VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Acum XX de ani. Leonida Lari-Iorga
Iulie 2008, Nr. 51-52

Acum XX de ani. Leonida Lari-Iorga

Comentează   |   Cuprins

I se spunea Jana d’Arc a Moldovei. Prin discursurile sale, zguduia mulţimile adunate la Teatrul de Vară, Aleea Clasicilor sau în Piaţa Marii Adunării Naţionale. Leonida Lari se află astăzi la cel de-al cincilea său mandat în Parlamentul României. Articolele scrise în perioada ’80 în apărarea demnităţii naţionale în presa timpului au stîrnit reacţii nebănuite. Ea a fondat primul ziar în grafie latină de la Chişinău, „Glasul”, tipărit la Vilnius.

Nu-mi plac simbolurile. Sînt o femeie destul de modestă, am trăit 58 de ani şi am văzut destul de multe în viaţa asta. Am luptat cu toată convingerea mea alături de marii patrioţi ai Basarabiei pentru limbă română, grafie latină şi reunificarea ţării. La 18 ani mi-am dat seama că sîntem doar o colonie a imperiului sovietic. Cînd am mers la facultate, tatăl meu, Ion, profesor de matematică, a avut o singură rugăminte – să nu intru în sistem. Avea să aflu mai tîrziu de mîrşăviile KGB-ului.

 Am început lupta de eliberare şi reîntregire naţională în 1987, la Uniunea Scriitorilor, alături de minunaţii bărbaţi Grigore Vieru, Dumitru Matcovschi, Nicolae Matcaş, Nicolae Dabija, Ion Vatamanu, Ion Ungureanu, Ion Hadîrcă şi de o femeie neînfricată, Lida Istrati, cerînd limbă de stat – limba română, grafie latină, istoria românilor, însemne naţionale şi reunificarea ţării. Scriitorii aveau o forţă uluitoare asupra mulţimii. Îmi aduc aminte de zecile de mii de oameni adunaţi în faţa Guvernului care cîntau cîntece patriotice şi nu aveau frică de nimic.

 Mişcarea Democratică din Moldova a eşuat pentru că au fost prea mulţi trădători, pentru că a existat un Ion Iliescu care a recunoscut independenţa unui stat în stat, ignorînd toate victoriile noastre de pînă atunci. Cu regret, România nu a avut un plan în privinţa Moldovei, votînd existenţa RSSM, numai că fără de „SS”.

 Ţările Baltice au mers atît de departe deoarece au fost state unitare şi nu au fost rupte şi bucăţite precum Basarabia. Turcii şi ruşii au pretins secole de-a rîndul la pămînturile româneşti... Citiţi opera social-politică a lui Eminescu şi vedeţi ce spune el acolo. Aceste teritorii nu au aparţinut niciodată nici ruşilor, nici turcilor. Din păcate, în toate timpurile s-au găsit oameni care să slujească cu vrednicie imperiile reacţionare de altă culoare. Încă în anii ’80, pe cînd eram deputat în Sovietul Suprem al Deputaţilor URSS, le-am vorbit şi lui Luchianov, şi lui Gorbaciov despre pactul Molotov-Ribbentrop... Despre art. 3 al celei mai reacţionare constituţii sovietice, din 1936, ce nu admitea rupturile teritoriale, ceea ce a săvîrşit imperiul sovietic împotriva României... Despre art. 14 al aceleiaşi constituţii staliniste, stipulează că nu există prerogative constituţionale pentru fondarea unor state pe teritorii cotropite.  

 Dacă ar fi să schimb ceva în istoria noastră recentă,
aş schimba în primul rînd mentalitatea. Oamenii trebuie să înţeleagă că Dumnezeu e mai presus de toate. Cei care au distrus poporul nostru, în afară de Gorbaciov, care a vrut schimbarea, îşi au propriile examene de conştiinţă.

 După toată degringolada de la Chişinău, după ce fuseseră atacaţi Matcovschi şi Dabija, am fost nevoită să mă retrag la Bucureşti. La plecare, la conferinţa de presă, am declarat atunci că încă 100 de ani de luptă împotriva hidrei ruseşti, n-ar însemna nimic fără ajutorul ţării-mamă. Din păcate, în România am găsit o clasă politică pusă pe căpătuială, coruptă şi vîndută. Numai eu ştiu cîte am îndurat aici, fiind numită rusoaică, KGB-istă şi comunistă. Mai bine mă împuşcau atunci cînd s-a tras în geamurile casei mele din Chişinău... Dar să nu uităm un lucru: chiar dacă Iliescu ne-a trădat, au rămas destui patrioţi în ţara asta.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

"Caile Mele Sunt Necunoscute pentru Muritorii de Rand..."
BUNUL PASTOR:   -  
27 Decembrie 2010, 19:45
Sus ↑
DI CAUZA EI SI LA ASA INDIVIZI CA GHIMPU A INCEPUT CONFLICTUL ARMAT DE PE NISTRU IN CARE AU DECEDAT MULTI OAMENI NEVINOVATI...!
INGA   -  
11 Decembrie 2011, 15:34
Sus ↑
Dumnezeu să o odihnească. A fost și este un exemplu de conștiință națională.

Inga, e o dezinformare gravă afirmația că războiul de pe Nistru a fost provocat de perosnalități precum Leonida Lari. Sunt bine știute interesele geopolitice ale Rusiei, iar naționalismul de la sfârșitul anilor 80' a fost utilizat doar ca paravan.

Lucrurile ar fi stat altfel în prezent dacă în acei ani ar fi fost mai multe personalități ca dna Lari.
Ion Bargan   -  
11 Decembrie 2011, 23:08
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău