VIP Magazin
19 Octombrie 2018
Print
Print
Print
Print
Anul 2009 văzut de 7 artişti plastici
Decembrie 2009, Nr. 68

Anul 2009 văzut de 7 artişti plastici

Comentează   |   Cuprins

Am rugat 7 artişti plastici de la noi să picteze... anul 2009. Aşa cum l-au văzut, l-au simţit, aşa cum l-au trăit. În plan personal, poate politic, economic, naţional. O singură aluzie am îndrăznit să le sugerăm  –„aprilie”, conştienţi de faptul că nu putem impune o tematică şi că revoluţiile se „pictează”, poate, o dată la o sută de ani.

Deşi majoritatea nu fac picturi la „comandă” şi nu au lucrat „la pachet”, artiştii au reacţionat cu interes la propunerea noastră. Avem o excepţie în acest proiect: printre cei 7 pictori îl veţi descoperi pe jurnalistul Vasile Botnaru, pasionat de grafică. (Rodica Trofimov). Mulţumiri speciale fotografului Iurie Foca pentru reproducerea lucrărilor.

Valentin Rusu
36 de ani


Prima impresie despre Valentin Rusu e că ar fi de origine spaniolă. Sau că-i place la nebunie flamenco. Căci toată pictura lui respiră pasiune. Pasiune şi din nou pasiune. În culori, idei, mişcări. Dimensiuni şi spaţii generoase. Altfel nu lucrează, fără a „absorbi” litri de vopsea şi metri de pînză. Tot ceea ce face poate fi numit, deocamdată, impresionism de stil nou. Pentru el, pictura, ca şi arta în general, este religia ce aparţine viitorului - arta acoperă eternul pe care nu-l înţelege omul.

„Tricolor”, ulei, pînză, 200 x 150 cm.
"Este a doua mea lucrare făcută la comandă. Din momentul în care eşti rugat să pictezi ceva anume, te simţi paralizat. Am „mestecat” în minte cîteva nopţi la rînd ideea proiectului. Şi a ieşit un simbolism. Fata, rochia, tricolorul."

Anatol Danilişin
49 de ani


Membru al Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova şi România. Expoziţii în Finlanda, România, Italia, Germania, Franţa, Austria, Lituania. Un cavaler al picturii moldoveneşti, foarte elegant, perfect „asortat” cu atelierul de creaţie, unde picturile, sculpturile şi covoarele cu istorie convieţuiesc în armonie. Stilul modern îi caracterizează opera. Călător de fire, părăseşte din cînd în cînd atelierul şi se refugiază ba la Bacău, ba la Paris.  

„Aniversări...”, ulei, pînză, 50 x 40 cm.
"Despre 2009 pot spune că e anul schimbării. Pentru proiectul „VIP magazin” am realizat tabloul „Aniversări...” - un tablou-dedicaţie lui Valeriu Boboc şi familiei sale."

Iurie Matei
41 de ani


Peste 20 de expoziţii reprezentative internaţionale în Olanda, România, Rusia, Ucraina, Ungaria, Turcia. Singurul pictor de la noi care decernează, din 1999, premii ce-i poartă numele, pentru literatură, arte plastice, teatru/film, muzică, jurnalism, management şi mecenat în artă. Un exponent al curentului realist, un pictor moldovean de mare succes ce a intrat recent într-un album cu lucrările celor mai buni 50 de pictori realişti contemporani din întreaga lume.

Portretul lui Grigore Vieru, ulei, pînză, 60 x 50 cm.

"Pentru mine anul 2009 a fost cel mai trist an din viaţa mea. Pe 30 ianuarie a murit mama, iar peste cîteva zile a decedat şi Grigore Vieru, autorul celui mai frumos poem din literatura română dedicat MAMEI – „Făptura mamei”, poem în care o regăsesc şi pe maică-mea."

Elena Samburic
50 de ani


Un artist plastic dedicat pasiunii şi meseriei sale, pe care o împărtăşeşte de 16 ani cu studenţii de la Facultatea de Arte Plastice şi Design de la UPS „I. Creangă”. A creat o lume a culorilor şi sensurilor adînci, pe care a expus-o la nenumărate expoziţii din ţară şi de peste hotare. România, Italia, Franţa, Polonia. A condus şi a organizat în ultimii ani proiecte de artă şi seminare-ateliere, printre care „Umbra coloanei lui Brâncuşi” şi „Arta secolului XX”.

„Omagiu”, tehnică de autor, pînză, 70 x 70 cm.

"Am retrăit foarte aproape evenimentele politice din aprilie. Am fost acolo. Am acceptat ideea proiectului pentru că, undeva, în subconştient, îmi încolţise ideea unei astfel de lucrări. Tabloul, prin titlul lui, vine să aducă un omagiu celor care au avut de suferit de pe urma evenimentelor din 7 aprilie, dar şi tuturor celor care au avut curajul să-şi expună deschis poziţia civică."

Igor Svernei
37 de ani


Un pictor de nouă generaţie, căruia, periodic, îi place să epateze publicul. Ba printr-o lucrare ieşită din comun, ba printr-o expoziţie întreagă în care pupilele ochilor se pot dilata la maximum şi te întrebi dacă aşa ceva este real. E real şi adevărat, în concepţia lui Svernei. Şi în anul acesta a expus unde se putea de expus şi încheie anul muncind la o comandă de stat.

„Spaţialităţi”, ulei, pînză, 70 x 90 cm.
"În 2009, alegerile au tulburat minţile la toată populaţia. Evenimentele din aprilie încă mult timp vor rămîne proaspete în memoria noastră. Pînza de la „Spaţialităţi” poartă urmele împuşcăturilor reale de arme. E vorba de un pistol şi o armă de vînătoare... E un mesaj de dincolo de glonte şi alice. Găuri şi infinit."

Simion Zamşa
51 de ani


În 1997 i se conferă titlul de maestru în artă. Premii în cadrul expoziţiilor-concurs de artă contemporană „Saloanele Moldovei”. În 2009 a fost distins cu Premiul I la Bienala Internaţională de Pictură, ediţia I. Între expoziţii ale studenţilor, bienale, vernisaje şi multe alte activităţi ale unui pictor modern şi mereu în căutare (şi cu trei calculatoare acasă), Simion Zamşa este un artist redutabil, care dă tonul în arta contemporană. Iar de vreo 15 ani „luptă” pe pînzele sale cu cardinalii, inclusiv cei din umbră.

„Şoapte”,  grafică, 100 x 65 cm.
"Cardinalul e un simbol personificat al puterii. Din păcate, trăim într-o societate extrem de politizată şi depindem de oamenii care iau decizii. Nu întîmplător am ales pentru acest proiect o lucrare cu un titlu sugestiv – „Şoapte”."

Vasile Botnaru
52 de ani


Pe lîngă munca sa de jurnalist, de ceva timp, Vasile Botnaru mai are o pasiune cu care ştie să ne îndrăgostească de frumos şi de adevăr. Arta, în forma sa grafică. E un dar de preţ să primeşti din partea lui o lucrare în care linia neagră erotică este un tot întreg, care prinde sensuri, înaintînd curios spre sufletele şi imaginaţia noastră.

„Balul lui Satan”, grafică, 40 x 50 cm.
"Cred că toată lumea a trăit în aprilie 2009 acelaşi sentiment că asta nu se poate! Te întrebai dacă nu cumva eşti pe un platou de filmare... Dacă nu aş avea probe video în arhiva mea, pe care le „răsfoiesc” periodic, cred că aş fi în stare să cred la un moment dat că a fost o hologramă pe care mi-a proiectat-o cineva direct pe retină. Lucrarea mea e o trimitere la „Balul lui Satan” din romanul lui M. Bulgakov, în antiteză cu zborurile line, în spaţiul de smarald deasupra Vitebskului, ale lui Shagal. Pentru că asta urmărim în viaţa din jur în diverse forme - cu apogeul (oare? nu cumva urmează încă!) în aprilie, adică balul încă s-ar putea să nu se fi sfîrşit?!..."

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

Mia fost de folos la scoala
Sandu   -  
06 Mai 2011, 14:39
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău
+21°