VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Şef pentru o zi la „VIP magazin”. Dumitru Diacov
 Descarcă
Mai 2012, Nr. 97

Şef pentru o zi la „VIP magazin”. Dumitru Diacov

Comentează   |   Cuprins

Dumitru Diacov
preşedinte de onoare al pd, deputat în Parlamentul RM

Este politicianul care posedă de minune arta compromisurilor şi a dialogului, cel care a fost la „începuturi” şi a fost în stare să se menţină „la suprafaţă”, pe când numele colegilor săi de generaţie pot fi regăsite doar în paginile ziarelor de atunci. Jurnalist de profil, ştie cu ce se mănâncă pâinea noastră şi a mers în întâmpinare atunci când „VIP magazin” i-a propus să devină eroul revistei. A făcut-o cu diferite ocazii, inclusiv de două ori, pe copertă: împreună cu familia sa, în 2005, dar şi în ediţia dedicată celei de-a treia aniversări a revistei, în 2007.

„VIP magazin” şi VIP-urile
>> „VIP magazin” a apărut cu o idee ca să-i facă mai simpatici pe politicieni decât sunt în realitate. Cred că misiunea unui redactor, mai ales, pe la începuturi, a fost una destul de subtilă, delicată: cum să-i corcoleşti şi să-i convingi ca ei să accepte o cooperare şi o conlucrare cu revista? Politicienii noştri erau foarte vajnici şi foarte îngâmfaţi şi era greu să scoţi din ei ceva mai omenesc la suprafaţă, curiozităţi mondene, mai interesante pentru cititor. Acum, când a trecut timpul, mulţi politicieni din fotoliile celea au coborât cu picioarele pe pământ sau cineva i-a coborât şi ei devin mai deschişi. Din câte ştiu, cei mai tineri chiar caută această cooperare, mulţi vor să fie pe copertă şi în interior şi, astfel, au posibilitatea de a se prezenta puţin mai altfel decât sunt în realitate. Mai frumos, fiindcă acesta şi este profilul revistei: nu poţi să-l arăţi ca într-o emisiune de televiziune, real. Trebuie să-l îmbrobodeşti, să-l mai dai cu pudră, să-l duci la coafor.

Viaţa în roz
>> Aici nu vezi foiletoane, articole problematice despre chinurile ministrului sau deputatului – observi mai mult latura pozitivă, pe lângă tot ce avem noi nu prea vesel, câteodată, înverşunat sau chiar negru în „cealaltă” presă, la fel ca şi în viaţa reală. Revista doreşte să aducă ceva neobişnuit pentru tărâmul nostru, ceva mai aproape de lumea bună, lumea glamour. Cred că asta şi trebuie să se întâmple – pe lângă toate chinurile şi problemele noastre, trebuie să avem şi câte o insuliţă de lucruri mai cizelate, poate intenţionat, mai frumoase decât sunt ele în viaţa de zi cu zi.

În prima zi
>> …Aş face tot ce s-a făcut şi până „la mine”. Împreună cu echipa, aş căuta oameni potriviţi la momentul potrivit, i-aş prezenta cititorilor noştri ca să le mai trezim acestora o doză de interes faţă de ceea ce se numeşte mediul politic şi nu numai. Revista „VIP magazin” trebuie să aducă mai mult optimism decât este în realitate şi să ne facă viaţa mai diversă, mai frumoasă. Căutările care s-au făcut în toţi aceşti ani, calea pe care a parcurs-o revista, oamenii care au lucrat la ea – eu, unul, cred că toate acestea sunt la locul lor şi corecte.

>> Revista are deja un background. Ceea ce aş încerca nou, ca redactor, este să caut feţe de oameni simpli, fiindcă Moldova este bogată şi este cunoscută  prin deşteptăciunea oamenilor simpli. În principiu, mediu politic avem, cultură avem, fete frumoase din diferite domenii, la fel… Aş încerca să găsesc posibilitatea ca revista să nu fie doar a unei caste, să existe o legătură cu ceea ce este frumos lansat de dumneavoastră.

Targetul
>> Revista este concepută aşa încât să fie ca un luceafăr şi toţi să tindă să se ridice spre ea. Aş lucra pentru un public cititor ceva mai select, pentru că, dacă faci o revistă de mase, trebuie să cobori la nivelul lor cu tot cu unghiul lor de vedere a lucrurilor. Avem publicaţii de acest gen, iar „VIP magazin” trebuie să-şi păstreze linia, dar să nu lunece în cealaltă extremă, să nu se plaseze foarte sus... O fetiţă de 18 ani, care visează şi ea la ceva, trebuie să înţeleagă că ceea ce vede în revistă este accesibil şi posibil şi pentru ea, poate să fie şi ea ca „ei”: actriţă, cântăreaţă, politician. Dacă distanţa va fi prea mare, cei de „jos” vor renunţa să spere şi să crească.

Feţele şi ideile lor
>> Trebuie păstrat un echilibru între text şi imagine. Cred că şi pe alţii, la fel ca şi pe mine, îi interesează textul –
citeşti revista, dar nu poţi să te lipseşti de imagini. Totodată, dacă se va pune accent doar pe aspectul grafic, pe fotografie şi se va reduce din text, revista va avea de pierdut. Revista are nevoie de idei… Da, sigur, nu are nevoie de articole de analiză, de prognoză ş.a., dar atunci când văd o faţă interesantă, mă interesează nu doar cum arată în general sau în poza respectivă, ci cum gândeşte omul, cum vede lucrurile, cum apreciază el nişte chestii, încerc să simt cu ce trăieşte şi ce zace în el.

Preşedintele, cântăreaţa şi emigrantul
>> Vorbind despre oamenii pe care i-aş promova în revistă, eu cred că aş încerca să-l privesc altfel pe domnul Nicolae Timofti, să-l vedem şi pe interior, eu m-aş băga în sufletul lui şi aş încerca să aflu cum vede el lucrurile, ce-l frământă, ce-l deranjează, de ce a acceptat să fie preşedinte. Cine ar mai fi? …O cântăreaţă, un student, un emigrant care trăieşte de şase ani în Italia şi parcă vrea să vină acasă, dar nu vine pentru că ceva îl încurcă, ceva îl ţine, ceva îl opreşte.

Tradiţionalismul şi schimbatul bucatelor
>> Sunt mai tradiţionalist din fire, nu-mi place să schimb multe lucruri. Nici la „VIP magazin” nu aş schimba ceva de dragul schimbărilor doar pentru că am venit eu nou şef. Un proprietar de restaurant îmi spunea că vrea să schimbe bucatele şi eu îl întreb de ce ar face-o. Zice că lumea s-a săturat, la care îi spun că poate face careva schimbări, dar nu radicale. Eu vin la restaurant să mănânc o zeamă specifică şi dacă schimbă meniul, ce fac? Cred că şi revista voastră are parte de mulţi amatori de „bucate specifice” pe care le pot servi doar la voi. Iar dacă faci schimbări prea des, rişti să rămâi fără simpatizanţi.

Politica managerială, sondaje şi economii
>> Noi trăim într-o lume dinamică, se schimbă foarte multe lucruri, plus că trăim o perioadă de criză. Aşa că aş face nişte studii, sondaje, m-aş interesa care este auditoriul care caută şi citeşte „VIP magazin”. Dacă în criză se tot fac economii, aş economisi… Dacă se economiseşte pe salariile angajaţilor nu este o treabă bună, dacă se economiseşte pe calitatea revistei, atunci poţi să pierzi din cititori. Dacă aş fi managerul revistei şi dacă aş avea problemele respective, e mai bine să apară revista puţin mai subţire, dar să apară numaidecât. Şi la fel de interesantă, chiar dacă într-un volum mai mic. Pot reduce din careva alte cheltuieli, dar principalul este să păstrez marfa.

„Dezgolite frumos” şi „aripa tânără”
>>Accept rubrica „Dezgolite frumos” ca pe o frază întreagă, iar cuvântul-cheie în conceperea şi realizarea ei trebuie să fie „frumos”. Sunt atâtea femei frumoase în ţara aceasta, astfel că lipsă de candidaturi n-ar trebui să avem. Poate aş schimba niţel categoriile din care selectaţi acum personajele… Avem şi în politică destule femei frumoase, iar organizaţiile de tineret ale partidelor politice pot servi drept furnizoare de „cadre” pentru această rubrică. Aici mi-aş opri alegerea.

Biroul 430

Aici se naşte, se fierbe şi se cizelează materialul pe care, la un final fericit, cititorii noştri au ocazia să-l răsfoiască, dar, mai ales, să-l citească şi să-l înţeleagă. Aici au loc şedinţele redacţiei, „volantele” sau „planiorcele”, cum vi-i mai comod să le ziceţi. Este „coleg de promoţie” cu biroul 426, este la fel de stilat, doar că designul lui este mai puţin clasic şi mai masculin. Firesc, aici stă, munceşte şi creează Sergiu Gavriliţă, redactorul-şef „VIP magazin”.

Stăpânul biroului

Sergiu Gavriliţă

Este cel mai avantajat şi fericit dintre toţi cei de la revistă din simplul motiv că este singur în tot biroul. Creierul, tatăl – sunt cuvinte care i se potrivesc de minune, pentru că de el depinde ce, cum şi cât apare în „VIP magazin”. Fără „ştampila” lui nu părăseşte nimic perimetrul revistei şi nu ajunge la tipografie, cu siguranţă. Pasionat de istorie şi politică, are misiunea ingrată şi imposibilă de a-i demonstra lui „Toma necredinciosul” că Rapid e mai bună decât Steaua.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău