VIP Magazin
29 Septembrie 2020
Print
Print
Print
Print
11 pentru România. Regele telenovelelor
Aprilie 2008, Nr. 48

11 pentru România. Regele telenovelelor

Comentează   |   Cuprins

Iura LUNCAŞU
regizor


CV PE SCURT:
S-a născut la 12 iunie 1973, în Dubăsarii Vechi, Criuleni. Face Liceul de muzică „M. Glinka”. Absolvent al Facultăţii de Teatru de la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi. Debutează în calitate de actor la Teatrul din Piatra Neamţ (mai târziu, se angajează la Teatrul din Iaşi), joacă în spectacole precum „Hamlet”, „Visul unei nopţi de vară”, „Antigona”, „Orfanul Zao”, „Bolnavul închipuit”, „Cântăreaţa cheală”.

De patru ani, Iura Luncaşu e supraocupat. Meseria lui se numeşte simplu – regizor de film. Fenomenul Luncaşu înseamnă „Numai iubirea”, „Lacrimi de iubire” şi „Iubire ca în filme”, producţii ce au adunat milioane de români în faţa ecranelor. Puţini ştiu că primele telenovele româneşti sunt făcute de un basarabean născut pe malul Nistrului. A ajuns la regie din orgoliu: a făcut zece ani de muzică, vreo şapte – de teatru, o perioadă a fost reporter şi producător al unei emisiuni TV. Astăzi, Iura Luncaşu lucrează la cel de-al patrulea film de succes – „Inimă de ţigan”.

În copilăria sa se vedea un fel de Jimmi Hendrix şi prin clasa a opta a renunţat să fie elev exemplar şi sârguincios. „Brusc, am devenit un rebel. Eram în conflict cu tatăl meu din cauza acceselor de personalitate. Nu mai învăţam ca înainte, pentru că eram convins că în viaţă o să fac muzică şi n-o să am nevoie de matematică şi fizică. Tatăl meu, om cu trei facultăţi, îmi spunea că am să ajung tractorist”. După ce a absolvit şcoala medie şi cea de muzică, urma să dea la Conservatorul din Chişinău. În timp ce se pregătea de examene, profesoara lui de solfegiu şi pian i-a propus să dea la actorie. S-a enervat, crezând că-şi bate joc de el, după care a aflat că face parte din comisia de admitere de la Academia de Teatru şi Film din Bucureşti. „Mi-am dat seama că nu glumea, aşa că am hotărât să mă înscriu la examene. Până la urmă, am ajuns la Iaşi. Nu m-a tentat actoria pe moment, ci mai mult să-mi fac studiile în România”, îşi aduce aminte Iura, care a plecat de acasă în 1990.

După ce a absolvit Facultatea de teatru, a fost invitat de către Nicolae Scarlat, directorul Teatrului din Piatra Neamţ, în echipa tinerilor actori. „A fost o perioadă extraordinară, dar, cum lucrurile bune nu durează prea mult, am început să fiu dezamăgit de anumite chestiuni din teatru şi am renunţat la actorie”, spune cel care a reuşit să facă în teatrele de la Piatra Neamţ şi Iaşi câteva roluri foarte bune. Timp de doi ani, a colindat România în lung şi-n lat, fiind reporter şi producător al emisiunii „Am întâlnit şi români fericiţi”. S-a integrat destul de uşor în noua societate, „pentru că m-am ţinut de treabă şi, ca peste tot, am întâlnit oameni care nu mi-au vrut răul, însă nici nu m-au ajutat, dar şi o mulţime care m-au susţinut cu adevărat”.

Gustând din plin din actorie şi apoi din jurnalistica TV, Iura a revenit într-un târziu la meserie, în calitate de regizor (“Dădaca” la postul TV “2+1”,  „Căsătorie de probă”, două serii, de la „Acasă TV”). „Pe plan profesional, consider că am avut mai multe debuturi: în teatre ca actor şi ca regizor, în televiziune – ca reporter şi producător, în seriale de televiziune – ca regizor, în lungmetraje – tot ca regizor. De fiecare dată, demersurile au fost fie crearea unei poveşti, fie să particip cu tot ce am, cu tot ce pot la realizarea acesteia. Iar alături mi-au stat atât basarabeni, cât şi români, englezi, australieni”.

Despre telenovela regizată de Iura Luncaşu, „Numai iubirea”, s-a spus că a fost un adevărat fenomen cinematografic. Telenovela, produsă de „Media Pro Pictures” şi difuzată la „Acasă TV”, a înregistrat un nesperat succes la public, iar Iura Luncaşu a devenit între timp un brand al concernului „Media Pro”.

“La toate proiectele în care m-am implicat, am dat tot ce am avut mai bun. Nu am preferinţe, nu am nici nostalgii şi de fiecare dată îmi doresc proiecte noi, pe care să le fac mai bine şi mai bine. În munca la o telenovelă totul este complicat. De la lucrul cu actorul, lucrul asupra scenariului, coordonarea echipei... Nu regret nimic. Reuşitele sunt mereu mai mari când este mai multă muncă şi nimic nu e simplu”, spune Iura, care în ultimul său proiect, „Inimă de ţigan”, a colaborat cu Eugen Doga.

Între timp, regizorul moldovean s-a căsătorit cu Alina Alexandrescu, asistent de regie, cu care s-a cunoscut pe platourile de filmare de la „Lacrimi de iubire”. Vine destul de rar pe-acasă, unde îl are pe tata şi unul dintre cei doi fraţi ai săi, în schimb a înnebunit toată lumea de la Bucureşti cu poveştile lui despre Dubăsarii Vechi, Nistru, lacurile şi pădurile din împrejurimi.

„Succesul se datorează în general mai multor factori: poţi avea talent, dar, fără efort, n-ai reuşi nimic. Sunt convins că anume curajul este apreciat întotdeauna în orice domeniu. Nu este o „reţetă”, dar am de multe ori senzaţia că avem o mare calitate: Dumnezeu ne-a făcut unici şi, tocmai din acest motiv, putem crea poveşti unice şi de succes”.  


Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău