VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Zinaida Greceanîi. Femeia în care poţi avea încredere
Mai 2006, Nr. 25

Zinaida Greceanîi. Femeia în care poţi avea încredere

Comentează   |   Cuprins

„Poate renunţaţi, mi-a zis atunci când după luni de încercări zadarnice am ajuns în biroul ei de la guvern. Nu mi-a plăcut niciodată să apar prin ziare şi reviste şi nu cred că pe cineva interesează viaţa mea din afara cabinetului”. Sunt nevoită s-o dezamăgesc pe doamna prim-vicepremier şi să-i spun că mai e şi fotograful în anticameră şi că nu vom părăsi onorabila instituţie fără acest interviu. Oftează, ca şi cum ar fi urcat un deal greu de ţară. Şi zâmbeşte. “Bine, să încercăm.”

E uşor să comunici cu ea. Postul foarte înalt pe care-l ocupă nu te face nici să te bâlbîi nici, doamne fereşte, să-i tremuri în faţă şi poţi chiar să-ţi permiţi să constaţi în voce că arată foarte bine. Succesul, chiar dacă presupune multă muncă şi multă oboseală, conferă unei femei şi un aer distins, un soi de căldură care vine din interior, din ochi, din privire. A sărbătorit recent o aniversare cu rotunjimi frumoase şi elegante. Ca de fiecare dată, a întârziat la propria petrecere şi, ca de fiecare dată, prietenii familiei au întrebat-o la cine a venit. Funcţia de prim-vicepremier îi fură mai tot timpul. Iese din birou târziu după căderea amurgului, dar îi stă bine acest rol şi ţinuta de femeie preocupată nouăzeci şi nouă la sută de grijile ţării şi un procent de bucătărie, soţ şi copii.

Confidenţe de demult

În 1968, când a revenit la baştină din Siberia, avea 12 ani. Se născuse acolo, în casa pe care părinţii, gospodari de la Briceni, o construiseră în inima gerurilor. „Era un sat rusesc, acum a dispărut de pe hartă, dar trăiau mai multe familii de moldoveni acolo. Tata a fost constructor, iar mama lucra la o fermă de viţei. Să vedeţi cum i-au făcut moldovenii gospodari pe ruşi! Când am plecat, au vândut casa şi tata, la 62 de ani, a construit alta în Moldova... Cele şapte hectare de pământ ale familiei deveniseră proprietatea colhozului, casa noastră se transformase în hotel, mai târziu în maternitate – jumătate din satul Cotiujeni s-a născut în casa părinţilor mei. Am avut doi fraţi mai mari care au decedat. Unul – imediat după ce părinţii au ajuns în Siberia, cel de-al doilea – s-a născut acolo şi n-a rezistat. Eu sunt copil târziu, tata avea 50 de ani când am venit pe lume. Vorbeam mai mult ruseşte când am revenit şi a trebuit să depun efort ca să învăţ limba părinţilor. Am recuperat repede, chiar dacă limba „moldovenească” mi s-a predat în rusă. Vă imaginaţi aşa ceva?”. Nu. E cam dificil pentru noi. Dar a fost elevă eminentă până într-a opta. Pe urmă au urmat colegiul, universitatea şi alte soiuri de studii care au adus-o în poziţia din care o cunoaştem azi.

Femeie de carieră

Dnă Greceanîi, este greu pentru o femeie să facă carieră la noi?

Nu ştiu, nu m-am gândit la acest lucru. Toată cariera mea este construită din trepte pe care a trebuit să păşesc. Niciodată n-am tins să fac carieră, aşa s-a întâmplat. A fost doar ambiţia că dacă fac ceva, să fac bine. Or, ambiţia de a ajunge foarte sus nu m-a frământat, de ce să mint? S-a întâmplat ce s-a întâmplat... M-au ajutat colegii şi trebuie să recunosc că am avut noroc să am alături oameni buni pe dinăuntru şi înţelepţi. Ce aş remarca, mi se pare că la noi există mai multă încredere în femei. Dar, în general, ca să fie în rând cu bărbaţii, femeile trebuie să depună eforturi duble. Dar sunt şi unele avantaje de care trebuie să ştim să profităm.

La ce aţi renunţat de când aţi devenit o persoană foarte importantă? Cu certitudine, lucrul vă fură şi dimineţile, şi serile.

Probabil că gătesc mai puţin, mai ales că şi copiii au plecat de acasă. Rolul de a sta la bucătărie  îmi revine sâmbăta şi duminica, seara câteodată.

V-am văzut de multe ori la cumpărături. Cum este - lumea vă recunoaşte, se apropie de dvs. cu griji, probleme de rezolvat?

Se mai întâmplă câteodată şi momente curioase, ce să faci? Lumea este lume.

Credeţi că succesul schimbă omul?

Dacă este un om adevărat, succesul nu trebuie să-l schimbe, de ce să-l schimbe? Dimpotrivă, trebuie să-l facă mai simplu, mai apropiat de oameni. Vorbim despre succesul adevărat. Dacă este, mă rog,  pur şi simplu o fală, atunci e problema celor afectaţi de respectiva schimbare.

Ziceaţi că ascensiunea în carieră a venit de la sine. Care sunt calităţile care au facilitat acest urcuş?

Nu ştiu dacă sunt calităţi. Mie îmi place să am în echipă oameni deştepţi, poate mai deştepţi decât mine, să am ce învăţa de la ei. Şi aici, la Guvern, încerc să creez o echipă de băieţi tineri, care au şcoli foarte bune, capacităţi analitice şi mie îmi place să lucrez cu ei. Nici nu simt că este vreo diferenţă de vârstă.

Să înţeleg că aţi plecat de la Ministerul Finanţelor pentru că a fost decretul preşedintelui şi a trebuit să vă subordonaţi, nu aţi plecat de plăcere...

Nu e aşa. Lucrurile, viaţa în general sunt într-o permanentă mişcare şi nu poţi sta prea mult timp pe acelaşi loc. Dacă te opreşti, te complaci într-o anumită ipostază, poate să nu mai meargă nimic. Aşa cred eu. Oricum, activez în sistemul financiar de peste 30 de ani.

Cum e să lucrezi în acest domeniu? Nu aţi avut niciodată momente dificile în care să ziceţi stop, nu mai vreau, sunt prea multe cifre..?

Este principial să ai o poziţie. În sistemul financiar de stat trebuie să poţi gestiona fluxurile de bani, să le orientezi unde pot fi mai eficiente. Trebuie să-i convingi pe toţi ceilalţi că aşa este cel mai bine. S-a întâmplat şi invers – să mergi în parlament cu opinia ta şi să ieşi de acolo cu opinia parlamentului. Şi dacă ieşi tot timpul doar cu opinia altcuiva, atunci trebuie să înţelegi unde ai greşit.

Despre treburile statului

Cum comentaţi tot ce se întâmplă în domeniul exportului de vinuri? Cum va avea de suferit statul, întreprinderile, bugetul?

Evident că dacă se menţin astfel lucrurile, impactul va fi simţitor şi asupra sistemului financiar. Dar eu cred că situaţia se va redresa. Nu pierd doar agenţii economici ai Moldovei, pierd şi întreprinderile ruseşti, fiindcă investiţiile în întreprinderile vinicole sunt şi ale investitorilor din Rusia. Deci pierderile vor fi reciproce. Cât despre acuzaţiile cu privire la calitate, sigur că nu sunt întemeiate. Ruşii prin tradiţie au consumat întotdeauna vinurile noastre, medaliate şi premiate peste tot în lume.

Credeţi că se aşteaptă nişte concesii de ordin politic de la autorităţile noastre?

Eu nu ştiu, nu ni s-a vorbit despre aşteptări. Dar noi chiar dacă suntem o ţară mică, trebuie să avem demnitatea noastră, aceasta va fi şi un imbold pentru vinificatori să se gândească şi la preţurile de realizare, şi la calitatea vinurilor, şi la diversificarea pieţelor de desfacere. Şi să vedeţi că o să mişcăm lucrurile înainte.

Guvernul a elaborat o strategie de alternativă?

Noi lucrăm în condiţiile economiei de piaţă. Piaţa trebuie să dicteze. Evident că guvernul nu stă în aşteptare, ducem tratative cu alte pieţe de desfacere, cu Ţările Baltice, Polonia, cu Uniunea Europeană. Sigur că nimeni nu ne aşteaptă cu braţele deschise pe piaţa Uniunii Europene şi nu ne spune: „Veniţi şi aduceţi vinurile voastre!” Dar noi trebuie să demonstrăm prin calitate, nu prin cantitate. Trebuie să înţelegem că suntem o ţară mică şi nu putem exporta mai mult vin decât producem struguri.

Ce alte griji vi s-au pus pe umeri la Guvern?

Grija întregului bloc economic, asta îmi este atribuţia principală. Consider că un rol important îmi revine în coordonarea asistenţei financiară şi tehnicii externe care vine în ţară, sunt coordonatorul naţional desemnat de către Guvern şi în această calitate este foarte mult de lucru. Consider o realizare reluarea programului de asistenţă cu Fondul Monetar Internaţional, am ajuns la o înţelegere după patru ani de absenţă a acestui program – este bine pentru imaginea externă a ţării şi pentru atragerea investiţiilor străine. Lucrăm acum cu corporaţia americană, „Provocările Mileniului”. Avem şanse să obţinem fonduri mai mari sub formă de granturi şi atunci putem îndrepta aceşti bani la reparaţia drumurilor din republică. Şi aceasta este o prioritate şi vreau să o realizez.

Moldova redevine interesantă pentru investitorii străini?

Eu cred că da. Prima întrebare a directorului executiv al FMI, dl Kremers, care ne-a vizitat recent, a fost: „Spune-mi, te rog, ce s-a întâmplat în Moldova? Revin acum, după doi ani, şi constat că voi v-aţi schimbat. Voi sunteţi alţii. În Moldova lucrurile merg altfel. Spune-mi ce s-a întâmplat?”.

Şi ce s-a întâmplat?

Eu cred că s-au întâmplat multe. Am ajuns să recunoaştem ce putem să facem şi ce nu putem, ce e bine la noi şi ce e rău, de ce lucrurile merg altfel decât ne-am fi dorit şi tot mai multă lume percepe asta. Înţelege guvernul, societatea civilă, înţelegem ce putem face ca să mergem înainte.... Noi nu avem ce ascunde. Important e ca toţi să simtă grija de ţara asta, de neamul acesta. Tot timpul i-am acuzat pe politicienii care vorbesc de rău despre ţara lor atunci când ies în afara ei.

Dacă s-ar întâmpla să vină alt partid la guvernare şi dvs. aţi intra în politică şi aţi fi în opoziţie, cum aţi vorbi despre ţară?

Doar de bine. Putem să ne certăm aici, acasă, să spunem tot ce credem unul despre altul, putem avea opinii diferite, şi acest lucru e firesc, dar de asta e nevoie doar ca să găsim soluţia. Dar în afară, nu se poate.
 
...Personal

Sunteţi membră a Partidului Comuniştilor?

Nu. Mai am unele ambiţii pur profesioniste şi aceasta este important pentru mine.

În ciuda funcţiei, renunţaţi la foarte multe beneficii de care aţi putea profita. Locuiţi în continuare la bloc...

Locuiesc într-adevăr în apartamentul meu. N-am avut timp să-mi fac casă, pentru aceasta mai trebuie şi altceva. Copiii au plecat, iar eu şi soţul meu ne simţim bine într-un apartament cu trei camere.

Ce vă fac copiii?

Eugen este căsătorit de doi ani, este încadrat în câmpul muncii, stă cu chirie, sper să se mute curând într-un  apartament micuţ luat în ipotecă. Oxana este studentă în anul II la Moscova, face Relaţii Internaţionale.

Aţi vrea să reveniţi vreodată, într-un final, la Ministerul de Finanţe? Aţi zis că mai aveţi nişte ambiţii profesionale?

Pe unele le-am menţionat deja. Altceva e că mă pun în gardă relaţiile financiare dintre guvernul central şi guvernele locale. Este o ambiţie de demult, ştiu ce trebuie făcut, dar nu-mi ajunge timp. Aici trebuie să găseşti şi echipa respectivă. Poate cândva voi încerca. Îmi place foarte mult sistemul francez, dar nu-l poţi implementa la noi exact ca-n Franţa. 80 la sută din economie este concentrată în Chişinău şi asta nu este bine. Regiunile trebuie dezvoltate. Cât despre posibila revenire la Ministerul Finanţelor, cred că acolo este o echipă de profesionişti care se descurcă foarte bine.

Vă stresează lipsa de timp, lucrul continuu?

Probabil că pe mine m-ar stresa altă stare, lipsa de ocupaţie, dar, mă rog, e diferit, câteodată vii obosit acasă şi-ţi ajung puteri numai ca să ajungi până la pat.

Soţul dvs. e fericit că are alături o femeie împlinită?

Cred că trebuie să-l întrebăm pe el. Nu cred că este foarte fericit. N-are încotro. Dar el niciodată nu s-a bucurat de prea mare atenţie din partea mea, în majoritatea cazurilor, am fost lipsă de acasă. Dar rezistă şi mă sprijină în tot ce fac.

Dimineaţa reuşiţi să vă faceţi cafeaua?

Dar cine credeţi că mi-o poate face?

Soţul...

El nu ştie să prepare cafea naturală. Dar cum nu putem renunţa la această mică plăcere, de obicei, am eu grijă de asta şi de ceva la cafea, pentru că nimeni nu iese din casă nemâncat, este o tradiţie a casei...

Post scriptum

Recunosc. Nu am reuşit s-o descoperim pe doamna prim-vicepremier în întregime. Nici nu ne-am propus asta. Ca să mai avem unde reveni vreodată. Vreau să cred că am înţeles multe din felul ei deschis de a fi, din atitudinea fără ascunzişuri, din răspunsurile fără cramponări. O femeie pe care o cunoşti prea repede, nu te mai poate face curios a doua oară, te plictiseşte. Dar această frază deja nu se referă la ea.

Text: Rodica Ciorănică
Foto: Roman Canţîr


Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău