VIP Magazin
21 Octombrie 2018
Print
Print
Print
Print
Victor Stepaniuc. Politicianul trebuie să fie o persoană deschisă
Mai 2006, Nr. 25

Victor Stepaniuc. Politicianul trebuie să fie o persoană deschisă

Comentează   |   Cuprins

Dle Stepaniuc, cum vi s-a  părut apariţia Dvs. în „VIP Magazin”? A fost o experienţă deosebită  de a apărea pe paginile unei publicaţii altfel decât sunteţi obişnuit?

Bineînţeles, nu a fost un lucru obişnuit, mai ales că majoritatea publicaţiilor media sunt interesate, uneori excesiv, de politică, economie, diverse aspecte ale vieţii social-politice. Mai puţin le sunt interesante performanţele şi calităţile personale şi profesionale ale persoanelor publice. Însă chiar şi atunci când o fac, aceste lucruri se prezintă, să zicem, într-o lumină nu prea favorabilă nouă. A fost o practică aparte care, într-o oarecare măsură, se deosebeşte de programul cotidian al politicianului Victor Stepaniuc, prezentat de mass-media locală, după care, cititorii au putut afla mai multe despre viaţa mea, despre performanţele mele profesionale, pasiuni etc.

Ce reacţii au urmat după apariţia Dvs. în revista noastră?

Au fost reacţii normale, doar că unii colegi m-au întrebat dacă m-am făcut între timp latifundiar – în interviul publicat de „VIP Magazin”  s-a scris că deţin în proprietate un lot de pământ de 35 de hectare – în realitate fiind doar 35 de ari, pe care i-am primit încă pe timpul când activam în învăţământ. Eu înţeleg însă că în procesul de lucru se pot întâmpla şi greşeli - mai grav este când acestea se comit în mod deliberat. Nu cred că a fost vorba de aşa ceva în cazul menţionat, mai ales că eu urmăresc politica redacţională şi mesajul revistei, cunosc colectivul redacţiei şi apreciez profesionalismul acestuia.

Puteţi să ne explicaţi de ce unii politicieni, inclusiv cei aflaţi la guvernare, acceptă cu greu să apară pe paginile unor reviste independente, fără simpatii politice?  

Aveţi dreptate, există asemenea probleme. Posibil că nu fiecare dintre persoanele publice implicate în activitatea politică, spre exemplu, sunt pregătite să apară în faţa publicului larg, povestind toate aspectele vieţii lor. Până la urmă, acest fapt este regretabil, pentru că, acordând un interviu, un politician trebuie să conştientizeze că are în faţă nu doar ziaristul, ci publicul larg de cititori. Politicianul trebuie să fie o persoană deschisă. Atunci, cu siguranţă, el se va bucura de succes în cariera sa. Este un fenomen care a luat amploare în toată lumea în perioada postbelică. Este adevărat că şi excesul de zel în acest context dăunează.

Cât timp acordaţi imaginii Dvs.? Aveţi  sau aţi avut imagemaker?

Imaginea contează foarte mult, dar nu am avut niciodată o persoană care să se ocupe de acest aspect. Cred că fiecare politician trebuie să lucreze mereu asupra imaginii sale, dar nu la indicaţia unui specialist, ci făcând uz de cunoştinţele pe care le posedă, prin felul său de a fi. Dacă eşti mereu pregătit, imaginea se construieşte treptat de la sine pe parcursul anilor.

Care este Victor Stepaniuc dincolo de imaginea pe care o afişează pe micile ecrane? Ştie să trăiască viaţa în afara timpului acordat politicii?

Ştie, dar nu prea are posibilităţi. Un politician activ nu are timp de odihnă oriunde ar fi. Atunci când merg în satul de baştină, zvonul sosirii mele se împrăştie imediat şi mă trezesc la poartă cu vecini, rude ori, pur şi simplu, săteni, care vin cu diverse doleanţe, probleme ce necesită o rezolvare urgentă: despre ce fel de odihnă poate fi vorba? Mai ales că în fracţiunea noastră este un obicei, bun, zic eu, de a merge la întâlnirile cu oamenii din teritoriu în zilele de odihnă.

V-aţi convins de faptul că o persoană publică nu are parte de viaţă privată?

Mai ales dacă vorbim despre politicienii aflaţi la guvernare, care, dacă sunt oameni oneşti, nu au viaţă privată. Totuşi, îmi place sportul, voleiul, în special, când am dispoziţie mai şi cânt, mă simt bine în cercul celor apropiaţi.

Marcel Toma

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău
+18°