai repede şi mai degrabă decât băieţii ştiu ce vor de la viaţă”.

A ales nume cu semnificaţii pentru băieţi: Lucian pentru că era primul (numele înseamnă lumină), Theodor în cinstea lui Dostoievski, iar Leonard în cinstea lui Leonardo Da Vinci. A decis să-şi crească întâi băieţii, apoi să se ocupe de carieră, aşa că a renunţat la cercetarea în domeniul biologiei. Abia când Lucian a împlinit şapte ani a participat la un concurs la Televiziune şi a început activitatea de jurnalist.

Se bucură enorm pentru teza de doctor a lui Lucian, pentru rezultatele lui Leonard la TV, pentru bunătatea absolut dezinteresată şi blândeţea lui Theodor. „Lui Theodor îi sunt recunoscătoare în mod special pentru că, după protestele de la televiziune, timp de doi ani, el a fost persoana care m-a ajutat să ies din decepţia care se mărginea cu depresia”, mărturiseşte Corina Fusu.

Şi-a educat băieţii în spiritul libertăţii şi al responsabilităţii. „E o mamă democratică”, spun ei, „Dar totuşi exigentă”, completează dna Fusu. Cu prima noră – Maria-Magdalena – se împacă foarte bine, iar celorlalţi băieţi le doreşte să-şi găsească persoana potrivită. A cunoscut câteva prietene de-ale lui Leonard şi i-au plăcut. O cunoaşte pe prietena lui Theodor - e veselă, deschisă, sinceră, vorbăreaţă şi îl completează bine. „Pentru mine contează să le placă lor”, spune dna Fusu. „Le sunt recunoscătoare a priori viitoarelor mele nurori pentru că vor şti să facă un cuplu cu băieţii mei, ceea ce nu e uşor, pentru că petrec timpul împreună şi că au grijă de viitorii mei nepoţi şi nepoţele.” 

Alla şi Igor Vengher

Femeia de afaceri Alla Vengher a fost şi rămâne de părere că numele are o influenţă deosebită asupra sorţii omului, formării caracterului său şi a modului în care este văzut de către societate. Iar ea şi-a dorit ca numele băiatului său să fie uşor la pronunţie şi la memorare, dar şi „tare”, în stare să-i formeze voinţa şi caracterul. Aşa că, acum 16 ani, băiatul Allei Vengher s-a ales cu numele Igor – unul scandinav, însemnând „soldatul lui Ing”, „putere”, „luptător”. A fost puternic şi a trecut peste cumpene încă de când se afla în burtă: soţul a dorit să-i asculte mişcările şi bătăile inimii cu ajutorul fonendoscopului şi, cu grijă să nu fie prea rece, l-a încălzit la aragaz şi i l-a lipit de burtă fără un control preventiv – strigătul Allei, provocat de şocul termic, a fost pe măsură. S-a temut să nu i se transmită fătului semnul rămas şi frica trasă, dar Dumnezeu i-a ferit…

L-a crescut, aşa cum a fost şi ea, la rându-i – în limitele unor cerinţe şi reguli de viaţă, stricte uneori. Igor îi aminteşte frecvent că e o mamă severă, deşi ea crede că e destul de loială – liceanul de la „Litterarum” nu e impus să facă nimic suplimentar în afara studiilor (muzica, tenisul şi nataţia au rămas nesolicitate), iar ea nu insistă dacă sufletul tânărului nu cere. E mulţumită de calităţile de lider ale lui Igor, pragmatismul şi atenţia la detalii – abilităţi importante în afaceri şi în viaţă în general. Susţine direcţia „profesională” aleasă de Igor – va depune actele la Universitatea de Stat din Rusia a Petrolului şi Gazului „I.M. Gubkin”. Or, ea doreşte că fiul său să devină un bărbat realizat, în stare să-şi asigure familia cu de toate, deşi îi repetă mereu că trăiesc nu pentru a fi bogaţi, ci pentru a fi fericiţi.

La eventuala noră nu se gândeşte – crede că locul va fi vacant încă vreo zece ani cel puţin, iar „dosarele” candidatelor vor fi examinate în această perioadă nu o singură dată. Lângă fiul ei trebuie să se afle femeia care să-l iubească necondiţionat. Şi să-l alinte, de ce nu? Igor este Taur după horoscop, nativii din această zodie fiind recunoscuţi ca soţi fideli şi iubitori, gata să le ofere iubitelor lumea la picioare.

Idee: Sergiu Gavriliţă.
Text: Marcel Toma, Irina Tribusean.
Fotografii: Vadim Jantâc.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

Mi-au placut toate mamele si toti feciorii, dar,fiecare are cite unul. Dar sa ai trei este chiar un act de curaj si inca sa fii politician si femee in RM, pespect deosebebit pentru doamna Corina, trei feciori , bravo!!!
Beko   -  
17 Iulie 2011, 20:56
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău