VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Victor Rogut,  în ritmul unui mod sănătos de viaţă
Decembrie 2014, Nr. 126

Victor Rogut, în ritmul unui mod sănătos de viaţă

Comentează   |   Cuprins

Este unul dintre cei mai buni antrenori de la „Niagara Fitness Club”, cel care deţine secretele unei discipline fizice. De un deceniu, Victor Rogut îi învaţă pe ai noştri cum ar putea să „comunice” mai mult şi mai bine cu mişcarea, cu modul sănătos de viaţă şi, nu în ultimul rând, cum să îşi respecte corpul. 

Niagara Fitness Club m-a primit în echipă încă de la deschidere, cu zece ani în urmă. La început eram antrenor personal de înot, de mai bine de 19 ani dedicându-mă acestui tip de sport. Am participat la JO din Sydney (2000) şi Atena (2004), la diverse competiţii de profil, dar a trebuit să mă retrag din această activitate. Așa că, la moment, nu mai concurez, dar sunt antrenor de fitness.

Totul a venit pas cu pas. Iniţial eram antrenor principal de înot, ca mai apoi să încerc o experienţă nouă, fiind instructor de aerobic acvatic. Eram foarte încântat şi curios. Îmi doream să progresez şi să am noi oportunităţi. Au urmat exerciţii de aerobic pe uscat, iar ulterior mi-am îndreptat atenţia spre un alt domeniu, cel de administrator al Departamentului de fitness din clubul nostru. Pot spune că acest post a fost o lecţie pentru mine.

Într-o carte semnată de Vladimir Tarasov am descoperit nişte momente unice. Omul poate să se dezvolte atât pe verticală, cât şi pe orizontală. Explicaţia este simplă: o dezvoltare orizontală presupune o avansare din mai multe perspective. Chiar dacă vei avea parte de un insucces, vei rămâne pe acceaşi platformă care te-a ridicat. Scopul meu nu era să avansez rapid, din contra, îmi doream să devin un om polivalent şi util. Şi, iată, acum sunt un antrenor specializat pe mai multe tipuri de activităţi.

Sportul înseamnă competiţie, fitnessul înseamnă performanţe individuale. Toată lumea confundă noţiunea de sport cu noţiunea de fitness. Dacă în prima domină un regulament strict, atingerea unor performanţe, concurenţa, în a doua reuşitele se rezumă la un rezultat personal. E doar o sumă de exerciţii diverse menită să ajute la modelarea corporală. Exerciţiile pe care le facem dimineaţa se includ într-un mod sănătos de viaţă şi nicidecum în categoria sport. Or, educaţia fizică e un domeniu vast şi plin de particularităţi.

De când sunt antrenor la „Niagara Fitness Club”, le recomand celor care vin la noi să îşi respecte corpul. La fel cum ne spălăm pe dinţi în fiecare zi, ar trebui să facem mişcare zilnic. Exerciţiile fizice sunt un must-do pentru toţi oamenii. Mai toată lumea invocă lipsa de timp sau tot felul de motive atunci când vorbim despre mersul la sală, dar cred că, mai degrabă, e vorba de un time management defectuos şi de lipsa voinţei. Să vii de două ori pe săptămână la fitness timp de șase luni, de exemplu, nu e imposibil.

Mulţi vizitatori ai clubului nostru au simţit schimbări fizice esenţiale de când se antrenează la noi. Spre deosebire de alte persoane, ei urcă lejer scările unui bloc sau o pantă a unui deal, se simt mai fresh, mai energici, mai plini de viaţă. Referitor la persoanele care spun că timpul nu este de partea lor, îi întreb mereu: Oare chiar sunteţi atât de ocupaţi ca un preşedinte de stat? Chiar şi un preşedinte are timp de exerciţii fizice, de o perioadă de timp destinată mişcării!

Copiii sunt un domeniu aparte pentru munca mea de antrenor. E interesant şi delicat. Trebuie să înţelegi că sunt copii totuşi, nu trebuie să le ceri prea multe. În principiu, am dezvoltat niște reguli pedagogice și ţinem să le respectăm. De exemplu, fiica mea mi-a fost elevă o perioadă, însă am renunţat să o antrenez în favoarea altui antrenor. De multe ori aveam cerinţe prea mari faţă de ea, alteori eram prea blând. Dar, din fericire, am depășit această situaţie.

De două ori pe an, organizăm competiţii interne de înot pentru copii, „Peștișorii de Aur”. Astfel, urmărim scopul să vedem nivelul de pregătire al participanţilor, precum și unde mai trebuie să muncim noi, antrenorii, ca cei mici să ajungă la performanţă. Nu ne dorim să-i desemnăm pe cei mai buni, or, ei toţi sunt bravi! Până la urmă, aceste competiţii se desfășoară sub forma unui joc util.

Pentru un mod sănătos de viaţă, nu trebuie să urmaţi reguli draconice. O alimentaţie sănătoasă, mişcarea, evitarea surselor de stres ar fi cele mai simple condiţii pentru un corp frumos. În zilele noastre, omenirea a inversat practic regimul alimentar – dimineaţa evită micul dejun, la prânz optează pentru fast-food, iar la cină, pentru o masă copioasă. Un lucru esenţial ar fi crearea unui regim şi menţinerea acestuia fără anumite carenţe. Până la urmă, noi suntem arhitecţii propriului organism, iar durabilitatea acestuia e în mâinile noastre.

Text: Iuliana Mămăligă, foto: Ion Savin

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău