VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Thomas Schwind. Un berar autentic din Germania
Martie 2010, Nr. 71

Thomas Schwind. Un berar autentic din Germania

Comentează   |   Cuprins

Cînd vorbim despre Germania, gîndul ne duce imediat la calitate şi tradiţie. Thomas Schwind, originar din Germania, un adevărat specialist în ale berii, a deprins această artă din tată în fiu, pe parcursul a patru generaţii. Vrea să dezvăluie misterele berii într-o carte autobiografică, cu caracter artistic. Cu această ocazie, a ajuns şi în Moldova.

>> Deşi nu sînteţi în Moldova pentru prima oară, probabil că vă cunosc destul de puţini oameni. Cum v-aţi prezenta celor care nu vă cunosc?
Mă numesc Thomas Schwind, am 47 de ani şi 43 de ani de experienţă în domeniul producerii berii. Vă întrebaţi, probabil, cum e posibil aşa ceva. Fiind originar dintr-o familie de berari cu tradiţie, mi-am petrecut copilăria printre instalaţii şi aparataj de producere a berii, pentru că de la patru ani fabricile de bere au devenit a doua casă a mea. Sînt Berarul Principal al EFES BEER GROUP.

>> Ce faceţi mai exact?
Responsabilităţile ce ţin de aspectele tehnice într-o fabrică de bere sînt destul de vaste, de fapt. Sînt responsabil de toate procesele tehnologice, de utilaje şi echipamente, de materiile prime, fabricarea malţului, producerea berii, îmbutelierea, ambalarea şi multe altele. Deci, lista responsabilităţilor este destul de lungă. Însă scopul final şi obiectivul de bază al activităţii mele îl constituie asigurarea calităţii produsului.

>> Cum s-a întîmplat să lucraţi anume în acest domeniu şi de ce anume berea? Nu vă plictisiţi?
Activitatea într-o fabrică de bere presupune destul de multe provocări. Dezvoltarea tehnologică permanentă şi modernizarea continuă, schimbările rapide ce au loc în domeniu, ne oferă posibilitatea să lucrăm continuu la ajustări şi îmbunătăţiri. Mai mult decît atît, lucrul cu ingredientele naturale, a căror proprietăţi variază permanent în funcţie de o serie de factori, presupune o adevărată măiestrie de a păstra neschimbată calitatea înaltă a produsului. E ceea ce numesc eu „arta de a produce bere”.

>> De unde vine pasiunea pentru această ocupaţie?
Această pasiune este în sînge, deoarece reprezint a patra generaţie de berari din familia noastră. Nu aş fi putut să fac altceva. Dintotdeauna am ştiut că voi continua tradiţia şi voi prelua activitatea tatălui şi a buneilor mei. Mai ales că sînt secrete ale meseriei, care mi s-au transmis de la străbunelul meu.

>> Ca berar din a patra generaţie, nu v-aţi dorit niciodată să aveţi propria fabrică de bere, pe care s-o administraţi cu tatăl şi bunelul dvs.?
De fapt, străbunelul meu a avut această idee şi a cumpărat o fabrică de bere în 1890, care fusese fondată în 1792. Era o fabrică mică, dar destul de bună. Din păcate, a fost vîndută după o sută de ani de activitate.

>> Ce altceva aţi face dacă, într-o zi, dintr-un oarecare motiv, nu aţi mai putea face ceea ce faceţi azi?
Orice aş face, cred că oricum ar fi o activitate legată de producerea berii. Am mai multe idei - aş putea să fiu consultant în cultivarea orzului şi a hameiului sau m-aş putea ocupa de resursele regenerabile de energie. Aş putea pur şi simplu să navighez pe mare un timp mai îndelungat.

>> Cu o experienţă atît de vastă în domeniu, cu siguranţă vă daţi seama imediat dacă berea e bună sau nu. Cum trebuie să fie berea ca să putem spune că e bună?
O bere bună este o bere proaspătă, care trebuie să ajungă la consumator cît mai repede posibil. De aceea cea mai bună bere este cea făcută aproape de tine. Îţi dai seama că berea este proaspătă după aroma pură, culoarea auriu deschis şi spuma fină şi consistentă, se bea uşor şi îţi lasă un gust plăcut.

>> Am aflat că aveţi multe hobbiuri ce ţin de activităţi acvatice. Cînd şi unde le practicaţi?

Îmi plac aproape toate tipurile de sport legate de apă. Le prefer în mod deosebit. Deşi sînt originar din Germania, acum locuiesc în Istanbul şi sînt înconjurat de apă peste tot. Deci nu e o întrebare de posibilităţi, ci de timp.

>> Cînd aţi vizitat Moldova pentru prima dată?
În 2003. De atunci, vin în Moldova destul de des.

>> Ce ştiaţi despre ţara noastră pînă atunci şi care a fost prima impresie?
Sincer, nu ştiam nimic despre Moldova pînă la prima vizită aici. Dar din prima zi am îndrăgit această ţară foarte mult. Oamenii sînt foarte prietenoşi şi deosebit de primitori. În Chişinău îmi plac mai ales zonele verzi.

>> Cum vi se pare berea din Moldova?
Fabrica noastră de bere din Chişinău, EFES Vitanta Moldova Brewery produce una dintre cele mai bune beri pe care le-am gustat pînă acum, care corespunde standardelor înalte de calitate. Premiul „European Beer Star” şi alte premii internaţionale au confirmat acest fapt.

>> Aţi călătorit mult, în ce ţară vi s-a părut berea cea mai bună?
Am spus dintotdeauna că berea are nevoie de patrie, aşa că într-o anumită regiune, cea mai proaspătă şi cea mai bună bere este cea produsă aproape de amatorii săi. Cred că peste tot există bere bună, doar că are specificul ei şi acest fapt deja ţine de preferinţele fiecăruia.

>> Care sînt tendinţele în consumul de bere pentru următorii 10 ani?
În toată lumea, tinerii preferă beri „speciale”, de exemplu bere de grîu, coctailuri de bere cu gust de fructe sau ceva alternativ, ca berea de tip „ale”(englezească blondă) sau berea de tip „stout” (englezească brună) sau chiar şi berea nealcoolică. Echipa noastră de la EFES Vitanta Moldova Brewery lucrează în permanenţă la dezvoltarea produselor noi, pentru a ţine pasul cu cerinţele consumatorilor.

>> Am înţeles că lucraţi asupra unei cărţi despre bere. Ne daţi mai multe detalii?
Această carte, pentru care încă nu am găsit un titlu, va fi diferită de toate celelalte cărţi despre bere. Voi descrie procesul de producere a berii pe parcursul timpului, începînd de acum 100 de ani şi pînă astăzi. Voi povesti despre cum se făcea berea pe timpul străbunelului meu, al bunelului, al tatălui şi despre cum au evoluat tehnologiile din domeniu pînă în prezent. Cartea va fi unică, deoarece biografia predecesorilor mei va fi publicată fără a fi redactată, ceea ce înseamnă că fiecare propoziţie va păstra stilul timpului în care a fost scrisă. Va fi o carte autobiografică, cu caracter artistic. Voi vorbi despre bere prin intermediul istoriei familiei mele, cu patru generaţii de berari, despre mine şi despre pasiunea mea pentru ceea ce fac. Cartea va conţine istorioare despre bere din viaţa de zi cu zi, amintirile şi situaţiile descrise de buneii mei. Va fi o lectură interesantă, captivantă şi uşor de parcurs.

>> Cum de v-a venit această idee?O consideraţi o misiune de familie – să continuaţi ceea ce au început predecesorii dvs.?
Crescînd într-o familie de berari, producerea berii m-a interesat întotdeauna. Din copilărie am fost fascinat de cărţile despre bere, aşa că, mai tîrziu, am decis să scriu istoria familiei mele. Deşi nu au spus-o niciodată, am impresia că tatăl şi bunelul meu au vrut să facă acelaşi lucru, de aceea au adunat atît de multă informaţie din experienţa lor.

Text:
Irina TRIBUSEAN
Foto: Igor SCHIMBĂTOR
Locaţie: Bd. Moscovei, 9 Tel.: 079 988 880

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău