VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
4 la 4 - Valeriu Jereghi şi Emilia
 Descarcă
Iunie 2012, Nr. 98

4 la 4 - Valeriu Jereghi şi Emilia

Comentează   |   Cuprins

Numele regizorului Valeriu Jereghi ni se asociază astăzi cu succesul filmului „Arrivederci”, dar şi cu o mulţime de alte filme şi spectacole, regizate într-o experienţă de aproape 40 de ani. Pentru Emilia, fiica cea mai mică, a scris „Păsări călătoare”, dar fetiţa e prea mare acum pentru acest rol. Face trei ani pe doi iulie – s-a născut când tatăl ei avea 60 de ani, şi ne-a spus că este „deşteaptă, ascultătoare, înţeleaptă, frumoasă şi cuminte”!

>> Pe la 7 ani m-am dus prima dată singur la film. Era un cinematograf de vară, fără acoperiş şi rula filmul „Vedima”, despre o femeie frumoasă din pădure, cu păr verde. Acest film mi s-a asociat cu viaţa care mă aşteaptă, în care eu trebuia s-o caut pe această femeie. Pe fondul dragostei dintre părinţii mei, vroiam să am parte de o dragoste şi mai mare.

>> Casa noastră era pe malul râpei. Apele de după ploaie aduceau muniţii de război, iar noi le căutam în mâl, le adunam şi le păstram prin beciuri, ca să fim înarmaţi dacă începe alt război.

>> Acum 60 de ani, cu toată sărăcia şi nevoia din ţară, principiile educaţiei erau cu totul altele. Eu cu sora mea Galina eram ghidaţi aşa cum le convenea părinţilor ca să ne creeze o viaţă mai uşoară. Orice copil trebuia să uşureze viaţa întregii familii. Acum e invers – cu cât mai multe bătăi de cap îţi dă un copil, cu atât e mai deosebit. Te împaci cu ideea, îţi educi mai multă răbdare. Pe atunci, educaţia copiilor era un monolog al părinţilor. Astăzi, este un dialog dintre părinţi şi copii.

>> Copilăria Emiliei e foarte diferită de a mea. În primul rând, suntem la o distanţă de 60 de ani (zâmbeşte). Deşi e acelaşi teritoriu, acelaşi loc sub soare, aceeaşi dragoste enormă a părinţilor. Dar ea ştie deja iPadul, se descurcă perfect pe Youtube, mânuieşte tehnica de minune. Şi asta e bine atâta timp cât e în doze normale, nu e agresiv şi nu e un bombardament de culori şi sunete. Nu îmi fac griji pentru Emilia, pentru că văd că ea preferă culorile pastelate, iar urechea ei selectează muzica de calitate. O deranjează aritmia şi agresivitatea în muzică.

>> O implicăm pe Emilia în discuţii serioase, iar ea îşi asumă rolul de gânditor, îşi expune părerile, intuitiv în majoritatea cazurilor, şi dă greş foarte rar. Ne ajută să avem o dispoziţie bună, să fim mai luminoşi. Ea ştie că în viaţă anume aşa trebuie să fie, e o pacifistă şi intervine de fiecare dată când apare vreo neînţelegere în casă. Seamănă cu mama mea, Dorina, are ochii, manierele şi vocea ei.

>> Emilia călătoreşte încă de când era în burta mamei sale, Ana – promovam filmul „Arrivederci” şi am mers împreună prin toată Europa. De atunci îi plac călătoriile. Pentru ea, geamul maşinii e un ecran prin care vede imaginea în ansamblu, şi nu doar un singur element.

>> Acum şapte ani, am lăsat totul la Moscova şi am revenit în Moldova ca să fac filmul „Mirajul dragostei”. Apoi am făcut „Arrivederci”, care a luat, până acum, 15 premii internaţionale de clasa A şi a inaugurat Bulevardul Gloriei Cinematografice din Truskaveţ, Ucraina. Sunt mândru că am avut curaj să mă întorc acasă când toţi plecau, dar aşteptările nu mi s-au împlinit şi acum nu-mi pot răspunde la întrebarea „N-am greşit eu oare?”.

>> Am fost alături de Nichita Mihalkov în Uniunea Cineaştilor din Rusia din 1990 şi am văzut din interior cum s-a făcut reforma cinematografiei pas cu pas. Ar fi un model perfect pentru noi şi cred că aş accepta să mă ocup de reorganizarea cinematografiei moldoveneşti, dacă ar veni o propunere la nivel înalt. În Rusia, cinematografia a renăscut pentru că Mihalkov a fost numit consilier al lui Putin în acest domeniu şi i s-au oferit toate şansele şi libertatea să-şi aplice cunoştinţele profesionale pentru a realiza această reformă.

>> În Moldova poate exista cinematografie profesionistă, cu aspect propriu, dar după modele internaţionale, cu relaţii bune de prietenie şi colegialitate cu toate ţările europene. Dar asta trebuie să se întâmple înainte ca acest teritoriu cinematografic să fie ocupat de americani prin România şi de ruşi prin Ucraina.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

Din cîte observ, la tine e greu cu totul. Adresazăte la medici că pot să te ajute.
ileana   -  
25 Februarie 2013, 07:57
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău