VIP Magazin
24 Februarie 2020
Print
Print
Print
Print
5 Poezii îmbuteliate
Octombrie 2015, Nr. 135

5 Poezii îmbuteliate

Comentează   |   Cuprins

„Dar vinul e un suflet ce dă desăvârşire.” Omar KhayyamVinurile Moldovei sunt tot mai cunoscute în lume, concurând cu cele franceze sau italiene la expoziţii internaţionale, fiind prezente la conferinţe de talie înaltă şi bucurându-se de tot mai multă recunoaştere. Poate că şi Moldova devine o carte deschisă pentru europeni şi lumea largă prin intermediul industriei sale vinicole. Vinurile Moldovei sunt tot mai apreciate acasă, cupaje noi şi selecte apar pe piaţă, vinuri cu denumiri şi semnificaţii deosebite, festivaluri şi concursuri dedicate vinului, iar moldovenii învaţă arta degustării şi ştiu cum să aprecieze un vin de calitate. Ce ne aduce succesul? Reorientarea pieţei spre Vest, calitatea produselor, marketingul reîmprospătat sau poveştile ce se nasc cu fiece vin nou şi cu fiece „împletire” de soiuri? Ţinem să credem că fiecare dintre aceste premise contează, dar şi mai mult suntem încrezuţi că vinul moldovenesc ascunde o istorie în fiece picătură.

E o artă să dai viaţă vinului, să asculţi vocea pământului şi să îl alegi pe cel mai roditor, să înalţi o vie, să simţi boarea şi să-ngrijeşti fiecare ciorchine… să echilibrezi savoarea bobiţelor şi să laşi soiuri diferite să se ia de mână, să le descoperi aromele pe care să le încălzeşti cu dulceţuri… apoi să îmbraci această licoare cu o sticlă pe măsura ei. Viaţa vinului e o întreagă poezie. Ca şi cuvintele, vinul cere armonie, istorie, esenţă. De altfel, vinul a devenit şi un laitmotiv pentru poeţii tuturor timpurilor, fiind asociat cu emoţiile frumoase, romantismul, prietenia, neamul…

În plină toamnă, când vinul musteşte în căzi, este mai mult decât bine-venit un proiect dedicat licorii lui Bachus. Ne-am propus să aflăm istoria a şase vinuri-poezie născute acasă, în Moldova, ce se pot regăsi pe masa dumneavoastră în serile lirice, romantice, dar şi la luminoasele cine de familie.     

 

(Text: Doina Popa, Foto: Arhiva personală)

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău