VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
7 şanse pentru Moldova
Aprilie 2011, Nr. 84

7 şanse pentru Moldova

Comentează   |   Cuprins

Dacă tot ne aflăm sub influenţa magică a cifrei şapte (câţi a împlinit revista „VIP magazin”), am făcut o „radiografie” pentru a afla ce ne pregăteşte ziua de mâine şi am selectat şapte tineri din diferite domenii de activitate, care au în spate rezultate şi în faţă un culoar foarte promiţător. Şapte tineri curajoşi vin să ne spună cine sunt, prin ce s-au remarcat şi să ne convingă că viitorul nostru e în mâinile lor.

Valeria Duca - 15 ani, pictoriţă

Tânăra pictoriţă care studiază la “Prometeu-Prim” şi deţine Centura neagră, II Dan, la Taekwondo, are în palmares numeroase realizări în ambele domenii la doar 15 ani (expoziţii, premii şi nominalizări). Urmează să participe la Bienala din Veneţia (a 54-a ediţie a  celei mai importante expoziţii de artă contemporană din lume, fiind şi cea mai tânără participantă a acestei expoziţii, înfiinţate în 1895).

Nu văd arta ca pe o piaţă, dar am cercul meu de colecţionari cunoscuţi. La fel ca idealurile lui Tintoretto, cred că perfecţiunea înseamnă să deţii desenul lui Michelangelo şi coloritul lui Tizian. Vreau să ajung cât mai sus, dar asta depinde de munca pe care o voi depune.
După cum a zis Platon, marele filozof grec, fericirea constă din cinci părţi: o parte este de a lua hotărâri bune, a doua este de a avea simţuri bune şi sănătate trupească, a treia este reuşita în ceea ce întreprinzi, a patra-i reputaţia bună printre oameni şi a cincea – abundenţa de bani şi a bunurilor folositoare vieţii.
Asul meu este munca depusă prin care am obţinut medaliile şi trofeele cu care am făcut auzit numele ţării noastre la evenimentele internaţionale de amploare. La fel ca şi tablourile mele răspândite prin lume, ce vorbesc despre arta Moldovei.
Fiecare are talent şi el trebuie descoperit. Numai prin muncă se obţin rezultate!Tatiana Ilescu - 21 de ani, artistă de circ

În ţara noastră, în lipsa circului, încerc să „supravieţuiesc” începând din 2003 şi să strig în gura mare că şi la noi, în Moldova, este circ, măcar pe scenă, dacă nu în arenă!

Îmi doresc foarte mult să pot face ceva pentru a reanima Circul de Stat şi să ajung la performanţa marelui geniu al circului, Iurii Nikulin, cel care a salvat circul din Moscova. Să primesc „Clovnul de Aur” la festivalul de circ din Monte Carlo, să construiesc o şcoală de circ, prin intermediul căreia aş putea transmite această artă excepţională tinerelor generaţii.
Credeţi în magie şi atunci ea cu siguranţă va exista... Credeţi că totul va fi bine
şi aşa va fi... Nu uitaţi – copilul din voi trăieşte, aşa că daţi-i voie să se bucure de tot ceea ce vede în arenă, pe scenă, în parc, acolo unde se creează lumea magică a circului! Să luptăm împreună pentru copilărie şi feerie!  Eugen Luchianiuc - 27 de ani, blogger, operator Privesc.eu

Trăieşte cu şi pentru Privesc.Eu (un proiect de televiziune online revoluţionar la apariţie şi consacrat la moment), care a devenit nr.1 pe profilul său. Şi pe care îl extinde şi în România. Absolvent al Facultăţii de jurnalism şi ştiinţe ale comunicării la USM, la care a lucrat câţiva ani în calitate de lector, unde s-a făcut şi master şi se va face şi doctor, a ales, totuşi, altă cale decât activitatea didactică.

Eu cred că transmisiunile live pe internet în Moldova deja sunt o normalitate. Acum doi ani acest lucru era, practic, de neînchipuit – a creat posibilitatea transmisiunii în direct în Republica Moldova. La două luni de la şedinţa Parlamentului erau cel puţin şapte transmisiuni online. Acum e doar una. Una şi bună – Privesc.Eu.
M-am apucat de meseria asta pentru că, de fapt, s-a apucat ea de mine după ce m-am săturat să apăs F5 pe tastatură citind live-urile de pe site-urile moldoveneşti. Dar, pot să mă descurc şi în altceva decât o televiziune online: mai pot să fiu lector (am fost, de fapt), să machetez ziare şi reviste. În munca pe care o practic, abilitatea mea cea mai deosebită este limba „lungă”, şi asta este un avantaj, cred. Am conştientizat că „prezint ceva” în domeniul meu şi lumea mă ia în seamă. Odată, Angela Gonţa m-a sunat să îmi spună că se văd liderii AIE (în acel moment, pe Privesc.Eu era în desfăşurare serialul „Afacerea AIE2”).
Stimate popor, nu te mai boci, uită de doine şi treci la sârbe. Munceşte şi ajunge atâta odihnă!


Ionel Istrati - 20 de ani, interpret de muzică uşoară/pop

Studiază la ASEM, dar succesele lui vin din altă parte decât economia – muzica este domeniul care l-a consacrat şi în care promite. A lansat un album, trei videoclipuri, a câştigat 4 Grand Prix şi 16 premii de gradul I la concursuri internaţionale. De la 8 ani în scenă, vocea lui a făcut să fie numit, în timp, „Privighetoarea Nistreană” şi comparat cu Robertino Loretti.

Chiar dacă, odată, doream să devin medic, „problema” meseriei s-a rezolvat de la sine fără să-mi pun multe întrebări – cânt de când mă ţin minte şi cred că voi  continua meseria de artist mult timp. În 2002 am susţinut primul meu concert solo, moment în care mi-am dat seama despre valoarea mea - aprecierea publicului m-a făcut s-o înţeleg. Îmi doresc să repet succesul lui Dan Bălan – e nevoie doar de multă muncă, bani şi noroc. Justin Timberlake şi Enrique Iglesias ar fi şi ei nişte exemple de urmat pentru mine, dar vreau sa ajung până la faima lui Michael Jackson! E firesc ca după ce realizezi ceva să-ţi doreşti şi mai mult, iar eu vreau să mă lansez şi peste hotarele ţării. Felul meu de a fi, pozitiv şi carismatic deopotrivă, stilul nou, muzica frumoasă, noi hituri şi videoclipuri interesante – astea sunt avantajele mele.
Să ne susţineţi - doar cu ajutorul vostru realizăm succese. Pentru un artist, cea mai mare fericire e dragostea şi aprecierea publicului.

Nicoleta Gavriliţă - 17 ani, interpretă

Elevă la liceul „Mircea Eliade”, tânăra interpretă s-a întors cu sacul plin cu premii de la concursuri naţionale şi internaţionale, printre care Premiul Mare la „The land under the white wings”, Belarus, Trofeul Concursului cântecului francez „Chantons, Amis!”, Chişinău, Premiul I la „Спивограй”, Ucraina. Anul trecut şi-a încercat norocul la preselecţia naţională „Eurovision”, a cărei finalistă a devenit la această ediţie.

Dacă n-aş fi cântat, aş fi devenit actriţă de film. De altfel, îmi place mult teatrul şi, după liceu, aş vrea să fac actorie în paralel cu muzica. Până atunci, muzica e pe prim plan, cea mai importantă realizare profesională fiind participarea la preselecţia naţională „Eurovision – 2011” şi că am reuşit să ajung în finală. Până atunci au fost multe apariţii pe scenă –  chiar la primul concurs la care am participat, „Южный Экспресс”, Yalta, 2006, m-am ales cu Premiul I şi publicul a rămas încântat de prestaţia mea. Atunci am înţeles că trebuie să merg mai departe.
Micile sincope de prin concerte şi festivaluri, când nu porneşte fonograma sau nu lucrează microfonul ,nu sunt în stare să mă oprească din „drum”. Aici e simplu. Mai greu mi-a fost când a plecat din viaţă superbul muzician şi fostul meu profesor, Anatol Roşcovan. Şi acum simt lipsa sfaturilor lui.
Cel mai bun mijloc de a prezice viitorul este să-l creezi tu însuţi!

Oleg Ciubotaru - 27 de ani, specialist IT

Directorul companiei daneze „Propeople Moldova” a fost atras de Tehnologiile Informaţionale încă din liceu – crede că este una dintre puţinele activităţi din care poţi face bani buni făcând abstracţie de „handicapul geografic” de a te afla în Republica Moldova. Absolvent de Radiolectronică şi Telecomunicaţii, UTM, câştigător şi premiant la competiţii naţionale de judo şi sambo, multiplu premiant la Olimpiadele Republicane de Chimie, a pus umărul la numeroase proiecte dintre care menţionăm: „ThinkMoldova”,  „TEDx Chişinău”, „Hai, Moldova”, „privesc.eu”, „vacante.md”, „learn.md”, „schimb-carti.eu”.

Mi-a plăcut şi îmi place să învăţ. Asta fac de când mă ţin minte, asta îmi asigură noi descoperiri şi creşteri. Am de învăţat şi de muncit foarte mult, pentru că mi-am fixat ştacheta foarte sus şi îmi va lua mult timp să ajung acolo. De la cine am de învăţat? Din personalităţi mi-au plăcut creatorii de imperii: Genghis Khan, Timur, Steve Jobs.
Nu am aşi în mânecă. :) Utilitatea a ceea ce fac eu sper să aibă efect în timp. Acum încerc să găsesc mai mult timp pentru a-l dedica unui proiect social – „learn.md” –  ce ar permite un salt în educaţia din Republica Moldova.
În epoca informaţiei, nu avem nicio scuză să fim numiţi în continuare cea mai săracă ţară din Europa. NICIO SCUZĂ! E timpul să schimbăm sapa pe notebook sau iPad şi să profităm financiar la maxim din asta.

Ana Constantinova - 21 de ani, solista formaţiei „Corbus Albus”, fotograf profesionist

Domeniile activităţii sale ţin de muzica rock, ilustraţii foto şi fotografia artistică. Design. Şi cinema, în curând – firea-i creativă îi permite. După un an de arhitectură la UTM, şi-a mutat vectorul spre Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice (regie film şi operator imagine), pe care o şi absolveşte. „Corbus Albus”, a cărui solistă e din 2006 şi cu care a filmat 3 videoclipuri, i-a adus satisfacţia participării la numeroase festivaluri rock. Are două prezenţe la preselecţia naţională „Eurovision” (2009 şi 2010) şi este câştigătoare a Jocurilor Delphice, ediţia 2008, secţiunea fotografie.

Cred că sunt un om fericit – am cea mai bună mamă, prieteni minunaţi, pregătiţi mereu să-mi sară în ajutor. Mereu tind spre perfecţiune şi vreau ca toţi apropiaţii mei, ca şi toţi oamenii de pe planetă, să fie fericiţi, iar dacă eu pot să contribui la asta măcar un pic, de ce nu? De fapt, sunt fericită atunci când acţionez, realizez ceva. Nu sunt sigură de tot. Şi regula de care mă conduc este „Să ai îndoieli, pentru că nimeni nu cunoaşte adevărul”. Avantajul meu principal este lipsa aroganţei, atitudinea sinceră faţă de public şi dragostea faţă de creaţia mea. Multă lume din showbiz trebuie să înţeleagă că misiunea ei este să creeze ceva nou şi frumos pentru public şi mai puţin să-şi etaleze talentul şi frumuseţea, pentru că, de cele mai multe ori, asta nu duce la nimic bun.
Cuceriţi noul şi perfecţionaţi-vă, să aveţi îndoieli chiar şi în adevărul vostru, oricât de mare ar fi acesta, în corectitudinea deciziilor luate şi cunoaşteţi cât mai multe. Iubiţi lumea şi dăruiţi doar dragoste!

Proiect de:
Sergiu Gavriliţă
Text: Marcel Toma
Foto: Florin Tăbârţă

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

nice....
eu   -  
24 Mai 2011, 16:55
Sus ↑
Prin greutati la stele. Ai zbura, aripi nu ai, ai urca dar scari nu ajung, la moment ramin in speranta ca mi se permite macar sa le privesc. Dar va veni o zi in care scarile vor creste si voi tine in miina o stea.
Tatiana   -  
30 Mai 2011, 00:56
Sus ↑
Valeria Duca daca nu se apuca serios de modelling, o sa piarda foarte mult in viata.
tot eu   -  
08 Iunie 2011, 17:08
Sus ↑
Valeria Duca are perspective mai inalte decat modelling:)
IOn   -  
06 Iulie 2011, 22:26
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău