VIP Magazin
29 Septembrie 2020
Print
Print
Print
Print
Vitalie Cazanir: "M-am ferit mult timp de politică"
Ianuarie 2005, Nr. 09-10

Vitalie Cazanir: "M-am ferit mult timp de politică"

Comentează   |   Cuprins

Face parte dintr-o generaţie cunoscută de jurişti. Are reputaţia unui bun avocat, ce asigură câştig de cauză în cele mai dificile dosare, e un bărbat cu calităţi probate. Este omul cuvântului, care evită luptele de culise şi preferă o confruntare directă şi onestă. Se îmbracă sobru, precum i-o cere meseria. Dl Cazanir ne-a impresionat prin seriozitatea sa, dar şi prin capacitatea de a poza în faţa camerei foto - nu avusesem până atunci un personaj atât de receptiv. Mai e şi un bun cunoscător de arhitectură japoneză şi apuseană, şi un nemaipomenit pilot de motodeltaplan. Recent, a decis să intre în politică.

Data şi locul naşterii:
28 noiembrie 1954, Chişinău

Studii:
1977 -absolvent al Facultăţii de drept, USM

Carieră:
1977-1979
- adjunctu procurorului r-nului Lenin, Chişinău 1979-1981 - procuror, Procuratura RSSM 1981-1985
- procurorul raionului Anenii Noi 1985-1989
- prim-adjunct al procurorului or. Chişinău
1989-1991 - şeful Secţiei supraveghere generală, membru al Colegiului Procuraturii RSSM
1991-1998-activitate juridică în domeniu antreprenoriatului din 1998-avocat, din 2001-vicepreşedinte al Ligii avocaţilor din Moldova
din 2003 - preşedinte al Asociaţiei pentru drepturile omului "Demnitate" din 2004 - membru a PSDM, conducătorul filialei Buiucani a PSDM

Familie:
Căsătorit, doi copii: Stanislav este jurist, Vladimir - licean.

Dle Cazanir, vă recunoaşteţi într-un motto sau într-un proverb?

Principiul vieţii mele este să fii omul cuvântului. Nu tolerez oamenii de datorie, nici promisiunile goale, cu atât mai mult trădarea. Niciodată nu promit ceva, dacă nu sunt convins că pot face, iar dacă promit, fac tot ce-mi stă în puteri să mă ţin de cuvânt. Mă simt prost de tot atunci când nu reuşesc să-mi ţin promisiunea sau dau de gol pe cineva. De aceea, cred, mult timp m-am ferit de politică, urmărind dintr-o parte făţărnicia, cinismul, carierismul şi lipsa de principii a bomondului politic moldovenesc.

Cum v-aţi început cariera profesională ?

Am început cu veriga de jos a sistemului procuraturii, fiind adjunctul procurorului din r. Lenin, urcând, timp de 13 ani, toate treptele ierarhiei de serviciu până la funcţia de şef de secţie, membru al Colegiului Procuraturii Generale. Am demisionat din organele procuraturii în anii destrămării URSS. Timpurile noi au revendicat o nouă procuratură - cu alte obiective şi scopuri, pe care le-am considerat inacceptabile pentru mine.

Ce lucruri importante aţi învăţat de la părinţii Dvs.?

Părinţii mei au avut o viaţă lungă şi grea, dar întotdeauna au urmat cu stricteţe un principiu: de a trăi cinstit şi onorabil. Mă străduiesc să-l respect şi eu, dar de-mi reuşeşte acest lucru, nu pot să judec.

După părerea Dvs., ce metamorfoze au înregistrat drepturile omului în R. Moldova?

În mare, cetăţenii R. Moldova şi-au cam pierdut dreptul la muncă şi la odihnă, dreptul la un salariu decent şi la o bătrâneţe asigurată, dreptul la studii accesibile, la servicii medicale etc. Situaţia în domeniul drepturilor omului s-a complicat şi mai mult în ultimii trei-patru ani, odată cu înăsprirea fără precedent a funcţiilor şi aşa hipertrofiate ale aparatului de stat: drepturile şi interesele persoanei sunt ignorate şi reprimate de aşa-zisele interese de stat, de atotputernica armată de funcţionari, de fărădelegile celor care au influenţă, legături şi bani. Funcţionărimea şi cercurile apropiate acesteia s-au transformat în cea mai asigurată, privilegiată şi deţinătoare de drepturi depline categorie a societăţii, care reglementează, după propriile raţionamente, cine şi de ce drepturi să beneficieze. In aceste condiţii, suntem nevoiţi să discutăm nu despre drepturile garantate, ci despre cele dăruite. Iar această terminologie nu face parte dintr-un dicţionar al societăţii democratice, ci al uneia feudale.

Putem vorbi de o educaţie în acest sens?

Din păcate, viaţa de astăzi ne oferă zilnic exemple de anti-educaţie, deoarece mituirea, cinismul şi imoralitatea au devenit "atributele" carierei, bogăţiei şi ale altor manifestări ale "succesului". Pe când modestia, responsabilitatea, moralitatea şi principialitatea sunt percepute dacă nu ca o batjocură, cel puţin ca ceva arhaic şi bun de speriat rataţii. A vorbi despre educaţie nu este deloc un lucru abstract, ci unul indicat, dar astfel de discuţii vor fi posibile doar atunci când în societatea şi politica noastră va reveni conştiinţa. Atunci când vom avea voinţă politică, când puterea va fi în mâinile curate ale persoanelor cu un moral sănătos, când succesul va fi garantat de cumsecădenie, responsabilitate şi competitivitate, nu de corupţie, cumătrism şi alte rudimente ale feudalismului.

Ce drepturi ale omului sunt mai frecvent încălcate la noi?

Principala problemă a cetăţenilor noştri nu constă în faptul că cineva le încalcă intenţionat drepturile - ar fi o părere prea primitivă. Buba e că omul de rând e lipsit de posibilitatea de a beneficia de drepturile şi libertăţile declarate, care-i sunt astăzi îngrădite de "măria sa, funcţionarul". Controlul activităţii aparatului de stat de către societate, posibilitatea sancţionării delictelor puterii, responsabilitatea funcţionarilor pentru rezultatele activităţii lor - aceasta şi este societatea civilă, statul de drept despre care se vorbeşte atât de mult şi pe care nimeni nu se grăbeşte să-1 edifice.

Ce ne puteţi spune despre dreptul la libera expresie, atât din punct de vedere civil, cât şi politic?

Din punct de vedere civil, situaţia privind libertatea cuvântului în Moldova s-a schimbat radical. Astăzi, poţi să ieşi pe piaţă ca să aclami haosul: nu vei păţi nimic, dar nici nu te va auzi nimeni; puterea nu va reacţiona în nici un fel şi nimic nu se va schimba în urma protestului tău. Mă îndoiesc de faptul că ne-am dorit o asemenea libertate. De asemenea, nu putem vorbi despre libertatea politică, din moment ce mass media din R. Moldova, în mare, să află sub controlul aspru al partidului de guvernământ, opinia publică este strangulată, informaţia este tendenţioasă şi unilaterală, iar vocea opoziţiei abia de "răzbate" prin maşinăria de stat.

Ce şanse de a fi promovaţi în politică au tinerii?

E necesar să atragem cât mai mult tinerii în politică şi din considerentul ca aceştia "să fiarbă în ceaunul" luptei politice pentru a înţelege responsabilitatea ce o poartă liderii politici faţă de popor. Apoi, ei trebuie să-şi dea seama dacă au calităţile necesare unui politician, dacă vor putea utiliza raţional şi echilibrat un asemenea instrument periculos, precum este politica. Tinerii care astăzi au trecut demn prin încercările activităţilor politice pot deveni mâine elita noastră politică.

Ce bariere trebuie să depăşească un partid nou pentru a veni la putere?

În primul rând, dezamăgirea oamenilor minţiţi în repetate rânduri cu promisiuni electorale deşarte şi vorbărie politică iresponsabilă. Este foarte complicat să depăşeşti neîncrederea oamenilor, să-i convingi de cumsecădenia şi sinceritatea intenţiilor tale. PSDM va câştiga dacă va putea trece de neîncrederea, decepţia şi apatia alegătorilor.

Încotro se îndreaptă R. Moldova din punct de vedere politic?

În opinia mea, astăzi Moldova nu trebuie să se îndrepte într-o anumită direcţie. Este cel puţin neserios să vorbim despre perspectiva imediată de integrare a Moldovei în UE. În primul rând, trebuie să ne afirmăm ca stat independent, democratic puternic şi economic viabil. Dacă Moldova va reuşi să devină atrăgătoare pentru lume printr-un climat investiţional favorabil şi facilităţi fiscale, printr-o stabilitate politică, parteneriat civilizat de afaceri şi pur şi simplu prin frumuseţea ţării, nu e nevoie să ne gândim în ce direcţie s-o luăm, pentru că vom fi interesanţi în egală măsură şi Uniunii Europene, şi Rusiei, României, Ucrainei şi altor state. Republica Moldova trebuie să promoveze o politică externă foarte echilibrată şi bine calculată.

Există vreo soluţie pentru oprirea traficului de persoane?

Stringenţa acestei probleme se va diminua semnificativ atunci când vor fi eliminate cauzele exodului masiv al cetăţenilor peste hotare, în căutare de lucru, când locuitorii ţării vor putea munci în condiţii decente la ei acasă. Este o problemă cu soluţii reale, dacă iniţiativele de muncă ale oamenilor vor fi izbăvite de opreliştile birocratice, de impozitele prea mari şi de maşina de supraveghere administrativ-jandarmerească.

Ale cui drepturi sunt încălcate mai frecvent: cele ale femeii sau ale bărbatului?

Într-o ţară în care legile nu funcţionează, femeile suferă mai mult decât bărbaţii, chiar şi din considerentul că sunt mai slabe, mai vulnerabile şi nu au întotdeauna puterea şi posibilitatea de a-şi apăra drepturile.

Ce a însemnat pentru bărbat emanciparea femeii?

Recunoaşterea dreptului femeii de a fi slabă, fără să piardă nimic, ci, dimpotrivă, câştigând.

Ce se întreprinde în Moldova pentru conştientizarea drepturilor omului?

Noi continuăm să ne bazăm pe principiul fundamental: cel ce se îneacă se salvează singur. Iniţiativa PSDM de a crea în structura puterii de stat organe eligibile independente, ce vor supraveghea legalitatea şi întrebuinţarea finanţelor publice, mi se pare extrem de importantă.

Ce activităţi aţi desfăşurat în cadrul Asociaţiei "Demnitate"?

Asociaţia "Demnitate" îşi propune să transpună în practică prevederile art. 1 din Constituţie: în statul nostru demnitatea omului, drepturile şi libertăţile lui reprezintă valori supreme şi sunt garantate fiecărui cetăţean.

Personal, de ce aţi optat pentru PSDM?

în primul rând, iniţiativele înaintate anul trecut de PSDM cu privire la transformarea statală şi socială a Moldovei au coincis cu viziunile mele privind dezvoltarea de perspectivă a ţării noastre. în al doilea rând, alte partide politice, ce pretind să ajungă în Parlament, au fost deja la putere şi, direct sau indirect, sunt responsabile de situaţia deplorabilă în care s-a pomenit Moldova. PSDM şi liderii lui, atât în plan politic, cât şi personal, nu s-au compromis în faţa poporului, fiind singurul partid cu o platformă ideologică clară, cu un program politic, economic şi social deschis tuturor celor care au puterea, cunoştinţele şi dorinţa de a readuce la viaţă ţara. în cel de-al treilea rând, PSDM este un partid care reprezintă toate etniile, ce trăiesc în Moldova. Dacă am reuşit să ne consolidăm în cadrul partidului - vom reuşi să consolidăm toată societatea. Partidul care îşi propune să întoarcă conştiinţa în politică este partidul meu.

Rodica Trofimov

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău