VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
10 tineri artişti de perspectivă
August 2014, Nr. 122

10 tineri artişti de perspectivă

Comentează   |   Cuprins

Zece interpreți. Tineri care s-au lansat acum câțiva ani sau chiar recent pe piața muzicală autohtonă, talente incontestabile ce-și pun în față misiuni mari, personalități ce și-au propus să se reflecte altfel decât alții prin muzica lor, dar care, în același timp, nu fac decât să-și trăiască pasiunea. Considerăm că sunt 10 cei mai buni.

Reușesc să devină adevărate staruri? Sunt sau nu ei viitorul muzicii autohtone și ce avânturi îi pot oferi? Am oferit misiunea de a găsi răspunsul la respectivele întrebări celor patru experți implicați în proiect, oameni care știu cum și în ce ritm respiră muzica de acasă: Victoria Cușnir, Victoria Bucătaru, Iurie Bădicu și Alla Donțu. Fiecare dintre experți a oferit participanților și punctaje pe o scară de la 1 la 10. Să înceapă diagnoza.1. Dara

Victoria Cuşnir: Interesantă prezenţă în peisajul nostru. Atipică, deşi atât de a noastră. Îşi ştie preţul, mai exact producătoarea ei. Are pretenţii. Cu pretenţii nobile şi arome de parfum s-a lansat. A ştiut să se pună în valoare alături de Carla’s Dreams. Denotă temeritate. Speră să n-o apuce bătrâneţile pe-aci. Duetul cu ucraineanul Vlad Darwin o demonstrează. E curios la braţul cui va păşi dincolo de Prut? Şi apoi ce hotar va mai forţa? Are viitorul în faţă. Are o voce care-i permite practic orice capriciu. Are alături o echipă cu creierele încinse. Planuri şi perspective. Deci, are!
10 puncte


Victoria Bucătaru: Este una dintre cele mai interesante apariţii în showbizul autohton. Are o echipă profesionistă şi pedantă, care lucrează zi şi noapte pentru un produs bun. Fiecare colaborare a Darei are un sound proaspăt şi diferit.
10 puncte


Iurie Bădicu:
Este cea care a avut o ocazie din 100 şi a fructificat-o. Are personalitate, o poţi recunoaşte atunci când o vezi, dar şi când o auzi. Faptul că are în spate, dar şi în faţă un producător (Alla Donţu) o face să greşească mai puţin. Cred că steaua ei abia se aprinde.
10 puncte


Alla Donţu:
Dara – 10 puncte pentru că e „a noastră”. Şi pentru că munceşte, pentru că ştiu despre perspectivele ei, poate pe alocuri mai bine decât ştie chiar ea!!!


Total:
10 puncte2. Curly


Victoria Cuşnir: Fără mult zgomot a captat atenţia, a ridicat semne de întrebare, a stârnit curiozităţi. Totul ca la carte. Deşi imaginea şi-a construit-o în alb-negru sau pe ici, colo în nuanţe mai palide şi deşi piesele ei nu abundă în cele mai aprinse tonalităţi, creţoasa asta ascunde în sine o gamă largă de culori. Dincolo de interesul mare pe care l-a provocat, nu pare să-l şi susţină. Calculată în toate mişcările pe care le face, rămâne relativ retrasă. După Eurovision a păşit în scenă doar de două ori. Nu pare să bată fiertul cât e cald. În nici o jumătatate de an de la apariţie a lansat trei piese, două dintre ele având şi videoclipuri – n-ai cum spune că nu e performanţă, dar statul îndelungat în străchinuţa ta mult bine nu face. E de perspectivă, şi ştiu că ar vrea să sară gardul, dar pentru asta trebuie să-ţi faci vânt. Dacă la ceea ce are ar adăuda un strop de îndrăzneală, oficial i-ar merge mult mai bine.
10 puncte

Victoria Bucătaru: Curly tratează lucrurile diferit, are o carismă foarte specială, stie ce înseamnă să cânţi, nu să interpretezi, şi a demonstrat că şi în Moldova se poate.
10 puncte
Iurie Bădicu: Proiectul este unul deosebit, asta e important. Însa dacă şi a treia piesă se va asemăna atât de mult cu primele două, atunci parese că se va şablona într-o nişă de unde cu greu va ieşi. Oricum, şansele unui succes internaţional sunt mari.
8,5 puncteAlla Donţu: Ar fi doar un „nouă”, pentru că mi se pare cea mai „cu atitudine” apariţie la orizontul muzical autohton din ultima vreme… Perspective? Totul depinde de ea şi alchimia echipei de care aparţine. Apreciez mult faptul că ştie a fi, cel puţin pentru start, un membru sănătos al unei echipe încă libere în gândire şi exprimare. Succes! Ţin pumnii!!!
9 puncte

Total: 9,3 puncte3. Guz

Victoria Cuşnir: Guz a trecut prin multe ca ajungă aici. Guz a încercat de toate şi acum parcă ştie ce vrea. Guz are suficientă experienţă şi ani de scenă în spate – fie pe la colţ de scenă, fie chiar în lumina celor mai colorate reflectoare. Are experienţă şi ambiţie. Are curiozităţi şi entuziasm. Ele îl vor duce înainte. Există elemente care-l fac distinct şi are capacitatea de a acoperi mai multe genuri muzicale. Cu însuşirile sale şi un repertoriu de calitate, în câţiva ani uşor poate deveni un nume de linia întâi în showbizul moldovenesc.
10 puncteVictoria Bucătaru: Guz este unul dintre tinerii artişti care au reuşit să-şi facă loc în showbiz, şi anume prin maniera sa foarte specifică de a citi rap. Mai nou, prin proiectele cu Alex Calancea ne demonstrează că ştie să facă show.  
8 puncte


Iurie Bădicu: Are prea mult şi în Moldova nu are ce face cu el. Acest mult al lui Guz este un fel de talent care nu este pe gustul oricui. Poate că Moldova nu e ţara unde îl aşteaptă recunoaşterea, aplauzele şi florile, de care el nu are nevoie.
9 puncteAlla Donţu: Îmi place Guz!!! Pentru că sunt femeie, pentru că e aşa cum e, pentru că se caută fără frică şi pentru că ar putea fi cine se vrea, doar dacă tare ar vrea!!!
10 puncte

Total: 9,2 puncte

4. Nicoleta Gavriliţă

Victoria Cuşnir: Viitorul ei chiar pare să sune bine. Cel puţin, ea are toate ingredientele care i-ar asigura cărăruia luminată. Doar că ea ar trebui să dea direcţie clară paşilor săi. Un timbru vocal de o coloratură interesantă. Frumuseţe naturală asigurată, nici de carismă nu e lipsită. Chiar şi compozitor personal are. Compozitor care ţine la ea în mod deosebit, iar asta vine bine la mână. Nu-i rămâne decât să-şi stabilească clar direcţia şi să muncească cu toată dăruirea.
9 puncteVictoria Bucătaru: Ne-a tot spus minciunele cu ultimul ei single, dar aşteptăm contrariul. Nicoleta Gavriliţă lucrează de zor cu iubitul ei, dar încă nu ştim la ce. (râde) Experienţa căpătată la un show de peste Prut îşi pune amprenta pe activitatea ei şi vedem o cu totul altă Nicoleta decât cea de acum trei-patru ani de la Eurovisionul naţional.
8,5 puncteIurie Bădicu: Aproape că are tot ce e necesar pentru a fi o interpretă. Cel mai mult acum are nevoie de noroc. El este deosebit de important la începutul carierei, dar şi pe parcursul întregii vieţi artistice. Mai trebuie să-şi şlefuiască personalitatea pentru a fi inconfundabilă.
9,5 puncte


Alla Donţu: 8 puncte pentru că e talentată şi sexy atât cât să nu diminueze inteligenţa pe care o are.


Total: 8,7 puncte
5. Aliona Moon
Victoria Cuşnir: Un caz interesant. Judecând potenţialul vocal şi trambulina de pe care s-a lansat,  e clar că cel puţin în Moldova, cu asemenea caracteristici ai toate şansele unei reuşite. Judecând atitudinea, insistenţa, dorinţa, încetezi să mai înţelegi ceva.
7 puncteVictoria Bucătaru: Nu ştim unde s-a ascuns Aliona Moon după Eurovision, dar nu e tocmai potrivit acest lucru pentru un artist în devenire. De la „O mie”, nu a mai scos niciun single, iar diapazonul ei merită să fie alintat cu un nou hit.
9 puncte

Iurie Bădicu: Are voce bună. Apropierea ei de Pasha Parfeny a fost extrem de benefică, însă acum o costă ceva… Are nevoie de un hit nou. Dar şi de o activitate în afara muzicii, aşa…, să fie o alternativă. O văd interpretă de succes, dar şi o business lady de succes ori faţa unei companii internaţionale. 
9,5 puncteAlla Donţu: Aliona Moon... încep să fiu dezamăgită pentru că i-am oferit votul meu de încredere… Unde-s piesele noi? Experimentele şi căutările ei se fac prea mult aşteptate… 
7 puncte

Total: 8,1 puncte
6. Elena Karafizi

Victoria Cuşnir: O voce promiţătoare. Deşi face des prezenţă la evenimente, nu are încă un repertoriu propriu. În schimb, încântă publicul cu coveruri. Simplu, nu? Cânţi doar hituri. Factura vocii sale, care nu se încadrează în tiparul mioritic, îi permite să dea evergreenurilor o nuanţă personală. Dar totul până la un moment. E deja timpul să vină cu repertoriul propriu, că ar reuşi să coloreze scena de acasă.
8 puncte

Victoria Bucătaru: Elena Karafizi poate fi cu uşurinţă numită una dintre cele mai tari interprete de coveruri din ţară.
9,5 puncte
Iurie Bădicu: Muzica populară este şansa ei, pe care ar trebui să n-o rateze. Este adevărat că e plină lumea muzicală de soliste, dar ea este deosebită.
8 puncte

Alla Donţu: Elena Karafizi – talentată şi leneşă, frumoasă… Trebuie să-şi definească măcar pentru ea însăşi cine este ca artist, ce face şi cui se adresează prin muzica pe care o iubeşte. M-aş bucura dacă replica mea ar fi o provocare pentru ea, să iasă odată din anonimat!
6 puncte
Total: 7,8 puncte
7. Andrei Glavan

Victoria Cuşnir: Pentru mine, e cea mai frumoasă şi plăcută descoperire a anului. Geme talentul în fiecare kilogram al său. Şi le are, kilogramele. Şi nu-i strică imaginea. E atât de carismatic în felul său de a fi, încât poate nu ar mai avea acest farmec arătând altfel. Partea cea mai frumoasă e că a fost adoptat oarecum de Alex Calancea şi poate presta live la orice apariţie. Şi dau din el atâtea chestii interesante. Dacă se va ţine de Alex Calancea, viitorul său poate fi mai mult decât minunat.
10 puncteVictoria Bucătaru: Andrei Glavan are un timbru plăcut şi un accent în engleză de invidiat.
9,5 puncte


Iurie Bădicu: Uneori, pentru plăcere este destul doar o chitară, cazul lui Andrei. Alteori, doar chitara poate fi insuficientă.
7 puncte
Alla Donţu: Andrei Glavan – carismatic! Îi acord 5 puncte pentru că nu ştiu nicio piesă de-a lui… pentru că e în devenire.

Total: 7,8 puncte


8. Mani

Victoria Cuşnir: A impresionat într-o zi acum jumătate de an. Toţi au aflat de un Mani. A spart oala în care se cocea de opt ani – reprezentant al rapului moldovenesc. Piesa „O zi” a fost croită ori după alt tipar, ori din altă stofă. Rezultatul cred că l-a surprins chiar şi pe el, cel care timp de opt ani a tot lansat piese doar pentru prieteni. Dacă va menţine formula, se prea poate ca undergroundul să devină doar o amintire a tinereţii.
8 puncte

Victoria Bucătaru: Despre Marian Lupu alias Mani pot să spun că e un rapper cu flow foarte bun. Îşi ştie versurile şi crede în ele, ceea ce este un lucru important pentru un artist hip-hop.
8 puncte
Iurie Bădicu: Problema lui este numele, care poate fi schimbat la fel ca şi repertoriul. Oricum, succesul lui Marian este pe undeva, pe aproape. 
6 puncte


Alla Donţu: Mani (Marian Lupu) nu renunţă la ceea ce face, e foarte muncitor şi expresiv. Mani perseverează – asta mă face să-l admir… Aştept trackul pe care am să-l ascult în căşti…
9 puncte


Total: 7,7 puncte
9. Tany Vander

Victoria Cuşnir: Vă place, nu vă place, dar anul trecut Tany Vander şi-a pus în buzunar diploma care confirmă că e interpretă de muzică uşoară şi jazz. A avut mai multe debuturi, lucru specific acestei zone. În 2008 a debutat în trupa „Ciocolate”. Iar de cinci ani încoace îi face companie lui Dan Bălan. Ajunsă dincolo de nori atât de repede, vezi mai bine cum se învârte lumea. Blondă, frumoasă, sexy. E suficient doar s-o priveşti şi nu ai cum să nu înţelegi că viitorul ei altfel decât luminos nu poate fi, chiar dacă pe acasă nu prea stă.
8 puncte

Victoria Bucătaru: Blonda lui Dan (Bălan), Tany Vander ne-a uimit de-a dreptul la concertul lui Alex Calancea Band, când a interpretat perfect o piesă hip-hop. Flow-ul pe care l-a demonstrat atunci ne-a arătat cu adevărat ce poate face un pic de ambiţie.
9,5 puncte


Iurie Bădicu: Tot ce a făcut ea a fost parte a unui proiect bine pus la punct. Viitorul sună bine atunci când accentul se pune pe el, pe viitor. Vom ajunge şi vom vedea pe care element chimic va pune Tany valenţa dublă.
7,5 puncteAlla Donţu: Tany Vander – atât de frumoasă, încât nu se aude ce cântă!!!
6 puncte

Total: 7,7 puncte


10. Mevv

Victoria Cuşnir: Nu-i confundaţi cu trupa „Mew” din Danemarca. Şi acolo-s patru şi toţi băieţi. E ceva putred în Danemarca? Nu, ai noştri îşi ortografiază numele cu doi de V. Ai lor doar cu un W. Sunt cea mai recentă apariţie din industria muzicală a Moldovei. Timp de trei luni din momentul în care s-au cunoscut au adunat piese pentru un album. Cu una s-au lansat. Au filmat şi videoclip, să-i ştie lumea la faţă.  Defel întâmplător, în ultimul cadru din clipul lor apare Cătălin Josan. E clar că se mizează pe transferul de imagine. Mai mult decât atât, Mevv din faşă are în spate manageriţă şcolită la Londra. Asta ar putea să conteze mult, chiar dacă în Moldova totul e altfel decât acolo unde showbizul pe bune există.
8 puncte

Victoria Bucătaru: Mevv ne-a surprins cu un sound european, pe care, să recunoaştem, de mult îl aşteptam.
10 puncte


Iurie Bădicu: Un proiecţel interesant, cei din urmă pot fi cei dintâi, aşa că Avante!
6 puncteAlla Donţu: Fără îndoială, e talentat! Am impresia că nu a învăţat până una-alta a lucra în echipă (ţin cont de destrămarea atât de timpurie a proiectului PEENO). 
7 puncte


Total: 7,7 puncte

(Concept: Sergiu Gavriliță. Coordonator: Doina Popa)

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău