VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
7 clipe ale primăverii
Aprilie 2011, Nr. 84

7 clipe ale primăverii

Comentează   |   Cuprins

Revista noastră împlineşte şapte ani. O cifră magică, după unii, una după care vine alta, după noi. Am hotărât să prezentăm această aniversare prin şapte evenimente ale primăverii, actuale acestei perioade minunate, cu tot cu eroii lor fără de care acestea nu s-ar fi produs. O prezentare prin intermediul unor tablouri celebre care au scris istoria picturii universale, al căror conţinut se extinde şi asupra unor situaţii şi personaje actuale în societatea şi timpurile noastre. Îi încredinţăm cu inima deschisă pe oamenii care se vor regăsi aici că nu avem nicio rea intenţie. (Proiect de Sergiu Gavriliţă. Text: Marcel Toma).


1. Troika
Cei trei lideri politici moldoveni, Vlad Filat, Marian Lupu şi Mihai Ghimpu, s-ar încadra perfect şi în subiectul fabulei „Racul, lebăda şi ştiuca” a lui Krîlov, după cum ne arată declaraţiile şi acţiunile lor – o familie unită nu par sută la sută. Dar, situaţia politică de moment, rezultată de alegerile din 28 noiembrie 2010, „suflarea roşie” pe care o simt în ceafă şefii celor trei partide parlamentare „necomuniste” şi soarta ţării care nu îi lasă indiferenţi, după cum ne asigură, sunt doar câteva dintre motivele care i-au făcut să se înhame împreună şi să urce dealul cu o povară atât de grea cum este Moldova. Ce să le spunem? Doamne ajută, normal!

2. Pe baricade
Maia Laguta a devenit simbolul rezistenţei şi luptei pe baricadele pe care ea şi le-ar dori adevărate, poate. Liderul bătrânilor şi pensionarilor năpăstuiţi care cer guvernării să dea tarifele în jos şi să crească pensiile (unele vor şi câte o pereche de chiloţi) nu pare să cedeze armele şi luptă prin acţiunile de protest pe care le fixează ba în faţa primăriei, ba la Guvern. Nici clădirea Parlamentului nu îi displace dnei Laguta, primul pas spre acest obiectiv fiind participarea la alegerile parlamentare anticipate din noiembrie 2010, din postura de candidat independent, ea fiind printre remarcaţii acestui scrutin, chiar dacă nu a acumulat voturile necesare.

3. „Опять двойка”
Deputatul comunist Iurie Muntean este pe linia întâi mereu atunci când vine vorba de o părere sau o reacţie a partidului, cu vorba, sau cu pumnul (Andrei Popov ştie şi de ce). Din exces de zel, dl Muntean mai sare coarda, inclusiv când îşi contrazice colegii de partid, comentând de ce fracţiunea PCRM a refuzat să se întâlnească cu vicepreşedintele SUA, Joe Biden, altfel decât colegul său de partid Grigore Petrenco, care a avut o explicaţie mai temperată la acest subiect. Poate, ar fi trebuit ca preşedintele fracţiunii parlamentare PCRM, Maria Postoico, să coordoneze părerile „discipolilor” săi şi să-l mai tempereze pe dl Muntean, să nu mai aducă „note nesatisfăcătoare” în casa Partidului Comuniştilor?

4. Primul
Prim-ministrul Republicii Moldova, Vlad Filat, ne uimeşte cu repeziciunea ascensiunii sale pe scara succesului politic, ultima sa performanţă fiind poziţia de lider în topul încrederii populaţiei acordate persoanelor politice, pe care o măsoară, periodic, sondajele sociologice. Semnificativ este faptul că acesta l-a „detronat” la acest capitol pe Vladimir Voronin, care a deţinut „postul” muuuuulţi ani la rând. Şi nu doar asta îl face pe dl Filat să se simtă sigur pe tron – toate acţiunile sale şi ale PLDM adună bile albe şi puncte electorale, iar vizita recentă a vicepreşedintelui american, Joe Biden, i-a fost atribuită dlui Filat ca un succes personal al acestuia.

5. Sfântul Dorin
Patru ani au trecut aşa de repede de la triumfala victorie a tânărului primar Dorin Chirtoacă la Primăria capitalei, încât acum acesta se află în preajma unei noi cumpene – vin alegerile locale. Şi cum este bietul primar încolţit din toate părţile, şi cum mirosul de pe Munceşti ne copleşeşte odată cu venirea primăverii, şi smoala l-a părăsit din asfaltul de pe bulevardul Alba Iulia, şi săgeţile oponenţilor sunt atât de otrăvite, încât sărmanul le îndură pe toate. Sub privirile consilierilor municipali…


6. Alegerea preşedintelui
Chiar dacă este în opoziţie parlamentară, fracţiunea Partidului Comuniştilor nu pare să fie depăşită de problema alegerii preşedintelui ţării. Şi dacă lumea i-a tot stârnit numele de „cardinalul din umbră”, cine trage sforile dacă nu Marc Tkaciuk? Oare la ce variante se mai gândeşte acum ideologul principal al comuniştilor? Ce să facă el ca să iasă bine din această ecuaţie? La fel de curios este ce soluţii de alternativă pregăteşte Igor Dodon, care se pare să nu fie tocmai de acord cu toate ideile lui Tkaciuk? Şi ce verdict va da la urmă „Patriarhul”, Vladimir Voronin? Acesta aşteaptă soluţiile fiecăruia, dar va face tot cum va dori şeful. El, adică.

7. Două nunţi în Postul Mare
În Postul Paştelui s-au produs două „căsătorii” care sunt pe cale să modifice esenţial eşichierul politic – mai întâi şi-au pus „pirostriile” Partidul Liberal şi MAE prin actul de fuzionare semnat de liderii celor două formaţiuni: Mihai Ghimpu şi Veaceslav Untilă. Şi ca aceştia doi să nu fie singurii „proaspăt însurăţei” pe scena politică, imediat după, exemplul lor a fost urmat de Vlad Filat şi Serafim Urechean – AMN a decis fuzionarea cu PLDM cu care va participa împreună la alegerile locale. Nu ştim cu ce zestre s-a prezentat fiecare şi care vor fi profiturile la care speră părţile implicate în aceste „mariaje politice”, dar dacă s-au luat, înseamnă că din dragoste…

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

superb....demult nu m-am amuzat asa :)
lia   -  
11 Mai 2011, 11:37
Sus ↑
AM RIS CU POFTA...BRAVO VIPMAGAZIN!
PARERE   -  
11 Mai 2011, 13:45
Sus ↑
Superb....
anonim   -  
11 Mai 2011, 22:17
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău