VIP Magazin
13 Decembrie 2018
Print
Print
Print
Print
4 români care au cucerit Chişinăul. Doru Petruţi
August 2012, Nr. 99

4 români care au cucerit Chişinăul. Doru Petruţi

Comentează   |   Cuprins

Au ajuns aici fiind trimişi „în misiuni” de serviciu. Unii sunt abia de câţiva ani, alţii parcă sunt de-o viaţă în capitala noastră, dar cu toţii au reuşit să scrie istorie la Chişinău, prin rezultatele obţinute în business şi prin notorietatea numelui, administrând afacerile unor companii importante.

S-au acomodat repede într-un mediu despre care anterior auziseră multe şi nu tocmai plăcute, s-au convins că în Grădina Publică te poţi plimba la fel de plăcut ca în Cişmigiu. Au întâlnit şi situaţii mai puţin plăcute, da, na – fiecare pădure cu uscăturile sale. Au demonstrat colegilor de peste Prut şi din lumea întreagă că şi la Chişinău se pot obţine performanţe în afaceri. Acum pot să-şi ia rămas-bun şi cu un „paka”, chiar dacă, la venirea lor, limba rusă era balaurul cu multe capete pe care îl întâlneau cam peste tot – în stradă, la TV, la cinema… Acum au găsit calea cea mai directă către sufletul moldoveanului, pe care el singur nu-l prea înţelege uneori. Michele D’Introno (Metro Moldova), Mircea Jugănaru (Avon Moldova), Sorin Andrei (BCR Chişinău) şi Doru Petruţi (IMAS) vin să ne spună povestea aflării lor la Chişinău, trăirile şi impresiile avute, cum ne văd ei pe noi şi cum reuşesc să se acomodeze.


Text: Marcel Toma. Veronica Vladei.
Foto: Vadim Jantîc.

Doru Petruţi
34 de ani
Director IMAS-INC Chişinău

Aparent, are un chip „de sticlă” de zici că-i luat din Garda de Onoare a Preşedintelui, imagine care-l ajută mai ales în faţa politicienilor moldoveni. De fapt, omul e maramureşean…

Personalitatea-i nu poate fi trecută cu vederea, este pasionat de lectură (are şi două cărţi pe care nu le-a lăsat din mână - Oscar Wilde, „Portretul lui Dorian Gray” şi Hermann Hesse, „Narcis şi Gură de Aur”. La hobby-uri adăugăm termeni ca bicicletă, cal, barcă, vrea să-şi facă o fermă, adoră să stea cu oamenii. Nu e un tip modest şi a rămas mirat că în rM lumea se uită cu suspiciune dacă zici că eşti cel mai bun — numai proştii sunt modeşti, poate au şi de ce.

A făcut şah de performanţă, dar la 12 ani a înţeles că nu va ajunge campion mondial, aşa că s-a lăsat. Fiind un băiat sărac, şi-a dat seama că singura şansă să devină „cineva” era munca şi sinceritatea depusă în profesie. Încă din facultate avea ambiţia să facă din numele său un brand, unul mai puternic decât al firmei la care lucrează, să se ştie despre Doru Petruţi că lucrează la IMAS, şi nu invers. Apropo de IMAS, a venit la Chişinău în septembrie  2004, având sarcina să închidă filiala Institutului de Marketing şi Sondaje de la Chişinău, unde s-a reţinut mai mult decât era planificat – după câteva luni foarte dificile, a mers la foştii săi şefi şi le-a spus să-i dea mână liberă pentru a redeschide firma al cărei director urma să fie. Zis şi făcut, dar i-au mai spus că nu o să-i dea niciun ban şi s-au ţinut de cuvânt. Apoi a urmat o cursă pe care n-ar vrea să o repete niciodată. Totuşi, după lungi eforturi, investiţii şi un mare elan, a reuşit să reînvie această firmă. Asta însemnând ani de dezvoltare, construcţia unui sediu, angajaţi, proiecte...

Prima regulă impusă angajaţilor a fost „vii când vrei şi pleci la fel” – complicat în RM, unde lumea e obişnuită să vină la ora 9 şi să rupă uşa la 17.00. A găsit aici puţine posturi de televiziune care emiteau în limba română, iar seara putea privi doar telenovela „Numai iubirea” – a văzut toate episoadele. În rest, doar filme în limba rusă, pe care nu o ştia la vremea respectivă.
Dacă s-ar căsători în următorii ani, ar prefera să facă o nuntă în stil tradiţional moldovenesc, pentru că, recunoaşte, s-a ataşat destul de mult de cei de aici, cu tot cu plusurile şi cu minusurile pe care le au. Le sugerează moldovenilor să se gândească la lucruri mici – cultura începe de la detalii. Şi să investească în educaţie. Şi să-şi aleagă cu grijă conducătorii, ca RM să aibă în fruntea ei oameni cu vocaţie.  

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

"Încă din facultate avea ambiţia să facă din numele său un brand, unul mai puternic decât al firmei la care lucrează, să se ştie despre Doru Petruţi că lucrează la IMAS, şi nu invers."

Imi pare ca nu e foarte clar spus.
Ion   -  
03 August 2012, 17:30
Sus ↑
E o personalitate
E un om MARE
E o inciclopedie pe picioare,
Foarte citit si destept.
O MINDRIE DE OM.

Angela   -  
06 August 2012, 14:56
Sus ↑
Îi apreciez munca de zi cu zi , ambiția și curiozitatea de a spune lucrurilor pe nume
Aliona   -  
03 Februarie 2015, 15:02
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău