VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
10 personalităţi ale anului 2007 felicitate de “VIP magazin“
Decembrie 2007, Nr. 44

10 personalităţi ale anului 2007 felicitate de “VIP magazin“

Comentează   |   Cuprins

Ajun de sărbători cu zurgălăi. Revista de Crăciun. Ne frământăm în două şedinţe cum ajungem cu un semn de atenţie, dar şi cu un fotograf, la personajele care au răspuns „prezent” la „VIP magazin” în 2007. Şi cum nu ne-ar fi ajuns puteri să batem la fiecare uşă, alegerea a picat pe zece personalităţi ale vieţii publice de la noi care, în anul 2007, au mângâiat ochiul şi mintea cititorilor noştri, dar şi s-au manifestat din plin.
 
Astfel, cot la cot cu Moş Crăciun, am scris fiecăruia câte o epistolă, am îmbrăcat în mătase roşie câte o sticlă de şampanie mai dolofană, am ales patru crăciuniţe-manechin în calitate de soli, iar locul  saniei şi al renilor a fost luat de o limuzină Hummer albă ca zăpada. Chiar dacă am cam perturbat planurile şi ziua de lucru unora dintre cei vizaţi, am fost primiţi cu drag, emoţie şi petrecuţi cu jale că nu mai stăm – doar am dat startul felicitărilor de Crăciun!   

Marian Lupu
preşedinte al Parlamentului Republicii Moldova


Dl speaker a fost primul care ne-a întâmpinat alaiul. Mai bine zis, primii au fost... poliţiştii din paza Parlamentului – probabil, cea mai disciplinată pază pe care am întâlnit-o vreodată:  nu s-au lăsat oamenii înduplecaţi de rugăminţile noastre insistente şi nu ne-au permis să trecem cu maşina nici cu o jumătate de metru mai departe decât este permis. Sărmanele fete, au cam îngheţat. Între timp, Preşedintele Parlamentului, domnul Marian Lupu, ne aştepta deja. Ne-a primit zâmbind, cu fruntea descreţită după o dimineaţă mai puţin plăcută (în acea zi, la şedinţa în plen a Parlamentului, cu destule scântei şi pichetări de tribună, s-a votat Legea Bugetului pentru 2008), şi s-a arătat plăcut surprins de o felicitare atât de timpurie. În scrisoarea pe care i-au înmânat-o crăciuniţele noastre i-am oferit un coş plin cu promisiuni-surpriză în formă de fulgi pentru anul 2008 – în total, opt la număr.

În 2007
Şi-a consolidat imaginea de politician lucid, echilibrat. Pentru Occident, persoana sa este un indiciu că R. Moldova este parte a Europei şi nu este străină de valorile europene. S-a remarcat prin încercările de reformare a partidului de guvernământ.

Urări de la Moşu’ pentru 2008
Să fie cel mai iubit dintre politicienii PCRM şi nu numai. Să atingă, nu fără efort, înălţimea râvnită, iar aceasta va fi, cu siguranţă, mai mare decât propria-i înălţime – adică, nebănuită. Să meargă, şi mai departe, la piscină „cu noaptea-n cap” şi să facă arte marţiale.

Mihai Munteanu
tenor al Operei Naţionale


Ca să-l găsim pe tenorul-profesor Mihai Munteanu în sălile de studii ale Conservatorului, ne-am condus după auz (chiar dacă ne-a cam călcat ursul pe-o ureche pe când eram mici) – era în toiul unei ore. Nu s-a supărat că l-am întrerupt, ne-a primit cu căldură, s-a bucurat de cadouri şi de cuvintele frumoase din scrisoare, iar drept răsplată ne-a propus serviciile la care se pricepe cel mai bine – dacă vrem să cântăm, ne învaţă numaidecât. Am plecat cu gândul de a ne întoarce poate, cândva, în calitate de elevi ai maestrului Mihai Munteanu.

în 2007
În acest an, tenorul Mihai Munteanu a marcat 35 de ani de carieră strălucită şi 24 de ani de activitate pedagogică. Cel mai bun „Canio” al Europei, cum îl numesc englezii, are la activ aproape 1000 de spectacole jucate.

Urări de la Moşu’ pentru 2008
Să aibă parte de elevi talentaţi şi dornici să înveţe „meserie” de la un maestru. Să-şi duleze numărul de spectacole şi să mai concerteze şi în alte ţări, dar să nu uite nici de Moldova, că şi aici mai merge lumea la Operă din când în când.

Lorena Bogza
realizatoarea emisiunii „În PROfunzime”


Pentru a o felicita pe Lorena, a trebuit să urcăm la cel mai înalt punct al traseului nostru – tocmai la etajul 17, la redacţia PRO TV. Am găsit-o, desigur, muncind, la fel ca şi toţi ceilalţi membri ai echipei. Cu toate acestea, toată lumea a luat o pauză pentru a admira cadourile şi crăciuniţele. Lorena, citind scrisoarea noastră, a trebuit să admită că Moşul are dreptate când zice că „Din vârsta dulciurilor şi a jucăriilor de pluş ai ieşit, profesie ai şi parcă alta nu vrei, de salariu am înţeles că nu te plângi, dar dacă e vreo problemă, tot domnul Giosan e mai aproape.” Zâmbete, glume, voie bună, „La mulţi ani!” şi... am plecat mai departe!

În 2007
Emisiunea pe care o realizează este aşteptată în fiecare seară de luni de către telespectatori, aceştia fiind siguri de faptul că prezentatoarea nu îşi va menaja nici o clipă invitaţii, spre deliciul publicului. A contribuit decisiv la procesul de feminizare a actului de analiză politică.

Urări de la Moşu’ pentru 2008
Să aibă un fel de eter special pentru ademenit invitaţii la emisiuni – un fel de vrajă după care aceştia acceptă până în profunzime să vină la emisiune. La anul să fie tot echidistantă şi cuminte. Şi la fel de O.K în provocările şi colaborările cu cea mai tare revistă, ştie ea care.

Serafim Urechean
preşedintele Partidului Alianţa „Moldova Noastră”


Pentru dl Urechean, surpriza a fost totală – nu reuşise nimeni să-l anunţe că vom veni, aşa că, atunci când am dat buzna în biroul dumnealui, nu a mai avut timp să-şi ascundă mirarea şi şi-a dat frâu liber sincerităţii. A rămas atât de impresionat de cadourile şi de „solii” noştri, încât le-a oferit câteva scaune şi i-a rugat să nu plece prea repede. Nu ne-am permis să stăm prea mult – eram abia la al patrulea personaj şi alţii şase urmau a fi felicitaţi, aşa că domnul Urechean a trebuit să cedeze şi, într-un final, să ne lase să plecăm, dorindu-şi ca şi celelalte felicitări şi cadouri pe care le va primi în acest an să fie cel puţin la fel de plăcute şi, de ce nu, frumoase. Asta nu înainte de a primi felicitările şi urările Moşului pentru anul care vine şi de care nu are cum să nu ţină cont.

în 2007
A dat dovadă de caracter şi rezistenţă, resuscitând eficient formaţiunea pe care o conduce după abandonuri dureroase, fapt probat de scrutinul local. Într-o perioadă scurtă, a demonstrat că este nu doar gospodarul care are grijă ca în casele chişinăuienilor să fie cald iarna, ci şi un politician de clasă.

Urări de la Moşu’pentru 2008

Să facă bine, nu doar să le promită alegătorilor acest lucru.
Să le garanteze cetăţenilor călătorii fără vize în Europa, dar şi mai mult - şanse de revenire acasă. Să fugă de reacţiile în lanţ, care pot provoca „divorţuri” politice.

Mihai Dolgan
liderul formaţiei „Noroc”


Deosebit de modeşti din fire, membrii familiei Dolgan îşi făceau griji – cum să ne primească la ei în casă şi ce să ne pună pe masă. Aşa că, pentru a-i scuti de bătăi de cap, l-am „scos” pe maestrul Mihai Dolgan afară, în faţa limuzinei, şi l-am felicitat în plină stradă, sub privirile lungi ale trecătorilor curioşi. A rămas plăcut surprins că Moşul e la curent şi încântat de toată creaţia „Noroc”-ului, dar şi că ştie de necazurile vieţii şi ale carierei prin care a trecut dl Dolgan. Emoţionat, maestrul ne-a mulţumit şi ne-a urat „să fim sănătoşi”. Când eram gata să părăsim „locul faptei” – hop şi ne-am pomenit cu un ofiţer al poliţiei rutiere care nu s-a lăsat „mituit” şi înduplecat de misiunea nobilă a solilor lui Moş Crăciun, întocmindu-ne şi un proces-verbal pentru că parcasem neregulamentar. Bine că în Laponia „agenţii de circulaţie” sunt mai binevoitori cu renii.

în 2007
Formaţia pe care a fondat-o, a condus-o şi al cărei simbol a devenit o dată cu trecerea anilor, a împlinit 40 de ani. Cu această ocazie, familia Dolgan a fost invitatul nostru la aniversarea a treia a revistei „VIP magazin” şi tot ei, membrii familiei Dolgan, au fost protagoniştii unui supliment dedicat formaţiei „Noroc”. A fost anul în care această formaţie a revenit, într-un fel sau altul, „în auzul” publicului autohton.

Urări de la Moşu’ pentru 2008
Să aibă suficientă putere pentru a duce mai departe mitul „Noroc”-ului şi cât mai multă inspiraţie, pe care să o altoiască într-o nouă generaţie de hituri, pentru o nouă generaţie de ascultători.

Vladimir Filat
preşedintele Partidului Liberal-Democrat


Intrând în sediul Partidului Liberal-Democrat, ne-am dat seama că, după ce vom pleca, nimeni nu va mai avea chef de lucru acolo. Bine măcar că era sfârşitul săptămânii de muncă – vineri după masă. Pe domnul Filat l-am găsit în birou şi, pentru că l-am văzut foarte ocupat, nu l-am reţinut prea mult – i-am înmânat cadourile, am făcut câteva poze pentru istorie şi ne-am luat „zborul” spre următorul nostru personaj.

în 2007
Unul dintre personajele care au reuşit să se evidenţieze în anul care se încheie. A dat dovadă de curaj şi de ambiţie calculată de a ieşi în faţă.

Urări de la Moşu’ pentru 2008
Chiar dacă are o „vechime” serioasă în politică, să convingă multă lume să-l privească oarecum ca pe o faţă nouă în politica moldovenească.

Victor Miculeţ
preşedinte al Companiei „Auto Space”, importator oficial al automobilelor BMW în R. Moldova


Omul cu cele mai multe BMW-uri, Victor Miculeţ, era foarte ocupat în ziua când am mers noi „din casă-n casă” cu felicitări, aşa că a acceptat cam greu să ne primească. Dar, o dată ce am intrat, nu i-a părut rău, din contra, s-a bucurat foarte mult şi ne-a lăsat chiar, drept răsplată, să admirăm minunatele maşinuţe expuse în salon. Pentru că nu aveam deloc timp să zăbovim la o cupă de şampanie, domnul Miculeţ ne-a promis că, până la sfârşitul anului, vine să ne felicite la redacţie. Să sperăm că se va ţine de cuvânt.


în 2007
Este constant şi prosper în afaceri, adică în a-i face pe moldoveni să vadă în BMW mai mult decât o maşină. Să se simtă în rând cu lumea, până la urmă. Este un nume cu rădăcini serioase în mediul afacerilor din Moldova.

Urări de la Moşu’ pentru 2008
O sanie înzestrată cu cea mai performantă cutie de viteze, astfel încât, şi în 2008, să rămână cel mai ager şi mai inspirat promotor al automobilelor de elită. Cutia de viteze a Moşului îl va ajuta ca, în 2008, să-şi împlinească chiar şi visele stelare, iar capitalul să-l acumuleze cu o viteză nemaiîntâlnită.

Cleopatra Stratan
interpretă


Pe micuţa Cleo am găsit-o ca pe o adevărată domnişoară, seara, la cină, la restaurantul complexului „Leogrand Hotel and Convention Center”. Pentru ea am avut un cadou special – un şoricel de pluş, cu logo-ul „VIP magazin” imprimat, care să-i poarte noroc în anul care vine.  

În răvaşul său, Moşul i s-a destăinuit micuţei că a văzut-o pe „plasmele” centrelor comerciale din Tokyo cum îl cheamă „disperată” pe Ghiţă şi că drumul spre Moldova l-a parcurs uşor doar pentru că renii aveau în căşti Cleopatra Stratan şi îngânau mereu „Zuzu-zu”. Şi cu Ghiţă totul e O.K., chiar dacă, bezmeticul, încă nu-i în sat şi n-a înţeles ce-i cu viaţa lui.

în 2007
A provocat o adevărată explozie şi a bulversat ambele maluri ale Prutului cu al său Ghiţă, pe care îl tot aşteaptă cuminte la portiţă. Fenomenul Cleopatrei s-a extins şi peste hotare, fiind cunoscut din Italia până în Japonia.

Urări de la Moşu’ pentru 2008
Să aibă grijă de mama şi de tata şi să nu uite, totuşi, de portiţa ceea, de la care, până la urmă, pornesc toate. Dacă tot creşte ca în poveste, să vină prin Laponia, să vadă cum trăiesc Moş Crăciunii, la Polul Nord. Dacă tot n-a participat la Eurovision-ul din Finlanda, să dea o fugă pe la Moşul, s-o facă neapărat la anul…

Constantin Tănase
director al cotidianului „Timpul”


Ca un veritabil jurnalist, Constantin Tănase ne-a luat la întrebări înainte să începem noi cu felicitările – ce e asta, cu ce ocazie, de ce, pentru ce, de la cine, pentru cine etc...

Nu crede, omul, în Moş Crăciun şi că acesta poate trimite asemenea „delegaţii” cu treabă, chiar dacă ceva mai devreme decât s-ar fi aşteptat cineva. Nu i-am răspuns, i-am înmânat scrisoarea şi şampania şi l-am lăsat să răspundă singur la toate întrebările. Şi-a dat, oricum, seama că e de la Moşu, ba a mai şi pozat cu fetele din „delegaţia oficială a Laponiei”, aciuată pe meleagurile noastre. Nici nu cred că ar avea motive de nemulţumire atât timp cât Moş Crăciun are abonament la „Timpul”…

în 2007
Rămâne o piesă importantă atât în presa, cât şi în politica moldovenească. Mulţi îl contestă, dar şi mai mulţi îl respectă. Conduce cu succes un brand renumit pe piaţa media din Moldova. Mai nou, a câştigat la CEDO procesul împotriva Republicii Moldova – se pare că ziariştii lui Tănase sunt, totuşi, profesionişti.

Urări de la Moşu’ pentru 2008
Acum, că i s-a făcut dreptate, să aibă măcar tot atâta curaj ca şi până acum, dar şi răbdare...

Dorin Chirtoacă
primar general al capitalei


Cu primarul ne-a fost cel mai greu – întâi nu răspundea la telefon, apoi era plecat într-o delegaţie, iar când s-a întors a intrat, imediat, în şedinţă. Totuşi, când l-am găsit, nu l-am mai lăsat – aproape că am dat buzna la el în birou. Nedumerit iniţial de o astfel de „felicitare” prematură cu ocazia sărbătorilor de iarnă, s-a relaxat şi a acceptat-o când a înţeles despre ce e vorba. Ba chiar ne-a invitat să luăm loc la masă şi, ca un adevărat gospodar al oraşului, s-a interesat despre fiecare – cum ne cheamă, de unde suntem, cine şi unde lucrează, iar cei care învaţă – de ce nu sunt la cursuri? În fine, după ce a destupat şampania şi am ciocnit toţi pentru anul care vine (nu a acceptat refuzul nostru şi explicaţia „mai avem treabă azi”), ne-a mulţumit pentru vizită şi a declarat sezonul sărbătorilor de iarnă 2007-2008 oficial deschis.

în 2007
A devenit primar general al capitalei la doar 28 de ani, fiind ales în turul doi, la 17 iunie, cu 61,15% din voturi. Cu sau fără suportul cuiva, a reuşit să pună pe roate „maşinăria” care poartă numele de Consiliu Municipal.

Urări de la Moşu’ pentru 2008
Să-şi ducă mai departe cu răbdare şi curaj misiunea pe care şi-a asumat-o, dar să aibă grijă ce împarte, cu cine se împarte şi cui îi face parte. Să îndeplinească, într-un fel, rolul unui Moş Crăciun al Chişinăului - orice chişinăuian, fie copil sau vârstnic, domnişoară sau pensionar, politician sau cerşetor, aşteaptă o mână de ajutor din partea primarului.  


Text: Irina Tribusean şi Marcel Toma.
Stil şi vestimentaţie: Eugen Reabenchi. Foto: Dumitru Doru


Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău