VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
4 la 4 - Iurie Colesnic şi Silviu
 Descarcă
Iunie 2012, Nr. 98

4 la 4 - Iurie Colesnic şi Silviu

Comentează   |   Cuprins

Dacă vrei să afli ceva despre istoria sau personajele Chişinăului, cea mai indicată persoană este Iurie Colesnic. Deţinător al unui bagaj de cultură şi cunoaştere enorm, domnul Colesnic încearcă să-i transmită şi fiului său, Silviu, în vârstă de doi ani şi jumătate, dragostea de carte. Şi are succes – cartea preferată a lui Silviu este o enciclopedie în limba germană, pe care îi place s-o răsfoiască cu ochelarii tatălui său pe nas. Diferenţa de vârstă de 54 de ani nu-i împiedică să aibă o relaţie strânsă şi să joace fotbal împreună.

>> Aveam 5 ani. M-am trezit într-o dimineaţă, când soarele abia răsărea, era răcoare, mi-am tras maioul peste genunchi şi mă uitam cum de după dealul Hirovei se înălţa un balon enorm de foc, şi în acel moment am auzit o voce: „Ţine minte acest Soare, mai târziu va trebui să-l descrii”. Am devenit scriitor, am scris peste 50 de cărţi şi-mi pare că e foarte puţin pentru vocea care m-a rugat să ţin minte acea clipă.

>> Toată viaţa mea conştientă am visat să devin fotbalist şi altă profesie nu recunoşteam. În compunerile şcolăreşti, când scriam despre acest vis al meu, stârneam mari discuţii în cancelaria şcolii, fiindcă, după părerea dascălilor de atunci, o asemenea profesie nu exista. Astăzi, fotbaliştii sunt cei mai plătiţi salariaţi din lume...

>> Am făcut studii la Facultatea Mecanică a Institutului Politehnic, pentru că avea o echipă foarte bună de fotbal – Politehnica. Îmi plăcea foarte mult cum joacă, absolut în mod creator, inventiv şi şmecher studenţeşte. Nu mă interesa cariera de inginer şi ştiam de pe atunci că n-o să profesez această meserie.

>> Am jucat fotbal, apărând mai mulţi ani la rând poarta echipei Politehnică, iar mai apoi antrenând o echipă de adolescenţi, care a devenit campioana Moldovei. Astăzi joc doar cu Silviu, care este un amator de „gol” şi facem acest lucru aproape câte trei ore pe zi.

>> Eu pe orice copil îl percep ca pe un adult şi discut cu el întocmai aşa. Copiii iubesc să fie respectaţi la fel de mult ca maturii.

>> Deosebirea dintre copilăria mea şi a lui Silviu este în primul rând la nivelul perceperii informaţionale. Silviu la 2 ani scrie alfabetul la computer şi aceasta este firesc pentru el, pe când eu singur îmi meşteream maşinuţele şi avioanele care trebuiau să zboare. Dar din această cauză eu nu eram mai puţin fericit ca el, fiindcă marele secret al acestei lumi este actul creaţiei...

>> Acum mă simt ca un om care nu are vârstă şi mă comport cu Silviu întocmai aşa cum m-am comportat când am avut primul copil. Deosebirea constă doar în alte posibilităţi materiale şi faptul că Silviu mă vede mai des la televizor decât putea s-o facă Cezara sau Brânduşa.

>> Prin felul său de a fi, Silviu este recunoscut de toată curtea, de copii şi adulţi, drept un lider incontestabil. Unicul lucru care aş vrea eu să-l învăţ e să preţuiască Timpul, este cea mai importantă lecţie pe care pot să i-o dau, şi pe care el o va putea aprecia doar peste un Timp.

>> Viitor în Moldova pentru fiul meu nu văd. Cu nepotismul şi cumătrismul de la noi, Moldova nu are decât şansa să ajungă un stat oriental, de aceea cred că Silviu va urma o şcoală superioară peste hotare, cum au făcut-o şi surorile lui, iar mai departe el va decide singur, să revină în Moldova sau să lucreze în folosul altei ţări.

>> Visul meu dintotdeauna a fost să fac ceea ce am năzuit şi să am doar un singur judecător – conştiinţa mea.

>> Termin de scris volumul 10 al „Basarabiei Necunoscute” şi, pentru un timp, acest proiect va rămâne îngheţat. Vreau să fac o reeditare, fiindcă există foarte multe solicitări, iar eu nu mai am exemplare. În paralel, lucrez la cartea a doua din ciclul „Chişinăul din amintire”, care se numeşte „Chişinăul şi Chişinăuienii”.

>> Politica noastră de la 1990 încoace aşa şi a rămas una nedefinită. Ne uităm c-un ochi spre Europa, iar cu altul spre Asia, unii se uită spre Bucureşti, alţii spre Moscova. În viitorul apropiat nu văd o idee care ar putea solidariza populaţia Moldovei divizată politic, etnic, confesional, economic, cultural. Politicienii nu fac nimic ca să rostească adevărul (excepţie – Mihai Ghimpu) care ne-ar elibera de grelele poveri ale unor moşteniri imperiale, de aceea rămân un sceptic.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

dle colesnic fiul d-tale are o singura sora eleva, bucurate de ea si de fiu dar cele doua lasale peste hotare, printre straini.
anonim   -  
26 Septembrie 2012, 11:25
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău