VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Viorel GHIMPU. „Haideţi să fim sinceri!”
Septembrie 2005, Nr. 17

Viorel GHIMPU. „Haideţi să fim sinceri!”

Comentează   |   Cuprins

„Eu voi reuşi!” – este fraza care îl defineşte pe Viorel Ghimpu. Întotdeauna ambiţios, uneori impulsiv, pe alocuri trist. Câte odată plin de griji, alteori povestind ore în şir despre ideile pe care le are. Crede că într-o zi va schimba această lume. Ştie că numai fiind altfel decât vechii politicieni, va putea atinge obiectivele pe care şi le-a propus. Cele cinci iconiţe din automobil înseamnă mai mult decât banii pe care îi câştigă. Odată, la un pahar de suc, l-am întrebat despre bani şi mi-a spus răspicat: „Sunt gata în orice moment să declar sursele mele de venit, dar voi cere acest lucru şi de la politicienii
care ne conduc ţara!”. 
 

Fişier
Zodia – Leu, anul Tigrului
Starea familiară - căsătorit, are un copil
Culoarea preferată – alb şi negru
Locul preferat – sediul Partidului European
Băutura preferată – sucurile naturale
Mâncarea preferată – dulciurile
Filmul preferat – „17 clipe ale primăverii”
Actorul preferat – Veaceslav Tihonov
Muzica preferată – populară
Interpretul preferat – Nicolae Sulac
Maxima care îl reprezintă – „Nu trăda şi nu vei fi trădat”
Detestă – trădarea şi laşitatea
Hobby – maşinile
Defecte - impulsivitatea

Anul curent, pe scena politică din Moldova a apărut o nouă formaţiune  – Partidul European (PE). Constituit, în mare parte, din tineri, PE îşi propune să substituie actuala clasa politică, promovând viziuni europene şi susţinând ideea creării partidului echipă. Revista VIP magazin i-a solicitat un interviu preşedintelui noii formaţiuni, Viorel Ghimpu, şi vă invităm să-l cunoaşteţi împreună cu noi.


Ce înseamnă Partidul European?

Înseamnă materializarea iniţiativei unor tineri, care doresc să dea o altă calitate politicii moldoveneşti, să aducă o prestaţie mult mai bună şi o ofertă care, în final, ar duce la împlinirea aspiraţiilor cetăţenilor R. Moldova. Partidul European este constituit din oameni noi, dar familiarizaţi destul de bine cu politica. Ei sunt bine instruiţi, inclusiv prin aulele universităţilor din România şi din Occident. Sunt buni profesionişti, demonstrând aceasta în domeniile în care activează.

Cum a apărut ideea creării formaţiunii politice pe care o reprezinţi?

Ideea apariţiei acestui partid pluteşte în aer de mult timp. Actuala clasă politică şi-a demonstrat incapacitatea de a soluţiona problemele oamenilor noştri. Vechii politicieni, aceiaşi în ultimii 15 ani, s-au învăţat doar să trăiască din politică şi uită de problemele cetăţenilor, la fel ca şi de promisiunile date în campaniile electorale. Haideţi să fim sinceri! În ţara asta nimic nu merge cum trebuie. Nu există climat favorabil dezvoltării businessului legal, economia este la pământ, iar cetăţenii noştri pleacă în lumea mare, căutând şanse de supravieţuire. Justiţia a ajuns, din simbolul dreptăţii, într-o “doamnă de curte”. Birourile funcţionarilor s-au transformat în camere de umilinţă. Culmea la toate acestea a fost actul trădării din 4 aprilie 2005, când partidele declarate democratice au făcut o turaţie de 180 grade, întorcând spatele propriului alegător. În aceste condiţii, ne-am adunat un grup de tineri oneşti şi competenţi, cu care am constituit Grupul de Iniţiativă al partidului. La iniţiativa noastră au aderat, în scurt timp, foarte multe persoane de diferite vârste, profesii, categorii sociale etc. Mai multe structuri teritoriale ale unor partide au aderat integral la PE.

Ai vorbit despre sinceritate. Crezi că în politică poţi fi sincer?

Sunt convins. Eu sunt mereu sincer în viaţă, la fel voi fi şi în politică. Actuala clasă politică a fost sancţionată de alegători inclusiv pentru lipsa de sinceritate. Pe oameni nu-i poţi amăgi, iar dacă îi amăgeşti, ei, mai devreme sau mai târziu, te pedepsesc.

Prin ce se va deosebi Partidul European de celelalte formaţiuni?

PE reprezintă o noutate sub mai multe aspecte. Pornind de la faptul că este o formaţiune cu oameni noi, mentalitate nouă, până la structura sa funcţională şi modul de activitate. Vom propune o altă abordare
a lucrurilor.  Partidul nostru este un partid al acţiunii, şi nu al declaraţiilor deşarte. Anume aceasta aşteaptă poporul. Cei vechi doar declară, noi însă vom face. Aducem o echipă de oameni în stare să gestioneze calitativ treburile în stat. “Partidele-lider”, subordonate unui singur om, aşa cum sunt majoritatea astăzi, trebuie să dispară.

Din ce surse va fi finanţată formaţiunea pe care o conduceţi?

Legea cu privire la partide şi alte organizaţii social-politice prevede sursele din care poate fi finanţat un partid. Noi nu vom face abateri de la legislaţie. Personal, intenţionez să investesc în mai multe acţiuni ale PE îndreptate spre beneficiul poporului.

Este o întrebare cu caracter personal, dar aţi devenit deja persoană publică şi nu voi ezita să v-o adresez. De unde aveţi aceşti bani?

Activez de mai bine de zece ani în domeniul business-ului. Această activitate mi-a permis să acumulez în timp o avere personală respectabilă şi consider că e un lucru normal. Am activat în conformitate cu prevederile legii, am oferit locuri de muncă pentru oameni, iar acum sunt gata să investesc în consolidarea unei formaţiuni politice care, sunt sigur, are un mare viitor.

De ce anume Dvs sunteţi preşedintele Partidului European?

Decizia aparţine delegaţilor participanţi la Congresul de constituire al formaţiunii. Eu sunt onorat de încrederea acordată şi voi depune toate eforturile pentru a nu dezamăgi.

Vă consideraţi patriot al ţării?

Patrioţi se declară toţi politicienii. În 1992, când a izbucnit conflictul armat de pe Nistru, aveam 18 ani şi studiam în anul I la Universitatea de Medicină din Chişinău. Am abandonat studiile ca să merg să apăr ţara cu arma în mâini, alături de alţi combatanţi. În felul acesta eu înţeleg patriotismul. Concluzia vă aparţine.

Sunteţi o persoană religioasă?

Tot ce am obţinut în viaţa aceasta am reuşit cu ajutorul Bunului Dumnezeu. Îmi fac cruce de fiecare dată când pornesc la drum sau încep un lucru. Tot cu ajutorul lui Dumnezeu am reuşit să fiu ctitor la multe biserici din republică. Cred că Domnul va ajuta şi Partidului European să aducă bunăstarea şi normalitatea în R. Moldova.

Ce valori credeţi că trebuie să stea la baza societăţii noastre?

Familia, în primul rând. În cel de-al doilea, relaţiile cu aproapele, bazate pe încredere şi sinceritate. Creştinismul, moralitatea şi bunul simţ al poporului nostru cred că vor sta încă mult timp la temelia societăţii.

Cum se distrează omul Viorel Ghimpu?

Sunt la fel ca şi orice alt om, însă am foarte puţin timp pentru distracţii, chiar dacă dorm doar câte 3 ore în zi. Când apare câte o oră liberă în activitatea mea, jucăm fotbal cu prietenii, mergem la frigărui etc.  

Ce stil de muzică preferaţi?

Îmi place muzica bună, indiferent de stil. Totuşi am o preferinţă pentru muzica şi dansurile populare. Am practicat mulţi ani dansul popular.

Ce aţi alege: un pahar de vin de calitate sau un cogniac de vârstă?

Nu consum alcool.  Şi nici nu fumez.

Dar femeile vă plac?

Ce bărbat va zice că nu-i plac femeile frumoase? Eu am o soţie pe care o ador, avem un copil minunat de trei anişori.

Să vă trăiască ambii. Vă mulţumesc pentru acest dialog.

Ileana RUSU

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

Sincer as vrea sa spun ca tu Viorel trebui sa fii sincer, doar la baza ta mai bine spune ca nu este FAMILIA TA, doar stii cit de devotat esti tu mai ales pentru familie, nu iti este rusine......
Viorica Braga   -  
02 Octombrie 2010, 15:58
Sus ↑
Salut Viorel.Cum merg treburile?Cum pot eu sa te solicit pe tine?Un telefon de contact la adresa chesari@mail.md trimite te rog.Cu stima si respect Chesari Constantin.Multumesc
Chesari Constantin   -  
10 Ianuarie 2011, 18:35
Sus ↑
las, mincinos... si nu mai am cuvinte.daca ajunge el sa aiba peterea in mainele lui atunci adio moldova cu grai cu tot
adio md   -  
06 Iunie 2011, 21:01
Sus ↑
respectabil si intelept
cg   -  
06 Februarie 2012, 08:06
Sus ↑
Curvar in adevaratul sens al cuvintului,n-ai tu idee de familie ideala.
costin_lilia   -  
14 Iunie 2012, 17:46
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău