VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
11 pentru România. Milionar din Internet
Aprilie 2008, Nr. 48

11 pentru România. Milionar din Internet

Comentează   |   Cuprins

Călin FUSU
director general, „Neogen” SA,
portalul de internet nr. 1 din România


CV PE SCURT:
S-a născut la 29 aprilie 1974, în satul Pârliţa, r. Făleşti. Este pasionat de literatură (Bulgakov) şi muzică (rock-ul şi muzica portugheză).

Compania pe care o conduce Călin Fusu valorează astăzi peste 10 milioane de euro. La data scrierii acestui articol, peste un milion de persoane şi 20.000 de firme foloseau serviciile Companiei „Neogen” – lider al serviciilor on-line din România. „Neogen” operează cel mai mare site de locuri de muncă din internetul românesc – BestJobs.ro şi cel mai vizitat site de relaţii personale – Noi2.ro, precum şi portalul neogen.ro. În ultimul an, Călin Fusu şi-a extins afacerea în Bulgaria, Serbia, Muntenegru şi, mai nou, în Republica Moldova, fiind prezent pe piaţă prin site-ul Faces.md.

Călin Fusu a fost cel mai tânăr student al Academiei de Studii Economice din Bucureşti – la 16 ani s-a înscris la Facultatea de relaţii economice internaţionale, pe care a absolvit-o în 1995. „Când am terminat şcoala din satul natal, eram interesat să plec cât mai departe de casă”, spune cel care astăzi a devenit unul dintre cei mai tineri milionari români în euro, capital obţinut din servicii internet.

Istoria „Neogen” (se descifrează „noua generaţie”) începe cu anul 2000, perioadă în care Călin se afla la Târgu Mureş şi conducea o societate de retail în alimentaţie publică. Avea un salariu foarte bun şi prea mult timp liber, pe care a început să-l „investească” în răsfoitul presei americane pe internet, de unde a aflat despre tinerii americani care deveneau milionari, pornind afaceri pe internet. Citit şi decis: a pus pe internet un anunţ că angajează programator web. La solicitarea lui au răspuns Andras Nagy, Zoltan Bodo şi Robert Laszlo, care, împreună cu basarabeanul, sunt la ora actuală acţionarii „Neogen”. La început, compania se numea „RoGenerator” şi se ocupa mai mult de realizarea paginilor web şi de furnizarea soluţiilor e-business. În septembrie 2000, „RoGenerator” lansează primul portal imobiliar din România – www.ecasa.ro. Peste un an, alt portal al companiei, „BestJobs.ro”, primeşte confirmarea pentru cel mai bun site de joburi din ţară.

Nimeni nu l-a susţinut în debutul carierei sale: a început să lucreze în calitate de broker la bursa de valori şi analist investiţional. „Mi-am început afacerea în condiţii normale, ca orice om care a terminat facultatea – ăsta-i tot secretul.” Desigur, a muncit mult peste program şi a stat câţiva ani fără salariu. În ceea ce priveşte locul de baştină, Călin nu a fost niciodată etichetat, pentru că „oamenii sunt interesaţi mai curând de rezultate decât de „etichete”. Integrarea într-o societate depinde de faptul cum eşti şi de ceea ce vrei să faci”.

În iulie 2003, „RoGenerator” şi-a schimbat denumirea în „Neogen”. Călin preciza la acel moment că „schimbarea numelui firmei vine ca o confirmare a faptului că ne concentrăm exclusiv pe piaţa de comerţ electronic şi de recrutare on-line în România. „Neogen” înseamnă noua generaţie. Atât serviciile oferite de noi, cât şi clienţii care apelează la ele, fac parte pe deplin din „secolul digital”. Planurile de viitor ale omului de afaceri de la Pârliţa înseamnă extinderea regională a businessului. „Neogen” deţine unele dintre cele mai populare site-uri din Bulgaria şi Serbia şi îşi proiectează business-planurile pentru Croaţia, Bosnia şi Macedonia. Călin este de părere că internetul va influenţa în viitor trei domenii importante ale vieţii noastre cotidiene – televiziunea, telefonia şi comerţul.

Este un om de afaceri calculat şi nu aruncă banii în vânt - reinvestirea profitului este o politică prioritară a companiei (şi dacă ar avea mai mulţi bani, ar mai cumpăra nişte site-uri). De aceea, preferă să muncească zi şi noapte, să gândească strategic, ca să anticipeze tendinţele. Încurajează foarte mult tinerii şi, mai în glumă, mai serios, spune că „Neogen” este „un MBA în afaceri on-line”. Deocamdată, nu este căsătorit şi unul din planurile lui de viitor se referă anume la acest capitol important al vieţii.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău