VIP Magazin
22 Februarie 2020
Print
Print
Print
Print
Zinaida Greceanîi: În Chișinău va fi mai bine
Iunie 2015, Nr. 131

Zinaida Greceanîi: În Chișinău va fi mai bine

Comentează   |   Cuprins

E prima și deocamdată ultima femeie prim-ministru din Republica Moldova, semănând oarecum cu prima femeie premier din Marea Britanie, Margareth Thatcher. Mai mult, Zinaida Greceanîi e acea doamnă de fier sensibilă faţă de problemele oamenilor, mai ales ale chișinăuienilor, care își doresc o capitală curată și ordonată. Nu a ales politica, ci politica a ales-o pe ea, dându-i misiunea de a combate oligarhia, haosul și populismul, dar de a promova valori precum dragostea de muncă, respectul și ordinea. E omul faptelor, mai puţin al vorbelor. Nu în zadar, în repetate rânduri, atunci când presa îi solicită interviuri, dna Greceanîi manifestă modestie și discreţie, așa încât să-i descoperim personalitatea pe îndelete. Însă unul dintre puţinele lucruri în privinţa cărora dânsa lasă discreţia deoparte este libertatea. E libertatea sinonimă cu pasiunea de a face lucrurile impecabil și corect.

Cum încep dimineţile dumneavoastră şi cu ce gânduri, planuri obişnuiţi să daţi start zilelor?

În fiecare dimineaţă pregătesc micul dejun pentru membrii familiei, discut cu ei planurile zilei care a venit și, înainte să plec la serviciu, îmi fac puţin timp pentru mine însămi.

Aveţi o agendă încărcată? Ce presupune ea?

Cea mai mare parte a timpului este dedicată activităţii de serviciu. Așa a fost de la începutul carierei mele și probabil anume această trăsătură – dragostea de muncă – m-a ajutat cel mai mult să avansez, să obţin rezultate bune, atât profesionale, cât și administrative.

Am și astăzi o agendă destul de încărcată. Îmi menţin forma de altădată. Și asta mă face să mă simt împlinită.

Pentru mine, munca la birou, primirea în audienţă a cetăţenilor constituie un ritual de ani de zile, la care am renunţat parţial abia acum, când sunt implicată în campania electorală pentru Chișinău. Deja eu mă duc în vizită la cetăţeni, le ascult doleanţele la locul lor de muncă și de trai.

Dacă ar fi să vă faceţi o autocaracterizare în câteva fraze, cine e Zinaida Greceanîi, din ce familie provine şi ce valori i-au fost educate acasă?

Prin disciplină și muncă, am ajuns să activez în sistemul financiar peste 30 de ani. Am însușit acest fel de a fi de acasă, din familia mea de oameni harnici, care m-au învăţat că aproape orice în viaţă se obţine prin muncă. Or, aceasta și respectul sunt valori care mi-au fost educate acasă. Ele într-adevăr îmi sunt de folos în viaţă.

Şi mediul politic ce valori v-a educat, ce lecţii v-a oferit?

Mediul politic reprezintă cel mai dificil test pentru caracterul oricărui om. Acolo afli dacă omul e din plastic sau din fier, dacă are valori morale sau e mercantil și fără scrupule.

În politică, principalele valori puse la încercare sunt modestia și sinceritatea. Și am văzut numeroase persoane care au fost distruse de propriile orgolii. Politica nu prea oferă valori noi, dacă nu le ai de acasă, din familie. În schimb îţi oferă lecţii de viaţă, te învaţă că totul e trecător și trebuie să-ţi păstrezi bunul nume ca om și ca profesionist.

Poate fi obţinut adevărul fără luptă?

Eu nu sunt sigură că există un singur adevăr. Mi se pare că luptele se dau nu pentru un adevăr, ci între mai multe adevăruri. Așa a fost pe tot parcursul istoriei.

Fiecare tabără pretinde că deţine adevărul, dar totul e atât de relativ. Cine a avut dreptate, asta se poate înţelege abia după câteva decenii, secole sau poate chiar mai târziu. Eu cred că un adevăr absolut, unanim acceptat, nu poate fi obţinut. În schimb, prin luptă sau convingere, poate fi impus un adevăr sau altul.

De unde începe cariera politică a Zinaidei Greceanîi? Este politica o pasiune a dvs.?

Nu am nicio pasiune pentru politică. E un domeniu pe care nu l-am putut evita în cariera mea, dar nu de dragul politicii, ci de dragul dorinţei mele de a obţine noi performanţe în plan profesional. Alteori, mi s-a propus să mă implic în rezolvarea unor situaţii de criză profundă și am acceptat propunerea ca pe o provocare profesională, precum și din simţul datoriei civice. Nu am ales politicul, politicul m-a ales pe mine.

În fond, întotdeauna m-am simţit mai bine acolo unde a fost nevoie de competenţele mele profesionale, mai mult decât de experienţa mea politică. 3516284.jpg

Care e avantajul faptului că nu sunteţi membru de partid?

Am evitat să devin membru de partid tocmai din cauza că nu am fost pasionată de politică și nici nu am vrut să fiu ghidată de ideologie partinică în funcţiile de răspundere pe care le-am avut. Ori de câte ori am avut vreo afiliere cu vreo formaţiune politică, eu am spus franc: Lăsaţi-mi libertatea de a acţiona așa cum cred eu că este eficient și corect din punct de vedere profesional.

Eu sunt un tehnocrat, un om dedicat profesiei mele și consider că acesta este un mare avantaj.

 De ce aţi ales să simpatizaţi doctrina socialistă şi ce relevanţă are ea la etapa actuală?

Nu mă interesează doctrina unui partid, mă interesează ideile promovate de acel partid. Dacă ideile respectivei formaţiuni consună cu ale mele înseamnă că putem fi compatibili. Așa s-a întâmplat în cazul echipei Partidului Socialiștilor.

Și cu Igor Dodon, și cu membrii fracţiunii PSRM, împărtășim o bună parte dintre idei și viziuni privind dezvoltarea Republicii Moldova. Eu sunt o persoană social-orientată, cu viziuni de stânga și, pe acest segment politic, nu văd un partid mai consecvent și mai credibil decât Partidul Socialiștilor.

Ce beneficii ar putea aduce socialismul populaţiei?

Principalul beneficiu este că socialismul nu se împacă cu oligarhia. Aceasta din urmă a distrus în câţiva ani și economia, și speranţele moldovenilor, și echilibrul social din ţara noastră.

Oamenii vor ordine, vor o guvernare socială, vor o economie puternică, fermierii vor să fie siguri că producţia lor va avea pieţe de desfacere, muncitorii doresc locuri de muncă și salarii decente, familiile tinere doresc locuinţe sociale. Toate aceste necesităţi pot fi îndeplinite în cadrul unor politici socialiste, mai ales având în vedere specificul Republicii Moldova. Aceasta încep să o înţeleagă tot mai mulţi oameni.

Care e cea mai importantă reuşită a dumneavoastră obţinută în PSRM?

Împreună cu colegii din Partidul Socialiștilor, am reușit să oferim o alternativă credibilă și eficientă pentru cetăţenii cu viziuni de stânga din Republica Moldova.

După ce unele partide, ca PCRM, s-au aliat cu guvernarea oligarhică și au renunţat la ideile de stânga, toate speranţele cetăţenilor sunt orientate spre socialiști. Socialiștii militează pentru statalitate, pentru neutralitate, pentru identitate moldovenească și pentru stabilitate socială în Republica Moldova.

Dacă nu ar fi existat socialiștii, ca să contrabalanseze și să anuleze unele procese iniţiate de guvernare, ţara ar fi fost azi într-o criză politică și socială și mai acută.

Și nu uitaţi că socialiștii au fost cei care primii au informat opinia publică despre dezastrul din sistemul bancar. Datorită socialiștilor, mulţi cetăţeni au ieșit de sub vraja guvernanţilor și au început să vadă realitatea crudă din Republica Moldova.

Pe parcursul anilor, v-aţi făcut prieteni în politică, există o astfel de prietenie?

Se spune că politica destramă prieteniile. Este foarte adevărat. Uneori și rudele se ceartă între ele din cauza afilierii partinice sau ideologice.

Adevăraţii mei prieteni, care au fost şi sunt alături de mine, de familia mea de zeci de ani, rămân aceiaşi.

Totodată, am reușit să încheg și prietenii pe parcursul carierei mele în structurile statului, deși aceste prietenii au avut la bază mai curând activitatea profesională comună decât cea politică.

În general, în ultimul deceniu am creat relaţii bune cu mulţi oameni profesioniști, indiferent dacă sunt de la un partid sau altul.

În cariera dvs. sunteţi percepută ca o femeie de fier, femeia care şi-a asumat până şi răspunderea de a conduce un guvern. Dar cum e femeia Zinaida Greceanîi în interior, în relaţia cu familia, prietenii?

Ar trebui să-i întrebaţi pe ei cum mă văd dintr-o parte. Eu pot să zic doar că sunt o fire echilibrată și compătimitoare. Totodată, am simţul responsabilităţii colective. Și adeseori responsabilitatea colectivă a învins emoţiile și trăirile subiective. Iar acasă nu există categorie de şefă, familia fiindu-mi cel mai de nădejde sprijin.

Ce valori politice promovaţi astăzi în societate?

Mie îmi displac provocările, intrigile și tot felul de lupte alimentate de orgolii și egoism. Pe așa un fundal politic și psihologic nu poţi crea, nu poţi construi.

Ceea ce încerc să promovez este cultura dialogului politic echilibrat, constructiv. Probabil așa e natura noastră feminină, să punem mai mare preţ pe comunicare și compromis decât pe confruntări și dispute.

O altă valoare pe care o promovez este cea a disciplinei. Îmi plac oamenii care sunt disciplinaţi și își fac bine, eficient meseria. Așa mereu mă străduiesc să fiu eu și sunt exigentă și faţă de alţii.

Ce credeţi că încă nu aţi reuşit să faceţi, dar vreţi neapărat să realizaţi în această ţară?

Să pun pe picioare capitala ţării, să o dezvolt, să o modernizez, să ne putem mândri cu ea. Eu știu cum poate fi dezvoltat orașul, știu că în Chișinău va fi mai bine dacă voi aplica unele dintre strategiile și ideile mele. Sper să-i conving și pe cetăţeni să aibă încredere în mine şi într-o echipă de profesionişti adevăraţi care ştiu şi vor să muncească pentru cetăţenii noştri.

Nu-şi asumă oare prea multe responsabilităţi femeia de astăzi?

Dacă femeile nu-și asumau atâtea responabilităţi, n-am fi avut nici un sfert din ceea ce a mai rămas azi din Republica Moldova.

Femeile muncesc din greu, aici și în străinătate. Femeile trimit bani acasă. Femeile dau naștere copiilor, în pofida vremurilor dificile. Femeile au grijă de gospodărie. Femeile ne învaţă copiii, ne lecuiesc bolnavii, ne îngrijesc ogoarele. Astăzi, tot mai multe 3516281.jpg femei ajung în funcţii de conducere, în administrare, în business, în politică. Și asta e foarte bine. Eu cred că femeile sunt cele care au păstrat Moldova și o vor salva.

Aţi avut vreodată momente dificile în care să ziceţi stop, nu mai vreau, ies din politică?

În perioada când am fost ministru al Finanţelor și apoi prim-ministru, am avut adeseori divergenţe cu diferiţi factori de decizie, dar m-a ajutat aceea că de la bun început am pus o condiţie: accept să mă implic în rezolvarea problemelor, dar lăsaţi-mi o libertate deplină de acţiune. Atât timp cât nu simţeam presiune, eram eficientă în ceea ce fac. De politică întotdeauna m-am ţinut mai la distanţă.

Iar momentele dificile, diferitele situaţii critice, stresurile și riscurile pe care le-am avut de înfruntat sunt parte a funcţiei de demnitar. Ele nu m-au făcut să cedez sau să renunţ. Am știut din start că nu va fi ușor.

Apariţiile dvs. în presă sunt rare. De ce? Nu mizaţi pe ideea de a face rating prin această metodă? Ce alte modalităţi vă promovează activitatea?

Nu am reflexele tipice unui politician, adică nu vânez publicitate și nu caut să mă înconjor cu jurnaliști. Aproape de fiecare dată, apariţiile mele în faţa mass-mediei au fost dictate de necesitatea de a face declaraţii, din funcţia mea de ministru sau prim-ministru.

În campaniile electorale, accept recomandarea staffului meu de a oferi interviuri, pentru a-mi face cunoscut mesajul și propunerile. Dar întotdeauna sunt selectivă.

Cel mai mult îmi place să discut cu cetăţenii direct, nu prin intermediul mass-mediei.

Vă deranjează faptul că nu sunteţi agreată de toată lumea şi dacă da, cum depăşiţi această stare?

Pentru mine, este important că pot merge pe stradă, în piaţă, în diferite colective și să întâlnesc de fiecare dată persoane care îmi zâmbesc, mă încurajează, îmi adresează întrebări, mă asigură de susţinerea lor. Înseamnă că mulţi oameni apreciază activitatea mea. Desigur că nu i-am putut mulţumi și împăca pe toţi, dar așa e politica, așa e viaţa, nu poţi fi bun oricând și pentru toată lumea.

În general, poate fi un politician agreat de toată lumea?

Doar de către următoarele generaţii, dacă a rămas în memoria istorică a poporului său prin fapte bune.

Ce vă place şi ce nu vă place în Chişinău?

Îmi place că are un trecut istoric frumos și un viitor promiţător. Nu-mi place prezentul mizerabil în care se află Chișinăul. Dar asta e reparabil.

Aţi fost la un pas de a fi preşedinte de ţară, acum sunteţi la un pas de Primărie. De ce ar trebui să vi se dea votul de încredere şi să vi se deschidă uşa?

Pentru că toată lumea înţelege că nu mai putem permite degradarea Chișinăului. E nevoie de un profesionist care se pricepe și în finanţe, și în management, și în atragerea investiţiilor. Oamenii doresc un primar care nu va încuraja corupţia, care poate înţelege durerile și nevoile mamelor cu copii, ale tinerelor familii, ale bătrânilor, ale întreprinzătorilor și va ști cum să le rezolve prin fapte, nu prin vorbe.

Experienţa mea de până acum mă avantajează și sunt convinsă că voi putea transforma Chișinăul într-o capitală modernă și confortabilă pentru trai. Mă voi ocupa doar de administrare, nu de politică. Voi fi un primar corect, pentru toţi orășenii.

Şi ce veţi schimba în primul an de mandat, dacă veţi câştiga alegerile?

Mai întâi de toate, voi schimba în mod cardinal managementul din primăria municipiului. Directorii instituţiilor municipale trebuie responsabilizaţi, personalul trebuie să înveţe să lucreze după reguli și principii noi.

O comisie de experţi special formată va analiza toată documentaţia financiară din ultimii ani, să vedem ce erori au fost comise, cum au fost gestionaţi banii din diferite împrumuturi și fonduri.

Un efort aparte va fi dedicat pentru identificarea noilor oportunităţi de acumulare a banilor în bugetul municipal. De asemenea, mă voi preocupa să fie elaborat şi aprobat un plan urbanistic pentru municipiul Chișinău. E timpul să punem capăt haosului și samavolniciei. Va exista un plan general care să prevadă dezvoltarea capitalei pe mulţi ani înainte și, în conformitate cu el, vom adapta și majoritatea deciziilor și acţiunilor noastre.

Aveţi timp pentru hobby-uri şi lucruri mărunte ce aduc fericirea? Care sunt acestea?

Acum, puţinul timp liber pe care îl am îl dedic nepoţilor. Ei sunt principala mea sursă de fericire.

Un hobby de-al meu mai vechi este cultivarea florilor. Am o colecţie mare de orhidee și e o plăcere imensă să le îngrijești.

Ce mai face familia dvs.? Copiii?

Sunt bine cu toţii, sănătoși. Copiii mă bucură cu nepoţi, nepoţii mă bucură cu veselia lor copilărească. Eu şi soţul meu trăim toate sentimentele proprii bunicilor și suntem fericiţi în acest sens.

Ce întrebări merită şi trebuie să-şi pună un om pe parcursul vieţii?

Ca om, e firesc să te întrebi dacă trăiești corect, în armonie cu tine însuţi. Dacă ai reușit să-ţi găsești rostul în viaţă. Dacă i-ai făcut pe alţi oameni fericiţi. Dacă lași ceva preţios în urma ta. Acestea sunt întrebările pe care mi le-am adresat eu.

Ce vă doriţi cel mai mult să fie schimbat la oameni?

Răutatea și egoismul. Nouă ne place să credem că moldovenii sunt buni și altruiști, poate a fost cândva așa, dar acum acestea sunt calităţi tot mai rar întâlnite.

Competiţia și economia de piaţă, așa cum a fost implementată în Republica Moldova, sub formă de capitalism sălbatic, ne-a înăsprit, ne-a transformat în concurenţi unii faţă de alţii. Și aceasta ne-a dăunat mult ca indivizi și societate.

Şi ce lucruri aţi încuraja să înflorească? În ce mod?

Ar fi mai multe lucruri de stimulat și încurajat. Aș vrea ca moldovenii să trăiască nu cu ziua de azi, ci cu ziua de mâine. Să investească în buna educaţie a copiilor și nepoţilor, să fie mai colectiviști, legaţi de același scop social, de același efort de a-și construi viitorul aici, în Moldova.

Mi se pare că, acum, moldovenilor le lipsește încrederea în propria ţară. Aș vrea să o recăpătăm, să o cultivăm. Înţeleg că e nevoie de exemple și realizări pozitive de sus, la nivelul conducerii politice și administrative. Cât îmi va fi în putere, voi oferi asemenea exemple și realizări. 3516274.jpg

 

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău